Kaupunkimaisemat (26.9.-14.11.2019)

Tällä kurssilla kuvaamme kaupunkimaisemia Helsingin alueella. Kuvaamme urbaania maisemaa päivällä, auringonlaskun ja sinisen hetken aikaan. Opiskelemme myös kaupunkikuvissa tarvittavia kuvankäsittelyn tekniikoita. Kurssi sisältää 3 tapaamista luokassa, ja 5-6 kuvausretkeä.

Kurssi on suunnattu kaikille kaupunkimaisemien valokuvaamisesta kiinnostuneille, joille valokuvauksen perusteet ovat tuttuja (esim. aukko, ISO, suljinaika, ja valotuksen säätäminen kamerasta). Kurssilla tarvitset järjestelmäkameran (perinteinen tai peilitön), laajakulman ja normaalin polttovälin kattavan objektiivin/objektiivit tai ”paremman” pokkarin (eli pokkarin jossa on mahdollisuus säätää valotusta käsin ja mielellään RAW-kuvausmahdollisuus) ja jalustan.

Ukkosrintaman vyörypilvi ylittää Tuomiokirkon, Hotelli Torni, Helsinki

Kurssilla kuvattujen kuvien käsittelyyn tarvitset jonkun kuvakäsittelyohjelmistom, mieluiten esim. Lightroomin , Photoshopin tai Photoshop Elements:in. Kannettava ei ole välttämätön. Annan luokkatapaamisissa vinkkejä kuvakäsittelyyn, joten jos omistat kannettavan, niin voit ottaa sen mukaan luokkatapaamisiin jotta voit testata heti esim. miten rakennusten kulmat oikaistaan.

Kurssilaiset saavat esitetystä materiaalista yli 40 sivuiset luentomuistiinpanot (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä jälkikäteen. Kurssilla on käytössä myös kuvat.fi -galleria mihin oppilaat lataavat kuviaan kurssin aikana, voivat kommentoida muiden kuvia, ja saada kommentteja omiin kuviinsa.

Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässa myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aihealueet

Milloin kannattaa lähteä kuvaamaan?

Kaupunkimaisemien kuvaaminen eroaa esim. merimaisemien kuvaamisesta. Meren rannalla paras valo on usein auringonnousun tai -laskun aikaan. Mutta kaupungin katukuiluissa tai puistoissa valo on usein kadonnut jo auringonlaskun aikaan. Jotta katukuiluun, rakennuksiin tai puiston puihin osuisi valoa, niin kuvaamassa on oltava aikaisemmin. Toki auringonnousun ja -laskun aikaankin voi saada hienoja kuvia, jos taivas on dramaattinen tai on kuvaamassa korkealla kattojen yllä.

Sininen hetki on suosikkiajankohtani kuvata kaupunkimaisemia. Sininen taivas toimii erinomaisena vastapainona kaupungin valoille. Kuvaamaan kannattaa lähteä myös sateen jälkeen, heijastukset mahdollistavat erilaisia ja yllättäviä maisemia.

Huvilakatu, Helsinki

Myös aina kun on tarjolla harvinaisempia sääilmiöitä, kannattaa lähteä kuvaamaan. Kaupunkimaisema saa aivan uutta mielenkiintoa jos taivaalla on sateenkaari, vyörypilvi tai vaikka salamanisku. Mutta tällaisia kuvia en uskalla kurssilla luvata kurssilla kuvattavan 🙂 Sen sijaan annan vinkkejä siihen milloin niitä kannattaa lähteä metsästämään.

Kaupunkimaiseman sommittelu

Sommittelu on tärkeää kaupunkimaisemissa kuten kaikessa valokuvauksessa. Omia kaupunkikuvia näyttäessäni kerron miksi olen ne niin sommitellut, ja mitä sommiteluperiatteita olen kulloin soveltanut (esim. kolmanneksen sääntö, kultainen leikkaus, kehystys, katsetta johtavat linjat,…).

