Kurssit

Opetan maisemavalokuvausta ja kuvankäsittelyä useiden eri yhteistyökumppaneiden kanssa, ja järjestän myös joitain kursseja itse. Tällä sivulla on esitelty tulossa olevat kurssini. Arkistoidut kurssit -sivulla on tietoa kursseista joita olen pitänyt aikaisemmin, mutta joista ei ole nyt sovittuna seuraavaa kertaa. Jos tältä sivulta ei löydy sopivaa kurssia, niin tarjoan myös yksityisopetusta. Voit myös lähettää minulle sähköpostia ja pyytää että tiedotan sinulle sähköpostilla tulevista maisemavalokuvauskursseista kun ne julkaistaan.

Omat maisemavalokuvauskurssini

Auringonlasku Lauttasaaressa, Helsinki

Auringonlasku Lauttasaaressa, Helsinki

Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi Helsingissä (15.-24.5.2018)

Tällä kurssilla lähdetään liikkeelle valokuvauksen perusteista:

 • Valon ominaisuudet (kova tai pehmeä valo, vastavalo, sivuvalo tai myötävalo,…). Miten erilaiset valot vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä aukko, suljinaika ja ISO tarkoittavat? Ja miten ne vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä asetuksia kamerassa kannattaa käyttää eri tilanteissa?
 • Miten varmistan että valotus on oikein? Mikä on histogrammi?
 • Miten kuvaa kannatta lähteä sommittelemaan?

Käymme myös lävitse mistä elementeistä hyvä maisemakuva muodostuu. Ja milloin kannattaa lähteä kuvaamaan maisemakuvia. Kursilla on kaksi luokkatapaamista ja kaksi retkeä Helsingin alueella.

Katso kurssin kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi -sivulta.

Kaupunkimaisemat (syksy 2018)

Tällä kurssilla kuvaamme kaupunkimaisemia Helsingin alueella. Kuvaamme urbaania maisemaa sekä päivällä että sinisen hetken aikaan. Opiskelemme myös kaupunkikuvissa tarvittavia kuvankäsittelyn tekniikoita. Kurssi sisältää 3 tapaamista luokassa, ja 5-6 kuvausretkeä. Kurssi on suunnattu kaikille kaupunkimaisemien valokuvaamisesta kiinnostuneille, joille valokuvauksen perusteet ovat tuttuja.

Kauppatori ja Tuomiokirkko, Eteläsatama, Helsinki

Kurssin aiheita ovat mm:

 • Milloin kannattaa lähteä kuvaamaan kaupunkimaisemia?
 • Miten saadaan rakennusten linjat suoraan?
 • Ihmiset kaupunkimaisemissa: mikä on sopiva valotusaika, miten ihmiset voi poistaa kuvista?
 • Kaupunkipanoraamat
 • Ruska

Lue syksyn 2017 kurssin kuvaus Kaupunkimaisemat -sivulta. Seuraava Kaupunkimaisemat-kurssi järjestetään syksyllä 2018 tai 2019.

Yövalokuvauskurssi (28.2.-24.4.2018)

Linnunrata, Porkkala, Kirkkonummi

Linnunrata, Porkkala, Kirkkonummi

Yövalokuvauskurssin kuvausaiheina ovat tähdet (mm. linnunrata ja eli star trail -kuvat), kuu maisemassa ja sinisen hetken kaupunkimaisemat. Kurssilla on neljä tapaamista luokassa arki-iltaisin, ja lisäksi teemme 6-8 kuvausretkeä. Merkittävä osa kurssista muodostuu siis kuvausretkistä ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista.

Kuvaamme kaupunkimaisemaa sinisen hetken aikaan Helsingin keskustassa, tähtiä esim. Kustaanmiekassa Suomenlinnassa ja Porkkalanniemessä, ja kuuta maisemassa vaihtelevissa paikoissa (paras paikka vaihtelee kuun nousu- ja laskusuuntien mukaan). Valomaalaamme myös maisemaa, eli valaisemme etualan kohteita tähtitaivaan lisäksi. Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on maisemavalokuvauksen kannalta hyvä (tähtikuvaus vaatii selkeää säätä, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä).

