Kurssit

Tuomiokirkko, Senaatintori, Helsinki

Opetan maisemavalokuvausta ja kuvankäsittelyä useiden eri yhteistyökumppaneiden kanssa, ja järjestän myös paljon kursseja Helsingissä itse. Vuonna 2018 minulla oli 14 yli 10 tunnin kurssia (yhteensä ~180 oppilasta), ja luennoilla tai yhden illan kursseilla oli lisäksi ~150 osallistujaa.

Tällä sivulla on esitelty tulossa olevat kurssini. Arkistoidut kurssit -sivulla on tietoa kursseista joita olen pitänyt aikaisemmin, mutta joista ei ole nyt sovittuna seuraavaa kertaa. Jos tältä sivulta ei löydy sopivaa kurssia, niin tarjoan myös yksityisopetusta. Voit myös lähettää minulle sähköpostia ja pyytää että tiedotan sinulle sähköpostilla tulevista maisemavalokuvauskursseista kun ne julkaistaan.

Syksyn 2020 kurssien järjestämisessä on epävarmuuksia koronapandemian vuoksi, mutta toivottavasti pystyn järjestämään kurssit suunnitelmien mukaan. Verkkokaupassani on myös myynnissä kuvakäsittelyvideoita: Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle ja Exposure blending maisemakuvaajalle.

Webinaarikurssit

Maisemavalokuvauksen peruskurssi (5.-12.8.2020)

Tämä kurssi järjestetään kahtena webinaarina, joiden välissä kurssilaiset tekevät harjoitustehtäviä omatoimisesti. Eli tämä kurssi sopii erinomaisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuville, ja näin koronaepidemian aikaan, kaikille jotka haluavat minimoida sosiaaliset kontaktit.

Ensimmäisessä webinaarissa käydään lävitse maisemavalokuvauksen perusteita:

 • Valon ominaisuudet (kova tai pehmeä valo, vastavalo, sivuvalo tai myötävalo,…). Miten erilaiset valot vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä aukko, suljinaika ja ISO tarkoittavat? Ja miten ne vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä asetuksia kamerassa kannattaa käyttää eri tilanteissa?
 • Miten varmistan että valotus on oikein? Mikä on histogrammi?
 • Miten kuvaa kannatta lähteä sommittelemaan?
 • Ja milloin kannattaa lähteä kuvaamaan maisemakuvia.
Merisavua Lauttasaaressa, Helsinki (exposure blend 5 kuvasta)

Webinaarin lopuksi kurssilaiset saavat harjoitustehtävät jotka liittyvät sommitteluun ja valon käyttöön. Tehtävien tarkoituksena on rohkaista ja ohjeistaa kurssilaisia kokeilemaan eri asioita, ja sen avulla testaamaan itse mitkä valinnat toimii parhaiten. Tehtävien kuvat käydään lävitse kurssin lopuksi toisessa webinaarissa. Samalla kun käymme kuvia lävitse, annan myös tarpeen vaatiessa vinkkejä siihen miten kuvia voisi parantaa Lightroomissa.

Katso kurssin kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Maisemavalokuvauksen peruskurssi webinaarina -sivulta.

Kuvankäsittelykurssi: Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla (22.11. ja 29.11.2020)

Tämä kurssi järjestetään kahtena webinaarina, joissa opiskellaan maisemavalokuvan kuvankäsittelyä Lightroom Classic- ja Photoshop-ohjelmilla. Tämä on jatkotason kurssi, joten kurssilaisten toivotaan osaavan Lightroomin perusteet (esim. kuvien tuonti Lightroomiin, kuvien valinta ja perussäädöt). Osan kurssin ajasta oppilaat harjoittelevat kuvakäsittelyä omilla koneillaan opettajan esimerkkien jälkeen. Kurssilaisilla on myös mahdollisuus jakaa oman tietokoneensa näyttö opettajalle, ja kysyä neuvoa ohjelmien käytöstä. Kurssilaiset tarvitsevat oman tietokoneen, jossa on asennettuna Lightroom ja Photoshop -ohjelmistot. 

