Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi (7.-15.10. tai 21.-28.10.2020)

Helsinki panoraama lautalta (myötävalo)
Sivuvaloa ja voimakas syvyysvaikutelma Seurasaaressa

Koronapandemiasta johtuen tämä Maisemalokuvauksen alkeiskurssi järjestetään siten että luokkatapaamiset on korvattu webinaareilla (useampi tunti sisätiloissa on riskialtista), mutta teemme yhden yhteisen kuvausretken Helsingin alueella. Retkellä on tarjolla henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön.

Huomio: Voit osallistua vain tämän kurssin webinareihin (esim. jos et asu pääkaupunkiseudulla). Jos osallistut vain webinaareihin, niin hinta on 98€. Tällöin kurssi vastaa täysin Maisemavalokuvauksen peruskurssia webinaarina. Vain webinaareihin osallistuvat tekevät kuvaustehtävät omatoimisesti, ohjeiden mukaan (saat myös reilun puolen tunnin videon missä näytän miten säädän kameraani maastossa). Ja lähettävät sitten kuvat minulle, niin kommentoin niitä toisessa webinaarissa.

Jos et ole aikaisemmin uskaltautunut valokuvauskursseilleni, koska olet ajatellut että kurssini ovat liian pitkälle edistyneille, niin tämä kurssi on juuri sinulle. Tällä kurssilla lähdetään liikkeelle valokuvauksen perusteista:

 • Valon ominaisuudet (kova tai pehmeä valo, vastavalo, sivuvalo tai myötävalo,…). Miten erilaiset valot vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä aukko, suljinaika ja ISO tarkoittavat? Ja miten ne vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä asetuksia kamerassa kannattaa käyttää eri tilanteissa?
 • Miten varmistan että valotus on oikein? Mikä on histogrammi?
 • Miten kuvaa kannatta lähteä sommittelemaan?

Käymme myös lävitse mistä elementeistä hyvä maisemakuva muodostuu. Ja milloin kannattaa lähteä kuvaamaan maisemakuvia. Tämä ensimmäinen webinaari tallennetaan, joten voit katsoa kuvausvinkit myös myöhemmin omaan tahtiin.

Kehystyksen harjoittelua kevään 2019 alkeiskurssilla Suomenlinnassa

Kurssilla järjestetään yksi retki, jolla harjoittelemme oikeiden asetusten valintaa kameraan ja sommittelua. Näytän retkellä miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Retkillä on myös aikaa henkilökohtaiseen neuvontaan, eli ehdin neuvomaan kaikkia oman kameransa käyttöön. Retkelle annetaan harjoitustehtäviä, joiden tuloksia käydään lävitse viimeisellä luokkatapaamisella.

Tehtävien kuvat käydään lävitse kurssin lopuksi toisessa webinaarissa. Eli kurssilaiset lähettävät kuvat minulle etukäteen, ja lataan kuvat Adobe Lightroom Classic -ohjelmaan. Joten samalla kun käymme kuvia lävitse, ja annan palautetta kuvista, niin annan myös vinkkejä siihen miten kuvia voisi parantaa Lightroomissa. Kurssilaisilla on erilaisia lähestymistapoja tehtäviin, ja on opettavaista nähdä millaisia ideoita muilla on ollut, ja miten kommentoin niitä.

Vaikka tämän kurssin nimi on maisemakuvauksen alkeet, niin koska alkeet ovat yhteisiä kaikelle valokuvaukselle, niin voit tulla kurssille vaikka sinua kiinnostaisi pääasiassa esim. kaupunkikuvaus, makrokuvaus tai eläinkuvaus. Käytännön harjoitukset retkellä liittyvät pääosin maisemakuvaukseen, mutta oppia voit itse soveltaa muuhunkin kuvaukseen.

Tämä kurssi on tarkoitettu digijärkkärin omistajille jotka kuvaavat (pääosin) automatiikalla, pokkarikuvaajille, tai uuden kameran ostoa harkitseville (mutta kuvaat jo ainakin kännykällä). Jalusta ei ole kurssilla välttämätön, mutta suositeltava.

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

 • Noin 3 tunnin tallenne ensimmäisen illan webinaarista jossa annan maisemavalokuvausvinkkejä: valon huomioiminen, sommittelu, kameran asetukset,….
 • Maastossa kuvattu video (30+ min), missä näytän ja selitän miten säädän kameraani kuvauspaikalla.
 • Noin 50 sivuiset luentomuistiinpanot maisemavalokuvauksen perusteista ja sommittelusta (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä ja opiskella lisää.
 • Mikaelin tekemä video: Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 4 tuntia).
 • Kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässa myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.
Vastavaloa Lauttasaaressa kevään 2019 alkeiskurssilla

Kurssin aikataulu

Kurssilla on kaksi webinaaria ja yksi yhteinen retki. Retken kohde ilmoitetaan ensimmäisessä webinaarissa (sää vaikuttaa retkikohteen valintaan), mutta todennäköisiä kohteita ovat esim. Lauttasaaren eteläkärki, Seurasaari, Vanhankaupunginkoski tai Suomenlinna. Retken tarkka aikataulu määräytyy retkikohteen ja sään perusteella.

Lokakuu A

 • Keskiviikko 7.10. webinaari klo 17:30-21
 • Sunnuntai 11.10. retki, noin klo 15:00-18:30 (auringonlasku on 18:22) – osallistuminen optionaalista
 • Torstai 15.10. webinaari klo 17:30-21

Lokakuu B

 • Keskiviikko 21.10. webinaari klo 17:30-21
 • Sunnuntai 25.10. retki, noin klo 13:30-17:00 (auringonlasku on 16:42) – osallistuminen optionaalista
 • Keskiviikko 28.10. webinaari klo 17:30-21

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 128 € (sis. ALV). Jos osallistut vain webinaareihin, niin hinta on 98€ (sis. ALV).

Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta. Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Lokakuun kurssilla A (7.-15.10.2020) on nyt 4 paikkaa vapaana (päivitetty 26.9.2020).

Lokakuun kurssilla B (21.-28.10.2020) on nyt 13 paikkaa vapaana (uusi kurssi, lisätty 24.9.2020).

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Alkeiskurssi Suomenlinnassa keväällä 2019

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro haluatko osallistua yhteiselle retkelle, vain ainoastaan webinaareihin. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Koronavirusepidemiasta johtuen lähetän kurssien laskut vasta reilua viikkoa ennen kurssia, jotta peruminen on helppoa, eikä tarvitse palauttaa maksuja (jos siis kurssilainen sairastuu, tai minä sairastun). Laskun eräpäivä on 5 päivää ennen kurssin alkua.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista mikäli kurssin alkuun on vähintään 5 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus! Mikäli et pääse kurssille, muista perua mahdollisimman ajoissa. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa 3 tuntiin yksityisopetusta (annetaan etäopetuksena).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 7 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 7 päivää ennen kurssin alkua.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.