Lue kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Yövalokuvauskurssi -sivulta.

Kuvankäsittelykurssi: Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla (marras/joulukuu 2018)

Tällä kurssilla opiskellaan maisemavalokuvan kuvankäsittelyä Lightroomilla ja Photoshopilla. Tämä on jatkotason kurssi, joten kurssilaisten toivotaan osaavan Lightroomin perusteet (esim. kuvien tuonti Lightroomiin, kuvien valinta ja perussäädöt). Tämä kurssi on työpajakurssi, jossa merkittävän osan kurssista oppilaat harjoittelevat kuvakäsittelyä omilla koneillaan opettajan esimerkkien jälkeen. Kurssilaiset tarvitsevat oman kannettavan tietokoneen, jossa on asennettuna Lightroom ja Photoshop -ohjelmistot. 

Kurssin aiheita ovat mm.: työskentelyjärjestys Lightroomissa ja Photoshopissa, ”logiikka” miten lähden kuvia säätämäään ja mitä tavoittelen, maisemakuvan tyypilliset säädöt Lightroomissa ja Lightroomin työkalujen läpikäynti, esimerkkejä erilaisista maisemakuvaustilanteista ja miten niitä kannattaa säätää, objektiivivääristymien korjaus, perspektiivikorjaukset, kohinanpoisto ja terävöitys, missä tilanteissa Photoshop on kätevämpi kuin Lightroom?, Lightroomin HDR -työkalu ja sen rajoitukset, exposure blending Photoshopissa,… Opiskelemme myös panoraamojen tekoa Lightroomilla ja Photoshopilla. Opimme miten automatiikka toimii, ja miten panoraamaa voi korjata silloin kun automatiikka ei onnistu yhdistämään virheetöntä panoraamaa.

Lue joulukuun 2017 kurssin kuvaus Kuvankäsittelykurssi: Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla -sivulta. Seuraava kuvankäsittelykurssi järjestetään marras/joulukuussa 2018, ja kurssi tulee myyntiin elokuussa 2018.

Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi (3.12.2017-11.3.2018)

Tämän kurssin merkittävin osuus on talviset kuvausretket, eli tällä kurssilla on tarkoitus metsästää hienoja valoja ja kuvauksellisia tilanteista (jäätyvä meri, merisavu, huurre…). Teemme kurssilla yli 10 retkeä silloin kuin sää suosii maisemakuvausta.

Merisavua Lauttasaaressa, Helsinki

Merisavua Lauttasaaressa, Helsinki

Teoriapuolella tämän kurssin teemana on sommittelu ja valon hyödyntäminen osana sommittelua. Mitään aina toimivia sommittelusääntöjä ei valitettavasti ole olemassa. Erilaisia tilanteita on lukematon määrä, eikä mikään sääntö voi toimia kaikkialla. Onneksi sommittelun avuksi on kuitenkin olemassa joukko hyväksi havaittuja periaatteita / työkaluja (esim. kehystäminen, pakopiste, katseen johtaminen, tasapainon luominen, dynaaminen tasapaino, rinnastus, kontrapunkti, pakotettu perspektiivi, toisto/rytmi, symmetria, rikottu symmetria,…) joita voidaan käyttää. Tutustumme näihin sommitteluperiaatteisiin esimerkkien avulla ja harjoittelemme niiden soveltamista käytäntöön retkillä. Mitä kannattaa missäkin tilanteessa soveltaa? Ja miten talven kaunis valo kannattaa kuvata, toimiiko vasta-, sivu, vai myötävalo parhaiten?

Lue kurssin tarkempi kuvaus Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi -sivulta.