Kurssin aiheita ovat mm.: työskentelyjärjestys Lightroomissa ja Photoshopissa, ”logiikka” miten lähden kuvia säätämäään ja mitä tavoittelen, maisemakuvan tyypilliset säädöt Lightroomissa ja Lightroomin työkalujen läpikäynti, esimerkkejä erilaisista maisemakuvaustilanteista ja miten niitä kannattaa säätää, objektiivivääristymien korjaus, perspektiivikorjaukset, kohinanpoisto ja terävöitys, missä tilanteissa Photoshop on kätevämpi kuin Lightroom?, Lightroomin HDR -työkalu ja sen rajoitukset, exposure blending Photoshopissa,… Opiskelemme myös panoraamojen tekoa Lightroomilla ja Photoshopilla. Opimme miten automatiikka toimii, ja miten panoraamaa voi korjata silloin kun automatiikka ei onnistu yhdistämään virheetöntä panoraamaa.

Lue kurssin kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Kuvankäsittelykurssi: Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla -sivulta.

Suomenlinna, Helsinki

Omat maisemavalokuvauskurssini Helsingissä

Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi Helsingissä (18.-27.8.2020)

Tämän kurssin järjestäminen riippuu koronapandemian tilanteesta. Mikäli koronatilanne pysyy rauhallisena, niin tämä kurssi järjestetään siten että luokkatapaamiset on korvattu webinaareilla (useampi tunti sisätiloissa on riskialtista), mutta teemme 2 yhteistä kuvausretkeä Helsingin alueella.

Tällä kurssilla lähdetään liikkeelle valokuvauksen perusteista:

 • Valon ominaisuudet (kova tai pehmeä valo, vastavalo, sivuvalo tai myötävalo,…). Miten erilaiset valot vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä aukko, suljinaika ja ISO tarkoittavat? Ja miten ne vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä asetuksia kamerassa kannattaa käyttää eri tilanteissa?
 • Miten varmistan että valotus on oikein? Mikä on histogrammi?
 • Miten kuvaa kannatta lähteä sommittelemaan?

Käymme myös lävitse mistä elementeistä hyvä maisemakuva muodostuu. Ja milloin kannattaa lähteä kuvaamaan maisemakuvia.

Katso kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi -sivulta.

Kaupunkimaisemat (26.8.-4.11.)

Isoisänsilta ja valaisevia yöpilviä, Helsinki

Tällä kurssilla kuvaamme kaupunkimaisemia Helsingin alueella. Kuvaamme urbaania maisemaa sekä päivällä että sinisen hetken aikaan. Opiskelemme myös kaupunkikuvissa tarvittavia kuvankäsittelyn tekniikoita. Kurssi sisältää 4 teoriakertaa, ja vähintään 7 kuvausretkeä. Kurssi on suunnattu kaikille kaupunkimaisemien valokuvaamisesta kiinnostuneille, joille valokuvauksen perusteet ovat tuttuja.

Kurssin aiheita ovat mm:

 • Milloin kannattaa lähteä kuvaamaan kaupunkimaisemia?
 • Kaupunkimaisemien sommittelu
 • Miten saadaan rakennusten linjat suoraan?
 • Ihmiset kaupunkimaisemissa: mikä on sopiva valotusaika, miten ihmiset voi poistaa kuvista?
 • Kaupunkipanoraamat
 • Ruska

Katso kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Kaupunkimaisemat -sivulta.

Yövalokuvauskurssi (20.8.-22.10.2020)

Yövalokuvauskurssin kuvausaiheina ovat tähdet (mm. linnunrata ja eli star trail -kuvat), kuu maisemassa ja sinisen hetken kaupunkimaisemat. Kurssilla on neljä tapaamista luokassa tai webinaaria arki-iltaisin, ja lisäksi teemme 7-8 kuvausretkeä. Valtaosa kurssista muodostuu siis kuvausretkistä ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista.

Täydellinen kuunpimennys ja Tuomiokirkko, Helsinki

Kuvaamme kaupunkimaisemaa sinisen hetken aikaan Helsingin keskustassa, tähtiä esim. Kustaanmiekassa Suomenlinnassa ja Porkkalanniemessä, ja kuuta maisemassa vaihtelevissa paikoissa (paras paikka vaihtelee kuun nousu- ja laskusuuntien mukaan). Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on maisemavalokuvauksen kannalta hyvä (tähtikuvaus vaatii selkeää säätä, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä).

