Kaupunkimaisemat

Huomio: Tällä sivulla on nyt syksyn 2017 kurssin tiedot. Syksyn 2018 kurssi julkaistaan ja tulee myyntiin kesäkuussa. Syksyn kurssin ajankohta tulee olemaan syyskuun loppu – marraskuun alkupuoli.

Aleksanteri II:n patsas, Senaatintori, Helsinki (ihmisiä poistettu yhdistämällä useita valotuksia)

Tällä kurssilla kuvaamme kaupunkimaisemia Helsingin alueella. Kuvaamme urbaania maisemaa sekä päivällä että sinisen hetken aikaan. Opiskelemme myös kaupunkikuvissa tarvittavia kuvankäsittelyn tekniikoita. Kurssi sisältää 3 tapaamista luokassa, ja 5-6 kuvausretkeä.

Kurssi on suunnattu kaikille kaupunkimaisemien valokuvaamisesta kiinnostuneille, joille valokuvauksen perusteet ovat tuttuja (esim. aukko, ISO, suljinaika, ja valotuksen säätäminen kamerasta). Kurssilla tarvitsen järjestelmäkameran, laajakulman ja normaalin polttovälin kattavan objektiivin/objektiivit ja jalustan. Järjestelmäkamera voi olla perinteinen tai peilitön. Kurssilla kuvattujen kuvien käsittelyyn tarvitset joko Lightroomin tai Photoshopin (Photoshop Elements:kin riittää). Kannettava ei ole välttämätön. Annan vinkkejä kuvakäsittelyyn, joten jos omistat kannettavan, niin voit ottaa sen mukaan luokkatapaamisiin jotta voit testata heti esim. miten rakennusten kulmat oikaistaan.

Käsittelemme kurssilla seuraavia aiheita:

Kaksoissateenkaari Hotelli Tornista, Helsinki

Milloin kannattaa lähteä kuvaamaan?

Kaupunkimaisemien kuvaaminen eroaa esim. merimaisemien kuvaamisesta. Meren rannalla paras valo on usein auringonnousun tai -laskun aikaan. Mutta kaupungin katukuiluissa valo on usein kadonnut jo auringonlaskun aikaan. Jotta katukuiluun ja rakennuksiin osuisi valoa, niin kuvaamassa on oltava aikaisemmin. Toki auringonnousun ja -laskun aikaankin voi saada hienoja kuvia, jos taivas on dramaattinen.

Sininen hetki on suosikkiajankohtani kuvata kaupunkimaisemia. Sininen taivas toimii erinomaisena vastapainona kaupungin valoille. Kuvaamaan kannattaa lähteä myös sateen jälkeen, heijastukset mahdollistavat erilaisia ja yllättäviä maisemia.

Myös aina kun on tarjolla harvinaisempia sääilmiöitä, kannattaa lähteä kuvaamaan. Kaupunkimaisema saa aivan uutta mielenkiintoa jos taivaalla on sateenkaari, vyörypilvi tai vaikka salamanisku. Mutta tällaisia kuvia en uskalla kurssilla luvata kurssilla kuvattavan 🙂 Sen sijaan annan vinkkejä siihen miten niitä kannattaa lähteä metsästämään.

Miten saadaan rakennusten linjat suoraan?

Perspektiivin korjaus Lightroomissa Upright-työkalun avulla

Kaikille on varmaan tuttua se että kun kuvataan korkeita rakennuksia, niin jotta koko talo saadaan kuvaan, kameraa joudutaan kallistamaan ylöspäin. Tällöin näyttää siltä että rakennus kapenee voimakkaasti ylöspäin. Opiskelemme miten rakennusten pystysuorat linjat kannattaa suoristaa tietokoneella jälkikäteen. Esittelen Lightroom Upright, Lightroom Transform, Photoshop Lens Corrections ja Photoshop Adaptive Wide Angle Filter -työkalujen käytön.

Mikäli linjat halutaan suoraan jo kuvaushetkellä, niin silloin on käytettävä Tilt/Shift-objektiiveja. Kurssin retkillä on mahdollisuus lainata Canonin Tilt/Shift-objektiiveja (17, 24 ja 45 mm), ja tarpeen vaatiessa myös Canon 6D kameraa, jotta kaikki pääsevät kokeilemaan kuvaamista Tilt/Shift-objektiivilla.

Kööpenhamina, Tanska (4 minuutin valotus, ND10000-suodin)

Ihmiset kaupunkikuvissa

Ihmiset kuuluvat kaupunkiin, ja myös kaupunkikuviin. Aina kuitenkaan ihmiset eivät näytä hyvälle kuvassa. Esimerkiksi sinisen hetken aikaan, pitkästä suljinajasta johtuen, ihmiset voivat näyttää vain tummille ”haamuille”. Mitä tällöin voi tehdä? Ja yleisemmin, mikä on hyvä suljinaika kuvata ihmisiä kaupunkimaisemakuvissa?

Joskus on myös tarve päästä eroon ihmisistä kaupunkikuvissa. Käytämme sekä pitkää valotusaikaa (yli 1 min) että useiden eri aikaan otettujen kuvien yhdistämistä Photoshopissa tasojen ja maskien avulla ihmisten poistamiseen.