Kuvausretkillä näytän miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen mielestäni parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Ja miten sitten lähden sitten sommittelemaan kuvaa valitsemastani kohdasta.

Miten saadaan rakennusten linjat suoraan?

Kaikille on varmaan tuttua se että kun kuvataan korkeita rakennuksia, niin jotta koko talo saadaan kuvaan, kameraa joudutaan kallistamaan ylöspäin. Tällöin valokuvassa näyttää siltä että rakennus kapenee voimakkaasti ylöspäin. Opiskelemme miten rakennusten pystysuorat linjat kannattaa suoristaa tietokoneella jälkikäteen. Esittelen Lightroomin Upright, Lightroomin Transform, Photoshopin Lens Corrections ja Photoshopin Adaptive Wide Angle Filter -työkalujen käytön linjojen suoristamiseen.

Perspektiivin korjaus Lightroomissa Upright-työkalun avulla

Mikäli linjat halutaan suoraan jo kuvaushetkellä (tässä on se etu että lopullinen rajaus on mahdollista tehdä tarkasti jo kuvaushetkellä), niin silloin on käytettävä Tilt/Shift-objektiiveja. Kurssin retkillä on mahdollisuus lainata Canonin Tilt/Shift-objektiiveja (17, 24 ja 45 mm), ja tarpeen vaatiessa myös Canon 6D kameraa, jotta kaikki pääsevät kokeilemaan kuvaamista Tilt/Shift-objektiivilla.

Ihmiset kaupunkikuvissa

Ihmiset kuuluvat kaupunkiin, ja myös kaupunkikuviin. Aina kuitenkaan ihmiset eivät näytä hyvälle kuvassa. Esimerkiksi sinisen hetken aikaan, pitkästä suljinajasta johtuen, ihmiset voivat näyttää vain tummille ”haamuille”. Mitä tällöin voi tehdä? Ja yleisemmin, mikä on hyvä suljinaika kuvata ihmisiä kaupunkimaisemakuvissa? Ja mihin kohtaa kuva-alaa ihmiset kannattaa sijoittaa?

Joskus on myös tarve päästä eroon ihmisistä kaupunkikuvissa. Käytämme sekä pitkää valotusaikaa (yli 1 min, minulta voi lainata ND10000 suodinta 77 mm-koossa) että useiden eri aikaan otettujen kuvien yhdistämistä Photoshopissa tasojen ja maskien avulla ihmisten poistamiseen (oma suosikkini).

Heijastukset

Heijastukset on keino ”tuplata” kiinostava osuus kaupunkikuvissa. Heijastuksia on mahdollista kuvata esim. lätäköistä, tyynestä merestä ja rakennusten lasipinnoista. Aikaisemmilla kursseilla oppilaat ihastuivat erityisesti heijastusten kuvaamiseen lätäköistä 🙂

Kaupunkipanoraamat

Panoraamakuvaus on erinomainen tapa esittää laajoja kaupunkinäkymiä. Käymme lävitse mitä kannatta muistaa kuvaustilanteessa ja mitä erityistä liittyy kaupunkipanoraamojen yhdistämiseen ja kuvankäsittelyyn. Panoraamakuviani Helsingistä on nähtävillä esim. Helsinki Panoraamat – Sininen hetki ja yö ja Helsinki Panoraamat – Kevät ja kesä -gallerioissa.

Noin 235 asteen panoraama Hotelli Tornista, Helsinki

Kattojen yllä

Kaupunkimaisemia kannattaa kuvata myös korkealta. Mitä erityistä kannattaa ottaa huomioon sommittelussa tai kuvausajankohdassa? Käymme tämän kurssin aikana kuvaamassa maisemia ainakin Kaapelitehtaan kattosaunan terassilta (auringonlasku Lauttasaaren yllä ja sininen hetki). Tämä saattaa olla myös arki-ilta (viikonloppuna sauna on usein varattu). Korkealla olevat kuvauspaikat ovat myös hyviä panoraamavalokuvauksen harjoitteluun, koska kameran lähellä ei ole kohteita, eikä tällöin panoraamapäätä tarvita.