Katso kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Yövalokuvauskurssi -sivulta.

Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi (talvi 2020-2021?)

Tämän kurssin merkittävin osuus on talviset kuvausretket, eli tällä kurssilla on tarkoitus metsästää hienoja valoja ja kuvauksellisia tilanteista (jäätyvä meri, merisavu, huurre…). Teemme kurssilla yli 10 retkeä silloin kuin sää suosii maisemakuvausta.

Teoriapuolella tämän kurssin teemana on sommittelu ja valon hyödyntäminen osana sommittelua. Mitään aina toimivia sommittelusääntöjä ei valitettavasti ole olemassa. Erilaisia tilanteita on lukematon määrä, eikä mikään sääntö voi toimia kaikkialla. Onneksi sommittelun avuksi on kuitenkin olemassa joukko hyväksi havaittuja periaatteita / työkaluja (esim. kehystäminen, pakopiste, katseen johtaminen, tasapainon luominen, dynaaminen tasapaino, rinnastus, kontrapunkti, pakotettu perspektiivi, toisto/rytmi, symmetria, rikottu symmetria,…) joita voidaan käyttää. Tutustumme näihin sommitteluperiaatteisiin esimerkkien avulla ja harjoittelemme niiden soveltamista käytäntöön retkillä. Mitä kannattaa missäkin tilanteessa soveltaa? Ja miten talven kaunis valo kannattaa kuvata, toimiiko vasta-, sivu, vai myötävalo parhaiten?

Lue edellisen kurssin kuvaus Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi -sivulta. Talven 20-21 kurssi tulee myyntiin lokakuussa.

Maisemavalokuvauskurssit Kuusamossa

Kuusamo-opisto järjestää luontokuvauskursseja Kuusamossa. Olen opettanut siellä vuosina 2013-2020. Helmikuussa opetan perinteisesti viiden päivän talvisella maisemavalokuvauskurssilla. Käymme kurssin aikana esim. Riisitunturilla, Ruka Peak:lla, Myllykoskella, Kiutakönkäällä ja Käylänkoskella. 2013 kurssin aikana kuvattuja kuvia on nähtävissä Lappi ja Kuusamo – Talven Lumoa 2013 -galleriassa (jäin Kuusamoon kolmeksi päiväksi kurssin jälkeen, joten osa kuvista on näiltä päiviltä). Helmikuun 2014 kurssista blogissani on lyhyt artikkeli. Vuoden 2018 kurssia suosi loistava sää, ja sillä matkalla Riisitunturilla kuvattuja kuvia on nähtävillä Riisitunturi – Talven lumoa 2018 -galleriassa (olin taas Kuusamossa pidempään kuin kurssi kesti, joten kaikki kuvat eivät ole kurssin ajalta). Seuraava talvinen maisemavalokuvauskurssini Kuusamossa järjestetään helmikuussa 2021 (helmikuun kurssi tulee yleensä myyntiin lokakuussa).

Ruskaa Päähkänäkalliolla, Kuusamo
Ruskaa Päähkänäkalliolla, Kuusamo

Ruskavalokuvauskurssin Kuusamo-opistolla olen vetänyt vuosina 2014-2019. Kuvia näiltä kursseilta on nähtävissä näissä gallerioissa: Kuusamo – Syksy I ja II. Seuraava kerran ruskakurssi järjestetään 16.-20.9.2020: Maisemakuvauksen erikoiskurssi: Ruska, panoraamat ja useiden valotusten hyödyntäminen.

Viimeisimmät kuvat Kuusamon kursseiltani on aina nähtävissä Kuusamo and Posio -galleriassa Facebook-sivuillani.