Päivitys 1.11.: Kaikki paikat on nyt varattu.

Luentokurssit Rajalassa

Opetin keväällä 2017 Rajalassa kolmella eri luentokurssilla. Uusia kursseja ei ole vielä sovittu, mutta todennäköisesti kurssini Rajalassa jatkuvat keväällä 2018.

 • Maisemakuvaus – Täydellistä valoa metsästämässä, Helsinki 6.4.2017 klo 17:00-19:00
 • Dynamiikan kasvattaminen – HDR ja exposure blending, Helsinki 9.3.2017 klo 17:00-19:00
 • Yövalokuvaus – Tähdet, kuu ja revontulet, Helsinki 16.2.2017 klo 17:00-19:00 ja 15.3.2017 klo 17:00-19:00

Maisemavalokuvauskurssit Kuusamossa

Riisitunturi, Posio (25.2.2013)

Riisitunturi, Posio

Kuusamo-opisto järjestää luontokuvauskursseja Kuusamossa. Olen opettanut sielä usealla kurssilla, helmikuussa opetan perinteisesti viiden päivän talvisella maisemavalokuvauskurssilla. Käymme kurssin aikana esim. Konttaisella, Riisitunturilla, Ruka Peak:lla, Myllykoskella ja Käylänkoskella. 2013 kurssin aikana kuvattuja kuvia on nähtävissä Lappi ja Kuusamo – Talven Lumoa 2013 -galleriassa (jäin Kuusamoon kolmeksi päiväksi kurssin jälkeen, joten osa kuvista on näiltä päiviltä). Helmikuun 2014 kurssista blogissani on lyhyt artikkeli. Sama kurssi järjestettiin myös helmikuussa 2015, 2016 ja 2017. Seuraava talvinen maisemavalokuvauskurssini Kuusamossa on 19.-23.2.2018: Talvisen maisemakuvauksen erikoiskurssi, panoraamat ja useiden valotusten hyödyntäminen.

Ruskavalokuvauskurssin Kuusamo-opistolla olen vetänyt vuosina 2014, 2015, 2016 ja 2017. Kuvia näiltä kursseilta on nähtävissä näissä gallerioissa: Kuusamo – Syksy I ja II. Seuraava kerran ruskakurssi järjestetään 12.-16.9.2018: Maisemakuvauksen erikoiskurssi: Ruska, panoraamat ja useiden valotusten hyödyntäminen.

Päivitys 4.2.: Kaikki helmikuun talvikurssin paikat on nyt varattu.

Maisemavalokuvauskurssit Virossa

Tuhkana ranta, Saarenmaa, Viro

Tuhkana ranta, Saarenmaa, Viro

Vuoden 2018 kurssin teemana on majakat. “Majakat ja meri” – maisemavalokuvauskurssi Saarenmaalla ja Hiidenmaalla järjestetään 8.-15.7.2018. Opiskelemme tällä kurssilla valokuvaamaan merimaisemia ja käymme kuvaamassa yhteensä 8 majakkaa Saarenmaalla ja Hiidenmaalla (kuvia viime vuosien Saarenmaan matkoilta: 1 ja 2). Melkein kaikki majakat sijaitsevat merenrannoilla, ja kahtena päivänä turvaudummekin venekyytiin päästäksemme kuvauspaikoille.

Opiskelemme kurssilla miten maisemakuva kannattaa sommitella, mitkä ovat oikeat asetukset kameraan, miten valo vaikuttaa kuvaan, ja miten valo kannattaa huomioida maisemia kuvatessa. Käymme myös lävitse mitä kannattaa huomioida erityisesti merimaisemia kuvatessa, esim. miten suljinaika vaikuttaa kuvaan, ja millaisia suljinaikoja kannattaa eri tilanteissa käyttää.