Suositten kurssilaisia myös käymään kurssin aikana kuvaamassa maisemia Hotelli Tornin Ateljee Baarista, mutta sinne ei pysty järjestämään yhteistä kuvausretkeä kun tilat ovat niin pienet. Annan myös vinkin milloin kannattaa lähteä kuvaamaan Erottajan paloaseman torniin. Helsinki – Kattojen yllä ja Helsinki – Kattojen yllä II -gallerioissa on nähtävissä mm. Ateljee Baarista ja Erottajan paloaseman tornista kuvaamiani maisemakuvia.

Ruska

Pohjolankatu, Käpylä, Helsinki

Kurssin aikana on ruska-aika Helsingissä. Kokeilemme miltä ruska näyttää myötä-, sivu- tai vastavaloon kuvattuna. Käymme kuvaamassa ruskaa 2 retkellä Helsingin puistoissa ja viheralueilla. Ruskakuviani aikaisemmilta vuosilta on nähtävillä Helsinki – Syksyn värit -galleriassa.

Kurssin aikataulu

Ensimmäinen tapaaminen luokassa – Torstai 26.9.2019 klo 17:30-21

Painopiste on kaupunkikuvien valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä, kameran asetuksia, milloin kannattaa lähteä kuvaamaan ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani eri aiheista, ja kerron miten ne on kuvattu. Annan myös vinkkejä panoraamojen kuvaamiseen.

Näytän myös miten suoristan tarpeen vaatiessa rakennusten pystysuorat linjat Lightroomissa tai Photoshopissa.

Toinen tapaaminen luokassa – Sunnuntai 27.10.2019 klo 10-13

Nyt meillä on jo toivottavasti kuvia eri aiheista, ruskankin paras hetki on jo takanapäin. Katsomme siis kurssin retkillä kuvattuja kuvia ja keskustelemme niistä yhdessä.

Lisäksi aiheena on kuvankäsittely: Kertaamme rakennusten suoristamisen, näytän miten ihmisiä poistetaan kuvista tasojen+tasomaskien avulla ja miten käytän exposure blendingiä sinisen hetken kuvissa (tämä on tarpeen kun keinovalot palavat puhki yhdessä valotuksessa). Näytän myös miten panoraamakuvat yhdistetään Lightroomissa ja Photoshopissa. Tämän luokkatapaamisen jälkeen pidämme lounastauon, ja jatkamme sitten kuvausretkelle.

Kolmas tapaaminen luokassa – Torstai 14.11.2019 klo 17:30-21

Katsomme ja analysoimme yhdessä uudet kaupunkikuvat. Näytän miten korjata mahdollisia virheita Lightroomin ta Photoshopin yhdistämissä panoraamoissa. Muita kuvankäsittelyn tekniikoita kerrataan kurssilaisten toiveiden mukaan.

Luokkatapaamisten paikat

Luokkatapaamiset järjestetään Hogrefen tiloissa Iso Roba 20-22 A 81, Helsinki.

Kuvausretket (28.9.- 10.11.2019)

Auringonlaskun ihailijat Suomenlinnassa

Kuvausretket muodostavat valtaosan kurssista. Monet eri kursseillani olleet ovat sanoneet että kuvausretket ovat olleet kurssieni parasta antia: tulee lähdettyä säännöllisesti kuvaamaan, kuvausajankohdat ja -kohteet on hyviä (olen valinnut ne vuosien kuvauskokemuksieni perustella Helsingissä) ja retkillä näkee miten opettaja ja muut toimii kohtessa ja siitä pystyy ottamaan opiksi. Jälkikäteen näkee vielä miten erilaisia kuvia kurssilaiset ovat kohteista saaneet, ja mitä itse mahdollisesti unohti kuvata. Ja toivottavasti sitten muistaa itse seuraavalla kerralla!