Kameraseuran valokuvaus- ja kuvankäsittelykurssit Helsingissä

Maisemakuvaajan jatkokurssi webinaarina – näppäilystä suunnitelmalliseen valokuvaukseen (26.5.-9.6.2020)

Järjestän tämän Maisemakuvaajan jatkokurssin Kameraseuran kurssina. Kurssi alkaa webinaarilla jossa näytän omia huippukuviani ja kerron niiden taustoista, annan neuvoja siihen miten suunnitella kuvausreissuja, ja annan myös vinkkejä kesän parhaisiin kuvausaiheisiin (ukkonen, dramaattiset pilvet, valaisevat yöpilvet, kuu,…). Webinaarin lopuksi kurssilaiset saavat valoon ja sommitteluun liittyvät kuvaustehtävät. Kuvaustehtävät jokainen kuvaa omatoimisesti. Toisessa ja kolmannessa webinaarissa käydään kuvaustehtävien kuvat lävitse, annan palautetta kuvista ja kuvankäsittelyvinkkejä. Kurssilaiset saavat myös kattavat luentomuistiinpanot ja katseluoikeudet Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle ja Exposure blending maisemakuvaajalle -videoihin.

Lightroom-kurssi (14.–15.11.2020)

Kameraseuran Lightroom-kurssilla (myynnissä Kameraseuran verkkokauppassa) käydään lävitse Lightroom Classic:in (myös Lightroom 6 riittää kurssille osallistumiseen) käyttö kuvien arkistointiin ja RAW-kuvien kehittämiseen (konversioon). Kurssi sopii kaikille jotka haluavat oppia Lightroomin käytön perusteet omien kuviensa hallintaan ja käsittelyyn. Ennakkotietoja Lightroomista ei tarvita. Kurssilaisten toivotaan kuitenkin hallitsevan kuvankäsittelyn perusteet, eli omaavan käyttökokemusta esim. Photoshop Elements tai vastaavista kuvankäsittelyohjelmista. Eli kuvan perussäädöt (mm. rajaus, valoisuuden ja kontrastin säätäminen, ja kuvan koon muuttaminen) ovat toivottavasti tuttuja asioita.

Kurssilla käsitellään Lightroomin Library (mm. kuvien arkistointi, hakusanoitus ja parhaiden kuvien valinta) ja Develop (RAW- kuvien käsittely ja säätö) -moduulit. Lightroomin panoraama- ja HDR-toiminnot käydään myös lyhyesti lävitse. Tulostamista, nettigallerioiden tai kuvakirjojen/kuvaesitysten tekemistä ei käsitellä tällä kurssilla.

Kurssi on työpajakurssi, eli kurssilaiset käyttävät merkittävän osan ajastaan Lightroomia omilla kannettavillaan. Kurssin vetäjä näyttää ensin oman työnkulkunsa ja esimerkkejä erilaisten kuvia käsittelystä ja sen jälkeen kurssilaiset harjoittelevat itse vastaavien säätöjen tekemistä omilla kuvillaan.

Helsingin työväenopisto

Revontulet Suomenlinnan yllä, Helsinki

Maisemavalokuvauksen retkikurssi (kevät 2021?)

Keväällä 2021 opetan ehkä taas Helsingin työväenopistossa Maisemavalokuvauksen retkikurssilla. Jos sinua kiinnostaa kuulla vinkkejä hyvistä maisemavalokuvauskohteista Helsingissä ja lähialueilla, ja haluat opiskella miten retkillä kannattaa toimia hyvien kuvien saamiseksi, niin tämä kurssi on sinulle! Kurssi tulee varattavaksi Ilmonettiin, hae kurssia rantalainen -hakusanalla.

Ensimmäisellä luennolla esittelen Helsingin ja lähialueiden maisemavalokuvauskohteita, eli milloin ja minne kannatta lähteä retkelle? Annan myös ohjeita kameran käyttöön ja vinkkejä sitä miten kuvauskohteessa kannattaa toimia. Seuraavaksi lähdemme kuvaamaan maisemaa kahdella kuvausretkellä. Viimeisellä kerralla katselemme retkillä kuvattuja kuvia yhdessä ja keskustelemme niistä. Mitä voimme oppia kuvista, sekä onnistuneista että epäonnistuneista?