Aloitamme kurssin käymällä läpi maisemavalokuvaajan välineet (esim. kamerat, objektiivit, jalusta ja suodattimet). Hyvät välineet eivät kuitenkaan takaa hienoja kuvia, vaan hyvien maisemakuvien edellytyksenä on olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa: sääolosuhteiden ja valon on sovittava kuvattavaan maisemaan. Kuviaan voi siis parantaa ennakoimalla paremmin kuvaukselliset tilanteet ja toimimalla kuvauskohteessa fiksummin. Saat vinkkejä siihen miten voit parantaa todennäköisyyttä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan, eli miten kuvausretkiä kannattaa suunnitella. Ja miten sitten kannattaa toimia kuvauskohteessa.

Kameraseuran valokuvaus- ja kuvankäsittelykurssit Helsingissä

Lightroom-kurssi (24.-25.3.2018)

Tyypillinen säätöjärjestys Develop-moduulissa

Tyypillinen säätöjärjestys Develop-moduulissa

Lightroom-kurssilla (mynnissä Kameraseuran verkkokauppassa) käydään lävitse Adobe Lightroomin Classic CC:n (myös Lightroom 6 riittää kurssille osallistumiseen) käyttö kuvien arkistointiin ja RAW-kuvien kehittämiseen (konversioon). Kurssi sopii kaikille jotka haluavat oppia Lightroomin käytön perusteet omien kuviensa hallintaan ja käsittelyyn. Ennakkotietoja Lightroomista ei tarvita. Kurssilaisten toivotaan kuitenkin hallitsevan kuvankäsittelyn perusteet, eli omaavan käyttökokemusta esim. Photoshop Elements tai vastaavista kuvankäsittelyohjelmista. Eli kuvan perussäädöt (mm. rajaus, valoisuuden ja kontrastin säätäminen, ja kuvan koon muuttaminen) ovat toivottavasti tuttuja asioita.

Kurssilla käsitellään Lightroomin Library (mm. kuvien arkistointi, hakusanoitus ja parhaiden kuvien valinta) ja Develop (RAW- kuvien käsittely ja säätö) -moduulit. Lightroomin panoraama- ja HDR-toiminnot käydään myös lyhyesti lävitse. Tulostamista, nettigallerioiden tai kuvakirjojen/kuvaesitysten tekemistä ei käsitellä tällä kurssilla.

Kurssi on työpajakurssi, eli kurssilaiset käyttävät merkittävän osan ajastaan Lightroomia omilla kannettavillaan. Kurssin vetäjä näyttää ensin oman työnkulkunsa ja esimerkkejä erilaisten kuvia käsittelystä ja sen jälkeen kurssilaiset harjoittelevat itse vastaavien säätöjen tekemistä omilla kuvillaan.

Helsingin työväenopisto

Maisemavalokuvauksen retkikurssi (4.-25.4.2018)

Ensi keväällä opetan Helsingin työväenopistossa Maisemavalokuvauksen retkikurssilla. Jos sinua kiinnostaa kuulla vinkkejä hyvistä maisemavalokuvauskohteista Helsingissä, ja haluat opiskella miten retkillä kannattaa toimia hyvien kuvien saamiseksi, niin tämä kurssi on sinulle! Kurssi löytyy Ilmonetistä, hae kurssia rantalainen -hakusanalla. Ilmoittautuminen alkaa ti 12.12.2017 klo 11.00. Kurssi on välillä mennyt täyteen 15 minutissa, joten kannattaa olla nopea.

Ensimmäisellä luennolla esittelen Helsingin maisemavalokuvauskohteita, eli milloin ja minne kannatta lähteä retkelle? Annan myös ohjeita kameran käyttöön ja vinkkejä sitä miten kuvauskohteessa kannattaa toimia. Seuraavaksi lähdemme kuvaamaan maisemaa kahdella kuvausretkellä. Viimeisellä kerralla katselemme retkillä kuvattuja kuvia yhdessä ja keskustelemme niistä. Mitä voimme oppia kuvista, sekä onnistuneista että epäonnistuneista?

