Vinkkejä maisemavalokuvauspaikkojen etsimiseen

Ukkosrintama saapuu, Hotelli Torni, Helsinki (HP147)

Ukkosrintama saapuu, Hotelli Torni, Helsinki (HP147)

Tässä artikkelissa annan vinkkejä hyvien maisemavalokuvauspaikkojen etsimiseen. Kuvauspaikkoja etsiessä kannattaa kuitenkin muistaa että ei ole olemassa paikkoja jotka on aina hyviä, eli maisemavalokuvauksessa valo ja sää on olennaista. Joten useammat paikat ovat hyviä vain tiettyyn aikaa vuodesta, vuorokaudesta tai vain tietyllä säällä. Ja parhaat maisemakuvat otetaan yleensä silloin kuin näkyvillä on joku hetkellinen / harvinainen ilmiö: sateenkaari, dramaattiset pilvet, salamanisku, revontulet,…

Seuraavassa on yksi esimerkki Lauttasaaresta siitä miten sää ja vuodenaika vaikuttavat suurin piirtein samassa paikassa. Vaikka vasemmanpuoleisessa kuvassa on hieno kesäpäivä, ei kuva vedä vertoja oikeapuoleiselle talvikuvalle.

Kesäinen vs. talvinen maisema Lauttasaaressa

Mutta toisaalta valtaosa talvipäivistäkin kyseisessä paikassa ovat varsin tylsiä, ainakin leutoina talvina jolloin meri ei jäädy kunnolla lainkaan. Eli vaikka Lauttasaaren eteläkärki on talvella yksi lempikuvauspaikoistani, niin se on loistava vain 5-10 päivää talvessa. Ja jos joku muu sattuu sinne jonain niistä 355 päivästä, niin hän voi ihmetellä miksi minä hehkutan kyseistä paikkaa….

Kuvauspaikoissa kannatta muistaa myös se että saako paikasta hienoja kuvia vai ei, voi olla pienestä kiinni: juuri sen hetkisestä säästä, kuvaussuunnasta ja siitä millaisen etualan valitsee.

Miten näitä potentiaalisesti hyviä kuvauspaikkoja sitten löytää?

Jääpuikkoja, Lauttasaari, Helsinki

Lauttasaari, Helsinki (2003)

Suosittelen liikkumaan kodin lähialueilla maastossa runsaasti erilaisissa sääolosuhteissa. Systemaattisestikin paikkoja voi etsiä (kohta siitä lisää), mutta mikään ei voita omaa kokemusta ja omia havaintoja. Tuskin mistään lähteestä olisin esim. saanut selville missä järjestyksessä Helsingin rannat jäätyy, eli missä järjestyksessä kovien pakkasten saapuessa kannattaa kiertää rantoja ollakseen paikalla kuvauksellisimpaan aikaan. Tai tuskin olisin innostunut jääpuikkojen kuvaamisesta, ellen talvella 2002-2003 olisi törmännyt sattumalta jääkielekkeiden alla riippuviin jääpuikkoihin Lautasaaressa.

Aivan satunnaista tämä vaeltelu ei toki tarvitse olla. Näin internetin aikakaudella kannatta esim. liittyä Facebookissa Suomen Luonnonvalokuvaajien, Revontulikyttääjät ja Maisemavalokuvaajat -ryhmiin. Näissä näkee mitä ja missä muut ovat käyneet kuvaamassa viime päivinä.

Jos taas puhutaan kuvauspaikkojen etsimisestä valokuvausmatkalle, niin kannattaa suosia hieman järjestelmällisempää lähestymistapaa, koska aikaa ei ole hukattavaksi kiertelyyn. Toki ”omat” paikat voi jäädä löytymättä jos vain seuraa muiden kuvaajien jalanjälkiä, tulee kuvattua samantapaisia kuvia kuin muutkin valokuvaajat.