Räätälöidyt valokuvauskurssit

Tarjoan myös yksityisopetusta ja räätälöityjä kursseja valokuvauksessa tai kuvankäsittelyssä yksittäisille henkilöille tai ryhmille. Olen pitänyt maisemavalokuvaus- ja kuvankäsittelykursseja mm. yritysten vapaa-ajankerhoille, valokuvauskerhoille ja kameraseuroille (mm. FotoKlubi.Lahti ry, Tampereen Valokuvausseura ry, Pohjoisen Luontokuvaajat ry, Rauman kameraseura ry, Pieksämäen Kamerat ry, Kainuun Opisto, Hangon fotokerho, VB-valokuvakeskus, VTT:n kamerakerho ja Enontekiön kunta). Ohessa on malliksi kolme kurssiesimerkkiä, mutta aiheet voidaan räätälöidä täysin tilaajan kiinnostuksen mukaan. Lähiopetuksena pidettävien kurssien hinnat alkavat 260 eurosta (1-3 osallistujaa ja 4 tuntia, sisältäen ALV), kysy tarkempaa hintaa. Koronapandemian aikaan yksityisopetus ja tilauskurssit järjestetään etänä, ja hintakin on edullisempi. Voit ostaa yksityisopetusta suoraan verkkokaupastani. Jos haluat palautetta kuvistasi, niin tarjolla on myös yhden tunnin portfolio review.

Valokuvauksen ja maisemavalokuvauksen perusteet

Tällä kurssilla aloitetaan valokuvauksen perusteista: kameran asetukset, tarkennus, ja valotus. Erityistä huomiota kiinnitetään oikean valotuksen saavuttamiseen. Maisemavalokuvauksen osalta käydään lävitse: ennakkosuunnittelu, kohteen valinta, kuvattaessa tehtävät valinnat (sommittelu, aukko, valotusaika, valon luonteen huomioon ottaminen,…). Tässä artikkelissani käyn lyhyesti lävitse näitä perusteita. Saat myös palautetta omista kuvistasi. Kurssiin voidaan sisällyttää myös kuvankäsittelyn perusteita. Kurssilaisella on oltava kamera (digipokkari tai digitaalinen järjestelmäkamera) jossa valotusta voi säätää (aukon esivalinta + valotuksen korjaus tai valotuksen käsisäätö). Kurssin kesto sopimuksen mukaan 4-8 tuntia.

Maisemavalokuvaus

Panoraama Eläintarhanlahdelta, Helsinki

Tällä kurssilla oppilaan toivotaan hallitsevan aukon ja suljinajan käsitteet, ja kameransa perussäädöt, esim. valotuksen säädön tavallisissa tilanteissa. Kurssilla keskitytään maisemavalokuvauksen eri osa-alueisiin: ennakkosuunnittelu, kohteen valinta, kuvattaessa tehtäviä valinnat, työnkulku tietokoneella ja kuvankäsittely (esim. eri valotusten yhdistäminen silloin kuin kameran dynamiikka ei riitä tallentamaan maisemaa, ja panoraamojen yhdistäminen). Myös maisemavalokuvaajan välineet (kamerat, objektiivit, jalusta, suodattimet,…) käydään lävitse tarpeen mukaan. Kiinnostuksen mukaan voidaan myös käsitellä tilt/shift -objektiiveja ja panoraama- ja makrokuvauksessa tarvittavia lisätarvikkeita. Annan myös palautetta kurssilaisten kuvista (kurssille mukaan tuoduista, ja kurssin aikana kuvatuista).

Oppilaalla toivotaan olevan digitaalinen järjestelmäkamera. Kurssin kesto 6-14 tuntia sisältäen kuvausretken yhdessä sovittavaan kohteeseen.

Lightroomin ja/tai Photoshopin perusteet

Kurssilla käydään lävitse Adobe Lightroomin, Adobe Photoshop ja/tai Photoshop Elements:in käyttöä oppilaan tarpeiden mukaan. Lightroomissa käsitellään esim. kuvien arkistointi ja RAW-kuvien kehittäminen. Photoshopissa esim. kuvan perussäädöt, tasojen käyttö, panoraamojen luonti, exposure blending ja terävöitys. Ennakkotietoja ei tarvita, joten tämä on helppo ja nopea tapa päästä alkuun digikuvien käsittelyssä. Kurssin kesto 4-12 tuntia.