Kaupunkimaisemat (26.8.-4.11.2020)

Pohjoissatama, Helsinki
Pohjoissatama, Helsinki
Tuomiokirkko ja ratikka
Tuomiokirkko ja ratikka

Kaupunkimaisemat-kurssin järjestelyt riippuvat koronaepidemiasta. Nykyisen suunnitelman mukaan luokkatapaamiset korvataan webinaareilla (3+ tuntia sisätiloissa on riskialtista), mutta teemme kuvausretket yhdessä. Retkillä, raikkaassa ulkoilmassa, tartuntariski on paljon pienempi. Kurssin merkittävin anti on siis yhteiset kuvausretket: retket jotka olen suunnitellut huolellisesti (optimaalinen paikka ja aika), ja retkien aikana tarjoamani henkilökohtainen opastus.

Mikäli tilanne Suomessa rauhoittuu edelleen syksyn aikana, niin on mahdollista että joitain tapaamisia järjestetään luokassa normaalisti. Luokkatapaamisiin on tällöinkin mahdollista osallistua myös etäyhteydellä. Jos tilanne pahenee, niin on mahdollista että yhteisiä retkiäkin joudutaan perumaan (tällöin kurssimaksu palautetaan siinä suhteessa kuin kurssitapaamisia jää toteutumatta).

Tällä kurssilla kuvaamme kaupunkimaisemia Helsingin alueella. Kuvaamme urbaania maisemaa päivällä, auringonlaskun ja sinisen hetken aikaan. Opiskelemme myös kaupunkikuvissa tarvittavia kuvankäsittelyn tekniikoita. Kurssi sisältää 4 tapaamista luokassa, ja vähintään 7 kuvausretkeä.

Kurssi on suunnattu kaikille kaupunkimaisemien valokuvaamisesta kiinnostuneille, joille valokuvauksen perusteet ovat tuttuja (esim. aukko, ISO, suljinaika, ja valotuksen säätäminen kamerasta). Kurssilla tarvitset järjestelmäkameran (perinteinen tai peilitön), laajakulman ja normaalin polttovälin kattavan objektiivin/objektiivit tai ”paremman” pokkarin (eli pokkarin jossa on mahdollisuus säätää valotusta käsin ja mielellään RAW-kuvausmahdollisuus) ja jalustan.

Kurssilla kuvattujen kuvien käsittelyyn tarvitset jonkun kuvakäsittelyohjelmistom, mieluiten esim. Lightroomin , Photoshopin tai Photoshop Elements:in. Kannettava ei ole välttämätön. Annan luokkatapaamisissa vinkkejä kuvakäsittelyyn, joten jos omistat kannettavan, niin voit ottaa sen mukaan luokkatapaamisiin jotta voit testata heti esim. miten rakennusten linjat oikaistaan.

Kurssilla on käytössä myös kuvat.fi -galleria mihin oppilaat lataavat kuviaan kurssin aikana, voivat kommentoida muiden kuvia, ja saada kommentteja omiin kuviinsa.

Kurssilta saatava materiaali

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

  • Noin 70 sivuiset luentomuistiinpanot (PDF) maisemavalokuvauksen perusteista, sommittelusta, kaupunkimaisemien valokuvauksesta ja panoraamojen yhdistämisestä.
  • Tallenteet luokkatapaamisten tai webinaarien teoriaosuuksista: kuvausvinkit ja kuvankäsittelyohjeet. Arviota noin 5+ tuntia. Nämä on katsottavissa vuoden ajan kurssin loppumisesta.
  • Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle -video: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 4 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
  • Exposure blending maisemakuvaajalle -video, tällä videolla käyn lävitse miten yhdistän tasojen ja maskien avulla Photoshopissa eri valotuksia siten että saan kasvatettua kuvan dynamiikkaa (noin 3 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
  • Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässa myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.
Oodin portaikko, Helsinki

Kurssin aihealueet

Milloin kannattaa lähteä kuvaamaan?

