Vinkkejä ilotulituksen valokuvaamiseen

Senaatintorin uudenvuoden ilotulitus 2019, Helsinki
Senaatintorin uudenvuoden ilotulitus 2019 (16 mm, ISO 100, f/14 ja 5 sekuntia BULB:lla)

Ilotulituksen valokuvaaminen on periaatteessa varsin yksinkertaista, mutta silti hyviä kuvia ei ole kovin helppo saada. Tässä artikkelissa kerron lyhyesti miten itse valokuvaan ilotulitusta.

Ilotulituksen kuvaamiseen tarvitset jalustan ja kameran, jossa on valotuksen käsisäätö (eli voit valita itse aukon ja suljinajan) tai BULB-asento (eli suljin pysyy auki niin kauan kuin laukaisinta painetaan), jolloin tarvitset myös lankalaukaisimen (sillä jos painat jalustalla olevan kameran laukaisinta itse, niin kamera tärähtää).

Olen kuvannut tässä artikkelissa näkyvät kuvat seuraavan ohjeen mukaan:

  • Aseta kamera jalustalle, ja tarkenna (käsin tai automatiikalla) objektiivi horisonttiin (esim. näissä kuvissa vastarannan valoihin). Jos horisontissa ei ole sopivia kohteita mihin tarkentaa, niin voit myös tarkentaa äärettömään objektiivin tarkennusasteikon mukaan. Valitse käsitarkennus.
  • Valitse BULB-asento valotustavaksi ja kytke lankalaukaisin.
  • Säädä kamera kuvaamaan RAW-tiedostoja.
  • Aseta ISO 100 (tai 200), ja aukko noin F5.6-F10 (jos ilotulitus on lähellä, eli raketit ovat hyvin kirkkaita, jopa f/16). Aukkoa joudut säätämään ilotulituksen aikana kun näet kuinka kirkkaita räjähdykset ovat.
  • Kun kuulet tai näet raketin lentävän taivaalle, niin avaa suljin painamalla lankalaukaisimen nappi pohjaan.
  • Kun raketit ovat räjähtäneet (eli kuvaan on tallentunut haluamasi määrä räjähdyksiä), sulje suljin vapauttamalla lankalaukaisimen nappi.
  • Tarkista rajaus ja polttoväli LCD-näytöstä, säädä tarvittaessa (ja tarkenna uudestaan tarvittaessa).
  • Tarkista valotus histogrammista ja LCD-näytöllä ylivalotuksesta varoittavista vilkkuvista alueista. Pienennä aukkoa, jos rakettien räjähdykset ovat ylivalottuneet. Pientä puhkipalamista on lähes mahdoton välttää, mutta isot alueet ei saa palaa puhki. Puhkipalaneita alueita kannattaa yrittää pelastaa RAW-konversiossa.
  • Toista, toista,…. kunnes ilotulitus loppuu 🙂

Seuraavassa galleriassa on kuvien alla nähtävillä käyttämäni asetukset. MR-Photography.com -sivuillani on isompi galleria Ilotulituksen SM-kisoista vuodelta 2007. Gallerian kuvissa aukko on ollut F4-F10 ja suljinaika on ollut 1-8 sekuntia (ja ne on siis otettu kaikki BULB-asennossa).

 

~3 sekuntia, F8, ISO 100~2 sekuntia, F8, ISO 100~4 sekuntia, F9, ISO 100~4 sekuntia, F7.1, ISO 100~3 sekuntia, F9, ISO 100~4 sekuntia, F5.6, ISO 100~2 sekuntia, F5.6, ISO 100~1 sekuntia, F5.6, ISO 100~1 sekuntia, F8, ISO 100~2 sekuntia, F5.6, ISO 100~3 sekuntia, F8, ISO 100~5 sekuntia, F8, ISO 100~4 sekuntia, F10, ISO 200~4 sekuntia, F10, ISO 200~6 sekuntia, F10, ISO 200

 

Jos sinulla ei ole kamerassa BULB-asentoa tai et omista lankalaukaisinta, niin käytä valotuksen käsisäätöä ja valitse suljinajaksi 2-6 sekuntia (ja säädä aikaa sen mukaan kuinka usein rakettien räjähdyksiä on).

Mutta vaikka tekisit kaiken oikein, niin et silti välttämättä saa hyviä ilotulituskuvia, esim. tuuli voi puhaltaa tulitteiden savun ilotulituksen eteen, tai ilma voi olla muuten sumuinen. Ja jos haluat selkeitä heijastuksia vedestä, niin vedenpinnan on myös oltava todella tyyni.

Etualalle voit myös sommitella kiinnostavia kohteita (jotka jos eivät ole valaistuja, näkyvät vain siluetteina). Jos haluat tavallisuudesta poikkeavia ilotulituskuvia, niin voit kokeilla myös muuttaa tarkennusta tai polttoväliä valotuksen aikana. Paljon lisää ilotulituskuviani löytät blogistani hakusanalla ilotulitus.