Päivitys 15.12.: Kaikki paikat on varattu.

Räätälöidyt valokuvauskurssit

Tarjoan myös yksityisopetusta valokuvauksessa tai kuvankäsittelyssä yksittäisille henkilöille tai ryhmille. Olen opettanut mm. yritysten vapaa-ajankerhoille ja valokuvauskerhoille maisemakuvausta ja kuvankäsittelyä. Ohessa on malliksi kolme kurssiesimerkkiä, mutta aiheet voidaan räätälöidä täysin tilaajan kiinnostuksen mukaan. Kurssien hinnat alkavat 260 eurosta (1-3 osallistujaa ja 4 tuntia, sisältäen ALV), kysy tarkempaa hintaa.

Valokuvauksen ja maisemavalokuvauksen perusteet

Tällä kurssilla aloitetaan valokuvauksen perusteista: kameran asetukset, tarkennus, ja valotus. Erityistä huomiota kiinnitetään oikean valotuksen saavuttamiseen. Maisemavalokuvauksen osalta käydään lävitse: ennakkosuunnittelu, kohteen valinta, kuvattaessa tehtävät valinnat (sommittelu, aukko, valotusaika, valon luonteen huomioon ottaminen,…). Tässä artikkelissani käyn lyhyesti lävitse näitä perusteita. Saat myös palautetta omista kuvistasi. Kurssiin voidaan sisällyttää myös kuvankäsittelyn perusteita. Kurssilaisella on oltava kamera (digipokkari tai digitaalinen järjestelmäkamera) jossa valotusta voi säätää (aukon esivalinta + valotuksen korjaus tai valotuksen käsisäätö).

Kurssin kesto sopimuksen mukaan 4-8 tuntia, ja mukaan on mahdollista liittää myös kuvausretki.

Maisemavalokuvaus

Panoraama Olympiastadionin tornista, Helsinki

Panoraama Olympiastadionin tornista, Helsinki

Tällä kurssilla oppilaan toivotaan hallitsevan aukon ja suljinajan käsitteet, ja kameransa perussäädöt, esim. valotuksen säädön tavallisissa tilanteissa. Kurssilla keskitytään maisemavalokuvauksen eri osa-alueisiin: ennakkosuunnittelu, kohteen valinta, kuvattaessa tehtäviä valinnat, työnkulku tietokoneella ja kuvankäsittely (esim. eri valotusten yhdistäminen silloin kuin kameran dynamiikka ei riitä tallentamaan maisemaa). Myös maisemavalokuvaajan välineet (kamerat, objektiivit, jalusta, suodattimet,…) käydään lävitse tarpeen mukaan. Kiinnostuksen mukaan voidaan myös käsitellä tilt/shift -objektiiveja ja panoraama- ja makrokuvauksessa tarvittavia lisätarvikkeita. Annan myös palautetta kurssilaisten kuvista (kurssille mukaan tuoduista, ja kurssin aikana kuvatuista).

Oppilaalla toivotaan olevan digitaalinen järjestelmäkamera. Kurssin kesto 6-14 tuntia sisältäen kuvausretken yhdessä sovittavaan kohteeseen.

Lightroomin ja/tai Photoshopin perusteet

Kurssilla käydään lävitse Adobe Lightroomin, Adobe Photoshop ja/tai Photoshop Elements:in käyttöä oppilaan tarpeiden mukaan. Lightroomissa käsitellään esim. kuvien arkistointi ja RAW-kuvien kehittäminen. Photoshopissa esim. kuvan perussäädöt, tasojen käyttö, panoraamojen luonti, exposure blending ja terävöitys. Ennakkotietoja ei tarvita, joten tämä on helppo ja nopea tapa päästä alkuun digikuvien käsittelyssä.

Kurssin kesto 4-12 tuntia (mieluiten oppilaan oman tietokoneen ääressä).