Kaupunkimaisemien kuvaaminen eroaa esim. merimaisemien kuvaamisesta. Meren rannalla paras valo on usein auringonnousun tai -laskun aikaan. Mutta kaupungin katukuiluissa tai puistoissa valo on usein kadonnut jo auringonlaskun aikaan. Jotta katukuiluun, rakennuksiin tai puiston puihin osuisi valoa, niin kuvaamassa on oltava aikaisemmin. Toki auringonnousun ja -laskun aikaankin voi saada hienoja kuvia, jos taivas on dramaattinen tai on kuvaamassa korkealla kattojen yllä.

Sininen hetki on suosikkiajankohtani kuvata kaupunkimaisemia. Sininen taivas toimii erinomaisena vastapainona kaupungin valoille. Kuvaamaan kannattaa lähteä myös sateen jälkeen, heijastukset mahdollistavat erilaisia ja yllättäviä maisemia. Näissä gallerioissa näet sinisen hetken kuviani Helsingistä: Sininen hetki ja Sininen hetki II.

Myös aina kun on tarjolla harvinaisempia sääilmiöitä, kannattaa lähteä kuvaamaan. Kaupunkimaisema saa aivan uutta mielenkiintoa jos taivaalla on sateenkaari, vyörypilvi tai vaikka salamanisku. Mutta tällaisia kuvia en uskalla kurssilla luvata kurssilla kuvattavan 🙂 Sen sijaan annan vinkkejä siihen milloin niitä kannattaa lähteä metsästämään.

Kaupunkimaiseman sommittelu

Sommittelu on tärkeää kaupunkimaisemissa kuten kaikessa valokuvauksessa. Omia kaupunkikuvia näyttäessäni kerron miksi olen ne niin sommitellut, ja mitä sommiteluperiatteita olen kulloin soveltanut (esim. kolmanneksen sääntö, kultainen leikkaus, kehystys, katsetta johtavat linjat,…).

Kuvausretkillä näytän miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen mielestäni parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Ja miten sitten lähden sitten sommittelemaan kuvaa valitsemastani kohdasta.

Miten saadaan rakennusten linjat suoraan?

Kaikille on varmaan tuttua se että kun kuvataan korkeita rakennuksia, niin jotta koko talo saadaan kuvaan, kameraa joudutaan kallistamaan ylöspäin. Tällöin valokuvassa näyttää siltä että rakennus kapenee voimakkaasti ylöspäin. Opiskelemme miten rakennusten pystysuorat linjat kannattaa suoristaa tietokoneella jälkikäteen. Esittelen Lightroomin Upright, Lightroomin Transform, Photoshopin Lens Corrections ja Photoshopin Adaptive Wide Angle Filter -työkalujen käytön linjojen suoristamiseen.

Perspektiivin korjaus Lightroomissa Upright-työkalun avulla

Mikäli linjat halutaan suoraan jo kuvaushetkellä (tässä on se etu että lopullinen rajaus on mahdollista tehdä tarkasti jo kuvaushetkellä), niin silloin on käytettävä Tilt/Shift-objektiiveja. Kurssin retkillä on mahdollisuus lainata Canonin Tilt/Shift-objektiiveja (17, 24 ja 45 mm), ja tarpeen vaatiessa myös Canon 6D kameraa, jotta kaikki pääsevät kokeilemaan kuvaamista Tilt/Shift-objektiivilla.

Ihmiset kaupunkikuvissa

Ihmiset kuuluvat kaupunkiin, ja myös kaupunkikuviin. Aina kuitenkaan ihmiset eivät näytä hyvälle kuvassa. Esimerkiksi sinisen hetken aikaan, pitkästä suljinajasta johtuen, ihmiset voivat näyttää vain tummille ”haamuille”. Mitä tällöin voi tehdä? Ja yleisemmin, mikä on hyvä suljinaika kuvata ihmisiä kaupunkimaisemakuvissa? Ja mihin kohtaa kuva-alaa ihmiset kannattaa sijoittaa?