Retkillä opiskelemme siis miten kuvauspaikkalla kannattaa toimia. Yleensä ei kannata rynnätä heti kuvaamaan, vaan harkita ensin rauhassa mikä on paras paikka, kuvauskorkeus ja millainen millaisia sommittelumahdollisuuksia juuri kyseisessä paikassa on. Näytän kuvasretkillä myös miten itse ”luen kuvauspaikaa”, eli valitsen tarkan kuvaskohdan, ja lähden sommittelemaan kuvaa.

Kurssilla järjestetään 5-6 kuvausretkeä (tyypillisesti yksi / viikonloppu). Kuvausaiheina ovat kaupunkimaisemat Helsingin keskustassa ja ruska (ruskaa voimme lähteä kuvaamaan keskustan ulkopuolellekin). Kuvausretket tehdään iltapäivällä, auringonlaskun aikaan ja sinisen hetken aikaan.

Retkien ajankohta tai kuvauskohde valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan pyritään lähtemään silloin kuin sää on kuvauskohteen kannalta hyvä (esim. puolipilvinen ruskamaisemille, sinisen hetken kuvaus onnistuu aina, ja heijastuksia lätäköistä voi kuvata sadekuurojen välissä). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien kohde ja ajankohta vahvistetaan usein vain 2–4 päivää aikaisemmin. Eli yleensä pyrin ilmoittamaan seuraavan viikonlopun retken kohteen ja tarkan ajankohdan tiistaina tai keskiviikkona. Mutta jos sääennusteet muuttuvat merkittävästi, niin ilmoitettu retkiajankohtakin voi muuttua. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä. Kurssin kuvaukohteita on mahdollista lähteä kuvaamaan myös omatoimisesti.

Alustavat retkipäivät

Minulla on syksyllä myös muita kursseja ja ohjemaa, joten monena viikonloppuna on vain toinen päivä mahdollinen. Seuraavassa on alustava hahmotelma aikataulusta, mutta huomioikaa että tähän voi tulla muutoksia.

Aleksin Joulukatu 2014, Helsinki
Aleksin Joulukatu 2014, Helsinki
  • Lauantai 28.9., retki päivällä
  • (Ei retkeä 5.-6.10.)
  • Sunnuntai 13.10., retki päivällä, ruska parhaimmillaan?
  • Launtai 19.10., retki päivällä, ruska parhaimmillaan?
  • Sunnutai 27.10, retki luokkatapamisen jälkeen, alkaen 14->, kuvaamme myös sinisen hetken
  • Launtai 2.11., iltapäivä, kuvaamme myös sinisen hetken
  • Launtai 9.11., kuvaamme sinisen hetken
  • Ylimääräinen retki kurssin loputtua joulukuussa kuvaamaan Tuomaan Markkinoita ja jouluvaloja

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 240 € (sis. ALV). Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta.

Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartumin ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssi on nyt täynnä, jonoon voi ilmoittautua (päivitetty 17.9.).

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Lähetän kurssin laskut elokuun loppupuoliskolla, tai jos ilmoittaudut kurssille elokuun lopun jälkeen, niin parin päivän sisällä kurssin tilaamisesta.

Laskun eräpäivä on 2 viikkoa laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 12 päivää ennen kurssin alkua. Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Sinisen hetken panoraama Eläintarhanlahdelta

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 14 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, mikäli kurssin alkuun on vähintään 12 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus!

Jos kurssi perutaan myöhemmin kuin 14 päivän kuluttua laskun saamisesta, mutta kuitenkin aikaisemmin kuin 12 päivää ennen kurssin alkamista, niin kurssimaksusta palautetaan 90%, mikäli kurssi saadaan täyteen.

Alle 12 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä peruutuksista ei palauteta kurssimaksua. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa kahteen tuntiin yksityisopetusta.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 9 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 10 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.