Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi (18.-27.8.2020)

Helsinki panoraama lautalta (myötävalo)
Sivuvaloa ja voimakas syvyysvaikutelma Seurasaaressa

Koronapandemiasta johtuen elokuun Maisemalokuvauksen alkeiskurssi järjestetään siten että luokkatapaamiset on korvattu webinaareilla (useampi tunti sisätiloissa on riskialtista), mutta teemme 2 yhteistä kuvausretkeä Helsingin alueella. Yhteisillä retkillä on tarjolla henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön.

Minulla on tarjolla vastaavan tasoinen kurssi myös webinaarina, eli tällä kurssilla ei ole yhteisiä retkiä: Maisemavalokuvauksen peruskurssi webinaarina (5.-12.8.2020).

Jos et ole aikaisemmin uskaltautunut valokuvauskursseilleni, koska olet ajatellut että kurssini ovat liian pitkälle edistyneille, niin tämä kurssi on juuri sinulle. Tällä kurssilla lähdetään liikkeelle valokuvauksen perusteista:

 • Valon ominaisuudet (kova tai pehmeä valo, vastavalo, sivuvalo tai myötävalo,…). Miten erilaiset valot vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä aukko, suljinaika ja ISO tarkoittavat? Ja miten ne vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä asetuksia kamerassa kannattaa käyttää eri tilanteissa?
 • Miten varmistan että valotus on oikein? Mikä on histogrammi?
 • Miten kuvaa kannatta lähteä sommittelemaan?

Käymme myös lävitse mistä elementeistä hyvä maisemakuva muodostuu. Ja milloin kannattaa lähteä kuvaamaan maisemakuvia. Tämä ensimmäinen webinaari tallennetaan, joten voit katsoa kuvausvinkit myös myöhemmin omaan tahtiin.

Kurssilla järjestetään kaksi retkeä, joilla harjoittelemme oikeiden asetusten valintaa kameraan ja sommittelua. Näytän retkellä miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Retkillä on myös aikaa henkilökohtaiseen neuvontaan, eli ehdin neuvomaan kaikkia oman kameransa käyttöön. Retkille annetaan harjoitustehtäviä, joiden tuloksia käydään lävitse viimeisellä luokkatapaamisella.

Kehystyksen harjoittelua kevään 2019 alkeiskurssilla Suomenlinnassa

Tehtävien kuvat käydään lävitse kurssin lopuksi toisessa webinaarissa. Eli kurssilaiset lähettävät kuvat minulle etukäteen, ja lataan kuvat Adobe Lightroom Classic -ohjelmaan. Joten samalla kun käymme kuvia lävitse, ja annan palautetta kuvista, niin annan myös vinkkejä siihen miten kuvia voisi parantaa Lightroomissa. Kurssilaisilla on erilaisia lähestymistapoja tehtäviin, ja on opettavaista nähdä millaisia ideoita muilla on ollut, ja miten kommentoin niitä.

Vaikka tämän kurssin nimi on maisemakuvauksen alkeet, niin koska alkeet ovat yhteisiä kaikelle valokuvaukselle, niin voit tulla kurssille vaikka sinua kiinnostaisi pääasiassa esim. kaupunkikuvaus, makrokuvaus tai eläinkuvaus. Käytännön harjoitukset retkillä liittyvät pääosin maisemakuvaukseen, mutta oppia voit itse soveltaa muuhunkin kuvaukseen.

Tämä kurssi on tarkoitettu digijärkkärin omistajille jotka kuvaavat (pääosin) automatiikalla, pokkarikuvaajille, tai uuden kameran ostoa harkitseville (mutta kuvaat jo ainakin kännykällä). Jalusta ei ole kurssilla välttämätön, mutta suositeltava.

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

 • Noin 3 tunnin tallenne ensimmäisen illan webinaarista jossa annan maisemavalokuvausvinkkejä: valon huomioiminen, sommittelu, kameran asetukset,….
 • Noin 50 sivuiset luentomuistiinpanot maisemavalokuvauksen perusteista ja sommittelusta (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä ja opiskella lisää.
 • Mikaelin tekemä video: Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 4 tuntia).
 • Kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässa myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aikataulu

Vastavaloa Lauttasaaressa kevään 2019 alkeiskurssilla

Kurssilla on kaksi webinaaria ja kaksi yhteistä retkeä. Retkien kohteet ilmoitetaan ensimmäisessä webinaarissa (sää vaikuttaa retkikohteen valintaan), mutta todennäköisiä kohteita ovat esim. Lauttasaaren eteläkärki, Seurasaari, Vanhankaupunginkoski tai Suomenlinna. Retkien tarkka aikataulu määräytyy retkikohteen ja sään perusteella.

 • Tiistai 18.8. webinaari klo 17:30-21
 • Keskiviikko 19.8. retki, noin klo 18:00-21:15 (auringonlasku on 21:01)
 • Tiistai 25.8. retki, noin klo 18:00-21:00 (auringonlasku on 20:44)
 • Torstai 27.8. webinaari klo 17:30-21

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 150 € (sis. ALV). Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta. Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Elokuun kurssilla (18.-27.8.2020) on nyt 12 paikkaa vapaana (päivitetty 2.7.2020).

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Alkeiskurssi Suomenlinnassa keväällä 2019

Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Koronavirusepidemiasta johtuen lähetän kurssien laskut vasta reilua viikkoa (9.8.) ennen kurssia, jotta peruminen on helppoa, eikä tarvitse palauttaa maksuja (jos siis kurssilainen sairastuu, tai minä sairastun). Laskun eräpäivä on 5 päivää ennen kurssin alkua (eli 13.8.).

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista mikäli kurssin alkuun on vähintään 5 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus! Mikäli et pääse kurssille, muista perua mahdollisimman ajoissa. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa 3 tuntiin yksityisopetusta (annetaan etäopetuksena).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 8 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 7 päivää ennen kurssin alkua.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.