Joskus on myös tarve päästä eroon ihmisistä kaupunkikuvissa. Käytämme sekä pitkää valotusaikaa (yli 1 min, minulta voi lainata ND10000 suodinta 77 mm-koossa) että useiden eri aikaan otettujen kuvien yhdistämistä Photoshopissa tasojen ja maskien avulla ihmisten poistamiseen (oma suosikkini).

Heijastukset

Heijastukset on keino ”tuplata” kiinostava osuus kaupunkikuvissa. Heijastuksia on mahdollista kuvata esim. lätäköistä, tyynestä merestä ja rakennusten lasipinnoista. Aikaisemmilla kursseilla oppilaat ihastuivat erityisesti heijastusten kuvaamiseen lätäköistä 🙂

Kaupunkipanoraamat

Panoraamakuvaus on erinomainen tapa esittää laajoja kaupunkinäkymiä. Käymme lävitse mitä kannatta muistaa kuvaustilanteessa ja mitä erityistä liittyy kaupunkipanoraamojen yhdistämiseen ja kuvankäsittelyyn. Panoraamakuviani Helsingistä on nähtävillä esim. Helsinki Panoraamat – Sininen hetki ja yö ja Helsinki Panoraamat – Kevät ja kesä -gallerioissa.

Noin 235 asteen panoraama Hotelli Tornista, Helsinki

Kattojen yllä

Kaupunkimaisemia kannattaa kuvata myös korkealta. Mitä erityistä kannattaa ottaa huomioon sommittelussa tai kuvausajankohdassa? Käymme tämän kurssin aikana kuvaamassa maisemia ainakin Erottajan paloaseman tornista (jos se on auki normaalisti). Ja ehkä myös Kaapelitehtaan kattosaunan terassilta (auringonlasku Lauttasaaren yllä ja sininen hetki). Korkealla olevat kuvauspaikat ovat myös hyviä panoraamavalokuvauksen harjoitteluun, koska kameran lähellä ei ole kohteita, eikä tällöin panoraamapäätä tarvita.

Ruskaa Töölönlahdella
Ruskaa Töölönlahdella

Suositten kurssilaisia myös käymään kurssin aikana kuvaamassa maisemia Olympiastadionin tornista, mutta sinne ei pysty järjestämään yhteistä kuvausretkeä kun tilat ovat niin pienet. Helsinki – Kattojen yllä ja Helsinki – Kattojen yllä II -gallerioissa on nähtävissä mm. Ateljee Baarista ja Erottajan paloaseman tornista kuvaamiani maisemakuvia.

Ruska

Kurssin aikana on ruska-aika Helsingissä. Kokeilemme miltä ruska näyttää myötä-, sivu- tai vastavaloon kuvattuna. Käymme kuvaamassa ruskaa 2 retkellä Helsingin puistoissa ja viheralueilla. Ruskakuviani aikaisemmilta vuosilta on nähtävillä Helsinki – Syksyn värit ja Syksyn värit II -gallerioissa.

Kurssin aikataulu

Seuraavassa on luokkatapaamisten tai webinaarien aikataulu, ja kunkin tapaamisen pääaiheet. Luokkatapaamiset (mikäli niitä järjestetään) pidetään Kaapelitehtaan tiloissa (Tallberginkatu 1, D-rappu, kellari, Kokoushuone Käämi). Luokkatapaamisiin on mahdollista osallistua myös etäyhteydellä.

Webinaarit järjestetään Zoom webinaarin avulla (kurssin osallistujat eivät tarvitse maksullista lisenssiä, klikkaamalla kutsulinkkia Zoomin ilmaisen apuohjelman asennus käynnistyy). Webinaarin aikana näet minun tietokoneeni näytön omalla koneellasi ja kuulet puheeni. Voit esittää kysymyksiä puhumalla (vaatii että tietokoneessasi on mikrofoni) tai chatin avulla. Voit käyttää tablettia, kannettavaa tai pöytäkonetta.