Ruska

Kurssin aikana on ruska-aika Helsingissä. Kokeilemme miltä ruska näyttää myötä-, sivu- tai vastavaloon kuvattuna. Käymme kuvaamassa ruskaa 1-2 retkellä Helsingin puistoissa ja viheralueilla. Ruskakuviani aikaisemmilta vuosilta on nähtävillä Helsinki – Syksyn värit -galleriassa.

Kaupunkipanoraamat

Panoraama Olympiastadionin tornista, Helsinki

Panoraamakuvaus on erinomainen tapa esittää laajoja kaupunkinäkymiä. Käymme lävitse mitä kannatta muistaa kuvaustilanteessa ja mitä erityistä liittyy kaupunkipanoraamojen yhdistämiseen ja kuvankäsittelyyn. Panoraamakuviani Helsingistä on nähtävillä esim. Helsinki Panoraamat – Sininen hetki ja yö ja Helsinki Panoraamat – Kevät ja kesä -gallerioissa.

Kurssilaiset saavat esitetystä materiaalista luentomuistiinpanot, joista voi kerrata kuvausvinkkejä jälkikäteen. Kurssilla on käytössä myös kuvat.fi -galleria mihin oppilaat voivat ladata kuviaan kursin aikana, kommentoida muiden kuvia, ja saada kommentteja omiin kuviinsa.

Kurssin aikataulu

Luokkatapaamiset järjestetään Kaapelitehtaan tiloissa (Tallberginkatu 1, D-rappu, kellari, Kokoushuone Käämi).

Ensimmäinen tapaaminen luokassa – Keskiviikko 4.10.2017 klo 17:30-21

Ruskaa Kaivopuistossa, Helsinki

Painopiste on kaupunkikuvien valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä, kameran asetuksia, milloin kannattaa lähteä kuvaamaan ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani eri aiheista, ja kerron miten ne on kuvattu.

Keskustelemme myös kurssilaisten omista kaupunkikuvista, eli oppilaita pyydetään tuomaan mukanaan kaksi omaa kaupunkikuvaa (joko kuvia joihin olette tyytyväisiä, tai tilanne jonka kuvaamiseen toivotte ohjeita). Näytän myös kurssilaisten kuvilla miten suoristan tarpeen vaatiessa rakennusten pystysuorat linjat Lightroomissa tai Photoshopissa.

Toinen tapaaminen luokassa – Tiistai 24.10.2017 klo 17:30-21

Nyt meillä on toivottavasti runsaasti kuvia eri aiheista, ruskaakin on ehkä jo ollut tarjolla. Tapaamisen painopiste on kuvankäsittelyssä: Kertaamme rakennusten suoristamisen, näytän miten ihmisiä poistetaan kuvista tasojen+tasomaskien avulla ja miten käytän exposure blendingiä sinisen hetken kuvissa (tämä on tarpeen kun keinovalot palavat puhki yhdessä valotuksessa). Annan myös vinkkejä panoraamojen kuvaamiseen.

Katsomme myös kurssin retkillä kuvattuja kuvia ja keskustelemme niistä yhdessä.

Kolmas tapaaminen luokassa – Keskiviikko 15.11.2017 klo 17:30-21

Katsomme ja analysoimme yhdessä uudet kaupunkikuvat. Opiskelemme miten kaupunkipanoraamoja yhdistetään Lightroomissa ja Photoshopissa, ja näytän miten korjaan mahdollisia virheitä. Muita kuvankäsittelyn tekniikoita käsitellään kurssilaisten toiveiden mukaan.

Auringonlaskun ihailijat Suomenlinnassa

Kuvausretket (6.10.- 12.11.2017)
Kurssilla järjestetään 5-6 kuvausretkeä viikonloppuina (tyypillisesti yksi / viikonloppu). Kuvausaiheina ovat kaupunkimaisemat Helsingin keskustassa ja ruska (ruskaa voimme lähteä kuvaamaan keskustan ulkopuolellekin).

Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on valokuvauksen kannalta hyvä (esim. puolipilvinen, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä, ja heijastuksia käymme ehkä yhden kerran kuvaamassa sateella / sateen jälkeen). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien ajankohta vahvistetaan usein vain 2–4 päivää aikaisemmin.

Kuvausretket tehdään iltapäivällä, auringonlaskun aikaan ja sinisen hetken aikaan. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä.

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 185 € (sis. ALV). Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteleillä tai Smartum Saldon avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi ja Erenredin virike-etu ja virikeseteli käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla tai Erenredin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta.

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com). Lähetän kurssin laskut syyskuun puolessa välissä / loppupuolella. Laskun eräpäivä on 2 viikkoa laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 4 päivää ennen kurssin alkua. Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 14 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, mikäli kurssin alkuun on vähintään 12 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus!

Jos kurssi perutaan myöhemmin kuin 14 päivän kuluttua laskun saamisesta, mutta kuitenkin aikaisemmin kuin 12 päivää ennen kurssin alkamista, niin kurssimaksusta palautetaan 90%, mikäli kurssi saadaan täyteen.

Alle 12 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä peruutuksista ei palauteta kurssimaksua. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa kahteen tuntiin yksityisopetusta.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 8 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 10 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.