Uusien maisemavalokuvauspaikkojen löytämiseen on siis useita tapoja:

  • Kuvauspaikkoja voi etsiä karttojen perusteella, esim. Google Maps (valitse oikeasta alakulmasta ”Näytä kuvat”) / retkeilykartat / maastokartat,….
  • Google Maps:in päällä toimiva The Photographer’s Ephemeris (TPE) on loistava sovellus kuvauspaikkojen suunnitteluun, sillä sen avulla näkee helposti auringon ja kuun nousu- ja laskusuunnat kartan päällä. Itse käytän tätä sovellusta esim. kuun kuvauspaikkoja etsimiseen (esim. milloin saan kuun Suokin kirkon viereen, tai minkä tunturin edessä Kuusamossa on tarjolla järviä auringonlaskun aikaan). Tämän sovelluksen saa ladattua kännykkään (iOS tai Android), tai sovellusta voi käyttää tietokoneella selaimen avulla.
  • Internetin kuvagalleriat tarjoavat myös runsaasti vinkkejä: valokuvaajien omat sivut, Flickr, 500px, Googlen kuvahaku paikannimen perusteella,… Google Earth, tai Google Street View -kuvien avulla voi myös yrittää selvittää näkymiä paikanpäällä.
  • Zirkle -sovellus (iOS) hakee suosituimpia 500px kuvia sijainnin perusteella, ja näyttää niiden kuvanottopaikat Google-mapsin päällä. Tämä on varsin kätevä keino katsella kännykässä millaisia kuvia muut ovat kuvanneet tietyssä paikassa.
  • Omatoimisellekin ulkomaanmatkalle lähtevän kannattaa myös tutustua alueella valokuvausmatkoja järjestävien yritysten sivuihin ja matkaohjelmiin. Niistä löytää helposti kuvauksellisia kohteita.
  • Perinteisiä valokuvakirjojakaan ei kannata unohtaa, niistä voi löytää parhaat kuvat ja kohteet tiiviissä paketissa.
  • Ja paikanpäällä kannattaa harrasta ”satunnaista” vaeltelua, eli välillä kannattaa lähteä tutustumaan uusiin paikkoihin ilman tarkkaa suunnitelmaa, ja katsoa millaisia kuvakulmia löytyy. Tätä kannattaa tehdä ainakin jos sää on huono, sillä vaikka hyviä kuvia ei tulisikaan, niin hyviä kuvauspaikkoja saattaa löytyä.

Kun kuvauksellinen kohde / alue on selvillä, niin pitää miettiä milloin se on parhaimmillaan. Eli milloin sitä kannattaa lähteä kuvaamaan. Pitää siis tutkia ja miettiä milloin kuvauspaikassa olisi paras, ja paikkaan sopiva, valo. Tarkista esimerkiksi auringonnousut ja -laskut sekä kuun vaiheet ja liikkeet, esimerkiksi TPE:n avulla, seuraavassa on esimerkki erään suositun kuukuvani kuvaustilanteesta.

TPE näyttää milloin täysikuu nousee Suomenlinnan kirkon takaa Hernesaaresta kuvattuna

TPE näyttää milloin täysikuu nousee Suomenlinnan kirkon takaa Hernesaaresta kuvattuna

Tutki maastonmuotoja suhteessa auringon ja kuun liikkeisiin verrattuna, onko nousu vai -lasku parempaa kuvausaikaa? Mistä suunnasta paistava aurinko tuo maaston muodot esille? Onko jotain maamerkkejä joita kannattaa yrittää samaan kuvaan auringon tai kuun kanssa?

Lopullisesti kuvan onnistumisen ratkaisee se millainen valo on, joten kuvaussuunnitelmia kannattaa aina säätää sään mukaan. Keskinkertaisestakin kuvauspaikasta voi saada hienoa kuvaa dramaattisesta valossa!

Kuvauspaikkavinkkejä

Jos olet lähdössä kuvaamaan maisemia Helsingissä tai Kuusamossa, lue seuraavat vinkkini hyvistä maisemavalokuvauspaikoista:

Ja jos et halua etsiä kuvauspaikkoja itse, niin tule jollekin valokuvauskurssilleni 🙂 Näillä kursseilla valitsen parhaat kuvauspaikat kokemukseni perusteella.

Säälinkit Helsinkiin

Näiden linkkien avulla seuraan säätä Helsingissä, ja päätän milloin ja minne lähden kuvaamaan.

Sääennusteet

Sadealueet

Pilvet

Salamatutkat

Vedenkorkeus ja aallot

Web-kamerat

Ja jos muuten ei selviä, niin sitten soitetaan meteorologille (noin 4€/minuutti):