Ensimmäinen tapaaminen (luokassa/webinaari) – Keskiviikko 26.8.2020 klo 17:30-21

Painopiste on kaupunkikuvien valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä, kameran asetuksia, milloin kannattaa lähteä kuvaamaan ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani eri aiheista, ja kerron miten ne on kuvattu. Annan myös erityisesti vinkkejä heijastusten ja panoraamojen valokuvaamiseen.

Kuvankäsittelyosuudessa näytän miten suoristan tarpeen vaatiessa rakennusten pystysuorat linjat Lightroomissa tai Photoshopissa.

Toinen tapaaminen (luokassa/webinaari) – Keskiviikko 9.9.2020 klo 17:30-21

Nyt meillä on toivottavasti kuvia jo parilta retkeltä, joten katsomme aluksi kurssin retkillä kuvatut kuvat lävitse ja keskustelemme niistä yhdessä.

Helsingin päärautatieasema kuvattuna Tilt/Shift-objektiivilla
Helsingin päärautatieasema kuvattuna Tilt/Shift-objektiivilla

Tämän tapaamisen pääpaino on kuitenkin kuvankäsittelyssä: Kertaamme rakennusten suoristamisen, näytän miten ihmisiä poistetaan kuvista tasojen+tasomaskien avulla ja miten käytän exposure blendingiä sinisen hetken kuvissa (tämä on tarpeen kun keinovalot palavat puhki yhdessä valotuksessa). Näytän myös miten panoraamakuvat yhdistetään Lightroomissa tai Photoshopissa.

Kolmas tapaaminen (luokassa/webinaari) – Keskiviikko 7.10.2020 klo 17:30-21

Edellisestä luokkatapaamisesta/webinaarista on jo 4 viikkoa, joten nyt meillä on runsaasti kuvia katsottavana. Katsomme siis aluksi kurssin retkillä kuvatut kuvat lävitse ja keskustelemme niistä yhdessä.

Tekniikkaosuudessa on tällä kertaa vuorossa:

  • Miten (Lightroomin tekemiä) panoraamojen yhdistämisvirheitä korjataan Photoshopissa.
  • Näytän esimerkkejä siitä miten Tilt/Shift-objektiivilla voi luoda pienoismallivaikutelman kaupunkikuviin. Tai miten kuvankäsittelyllä voit luoda lähes vastaavan vaikutelman.
  • Annan myös vinkkejä timelapse videoiden kuvaamisesta kaupunkimaisemista.

Neljäs tapaaminen (luokassa/webinaari) – Keskiviikko 4.11.2020 klo 17:30-21

Edellisen tapaamisen jälkeen on ollut ruskan paras hetki Helsingissä, joten toivottasti meillä on nyt runsaasi näyttäviä ruskakuvia katsottavana. Ja toivottavasti kurssilaiset ovat myös innostuneet kuvaamaan/käsittelemään pienoinmallikuvia ja tekemään timelapse-videoita. Katsomme ja analysoimme yhdessä uudet kaupunkikuvat ja mahdolliset videot.

Kuvankäsittelyn tekniikoita kerrataan kurssilaisten toiveiden mukaan.

Teemme myös yhteenvedon kurssin annista, keskustelemme siitä mitkä sommittelut, valinnat ja asetukset toimivat erityisen hyvin ja mitkä eivät. Mitä voidaan vielä parantaa, ja mikä jäi kokeilematta?

Finlandia-talo
Finlandia-talo sinisen hetken aikaan

Kuvausretket (28.8.- 1.11.2020)

Kuvausretket muodostavat valtaosan kurssista. Monet eri kursseillani olleet ovat sanoneet että kuvausretket ovat olleet kurssieni parasta antia: tulee lähdettyä säännöllisesti kuvaamaan, kuvausajankohdat ja -kohteet on hyviä (olen valinnut ne vuosien kuvauskokemuksieni perustella Helsingissä) ja retkillä näkee miten opettaja ja muut toimii kohtessa ja siitä pystyy ottamaan opiksi. Jälkikäteen näkee vielä miten erilaisia kuvia kurssilaiset ovat kohteista saaneet, ja mitä itse mahdollisesti unohti kuvata. Ja toivottavasti sitten muistaa itse seuraavalla kerralla!

Retkillä opiskelemme siis miten kuvauspaikkalla kannattaa toimia. Yleensä ei kannata rynnätä heti kuvaamaan, vaan harkita ensin rauhassa mikä on paras paikka, kuvauskorkeus ja millainen millaisia sommittelumahdollisuuksia juuri kyseisessä paikassa on. Näytän kuvasretkillä myös miten itse ”luen kuvauspaikaa”, eli valitsen tarkan kuvaskohdan, ja lähden sommittelemaan kuvaa.

Kurssilla järjestetään vähintää 7 kuvausretkeä (tyypillisesti yksi per viikonloppu, paitsi niinä viikonloppuina jolloin sää on surkea). Kuvausaiheina ovat kaupunkimaisemat Helsingin keskustassa ja ruska (ruskaa voimme lähteä kuvaamaan keskustan ulkopuolellekin). Kuvausretket tehdään iltapäivällä, auringonlaskun aikaan ja sinisen hetken aikaan.

Retkien ajankohta tai kuvauskohde valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan pyritään lähtemään silloin kuin sää on kuvauskohteen kannalta hyvä (esim. aurinkoinen tai puolipilvinen ruskamaisemille, sinisen hetken kuvaus onnistuu aina, ja heijastuksia lätäköistä voi kuvata sadekuurojen välissä). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien kohde ja ajankohta vahvistetaan usein vain 2–4 päivää aikaisemmin. Eli yleensä pyrin ilmoittamaan seuraavan viikonlopun retken kohteen ja tarkan ajankohdan tiistaina tai keskiviikkona. Mutta jos sääennusteet muuttuvat merkittävästi, niin ilmoitettu retkiajankohtakin voi muuttua. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä. Kurssin kuvauskohteita on mahdollista lähteä kuvaamaan myös omatoimisesti.

Eli en osaa vielä sanoa kurssin retkien ajakohdasta tarkemmin. 19.-20.9. ei kuitenkaan ole retkeä (olen toivottavasti Kuusamossa opettamassa). Viikonloppuna 10.-11.10. ja 17.-18.10. ruska on oletettavasti parhaimmillaan, joten kuvausretket ova keskipäivällä/iltapäivälä. Ja kurssin loputtua joulukuussa, on ylimääräinen retki kuvaamaan Tuomaan Markkinoita ja jouluvaloja.

Tuomaan Markkinat, Senaatintori, Helsinki
Tuomaan Markkinat, Senaatintori, Helsinki

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 265 € (sis. ALV). Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta.

Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartumin ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Halutessasi voit maksaa kurssin kahdessa osassa (puolet ennen kurssin alkua, ja puolet kurssin puolessa välissä, eli toisen osan eräpäivä on 30.9.). Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssilla on nyt 12 paikkaa vapaana (päivitetty 7.7.2020).

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Koronapandemiasta johtuen lähetän laskut tavallista myöhemmin (jotta ilmoittautumisen peruminen on helpompaa). Eli tiedotan kurssin järjestelyistä elokuun ensimmäisellä viikolla, ja lähetän laskut viimeistään 12. elokuuta. Jos ilmoittaudut kurssille elokuun 12. päivän jälkeen, niin lähetän laskun 1-2 päivän kuluessa ilmoittautumisesta.

Laskun eräpäivä on 1 viikko laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 19. elokuuta. Jos valitsit maksun kahdessa osassa, toisen osan eräpäivä on 30.9. Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Sinisen hetken panoraama Eläintarhanlahdelta

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 7 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, ja mikäli kurssin alkuun on vähintään 5 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus!

Alle 5 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä peruutuksista ei palauteta kurssimaksua. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa 4 tuntiin yksityisopetusta.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 9 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 7 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä (jos se on ehditty laskuttaa, mutta yleensä lähetän laskut vasta kun kurssin järjestäminen on varmaa).

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.