Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi (6.-14.5. tai 19.-28.5.2020)

Helsinki panoraama lautalta (myötävalo)
Sivuvaloa ja voimakas syvyysvaikutelma Seurasaaressa

Jos et ole aikaisemmin uskaltautunut valokuvauskursseilleni, koska olet ajatellut että kurssini ovat liian pitkälle edistyneille, niin tämä kurssi on juuri sinulle. Tällä kurssilla lähdetään liikkeelle valokuvauksen perusteista:

 • Valon ominaisuudet (kova tai pehmeä valo, vastavalo, sivuvalo tai myötävalo,…). Miten erilaiset valot vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä aukko, suljinaika ja ISO tarkoittavat? Ja miten ne vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä asetuksia kamerassa kannattaa käyttää eri tilanteissa?
 • Miten varmistan että valotus on oikein? Mikä on histogrammi?
 • Miten kuvaa kannatta lähteä sommittelemaan?

Käymme myös lävitse mistä elementeistä hyvä maisemakuva muodostuu. Ja milloin kannattaa lähteä kuvaamaan maisemakuvia.

Kurssilla järjestetään kaksi retkeä, joilla harjoittelemme oikeiden asetusten valintaa kameraan ja sommittelua. Näytän retkellä miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Retkillä on myös aikaa henkilökohtaiseen neuvontaan, eli ehdin neuvomaan kaikkia oman kameransa käyttöön. Retkille annetaan harjoitustehtäviä, joiden tuloksia käydään lävitse viimeisellä luokkatapaamisella.

Kuvankäsittelyä tällä kurssilla käsillään viimeisellä kerralla: kun katselemme kurssilaisten kuvia, niin annan samalla vinkkejä siitä miten kuvia voisi parantaa (käytän esimerkkinä Adobe Lightroom Classic -ohjelmaa).

Eli vaikka tämän kurssin nimi on maisemakuvauksen alkeet, niin koska alkeet ovat yhteisiä kaikelle valokuvaukselle, niin voit tulla kurssille vaikka sinua kiinnostaisi pääasiassa esim. kaupunkikuvaus, makrokuvaus tai eläinkuvaus. Käytännön harjoitukset retkillä liittyvät pääosin maisemakuvaukseen, mutta oppia voit itse soveltaa muuhunkin kuvaukseen.

Kehystyksen harjoittelua kevään 2019 alkeiskurssilla Suomenlinnassa

Tämä kurssi on tarkoitettu digijärkkärin omistajille jotka kuvaavat (pääosin) automatiikalla, pokkarikuvaajille, tai uuden kameran ostoa harkitseville (mutta kuvaat jo ainakin kännykällä). Jalusta ei ole kurssilla välttämätön (opettajalla on 2 jalustaa lainattavana, joten kaikki pääsevät kokeilemaan jalustalla kuvaamista halutessaan), mutta suositeltava.

Kurssilaiset saavat esitetystä materiaalista noin 30 sivuiset luentomuistiinpanot (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä jälkikäteen. Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässa myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aikataulu

Kurssilla on kaksi luokkatapaamista ja kaksi retkeä. Retkien kohteet ilmoitetaan ensimmäisellä tapaamisella (sää vaikuttaa retkikohteen valintaan), mutta todennäköisiä kohteita ovat esim. Lauttasaaren eteläkärki, Suomenlinna, Seurasaari tai Vanhankaupunginkoski. Retkien tarkka aikataulu määräytyy retkikohteen ja sään perusteella.

Toukokuun kurssi A – 6.-14.5.2020

 • Keskiviikko 6.5. luokkatapaaminen Hogrefe klo 17:30-21
 • Torstai 7.5. retki, noin klo 18:00-21:40 (auringonlasku on 21:35)
 • Tiistai 12.5. retki, noin klo 18:00-21:50 (auringonlasku on 21:47)
 • Torstai 14.5. luokkatapaaminen Kaapelitehtaalla klo 17:30-21
Vastavaloa Lauttasaaressa kevään 2019 alkeiskurssilla

Toukokuun kurssi B – 19.-28.5.2020

 • Tiistai 19.5. luokkatapaaminen Kaapelitehtaalla klo 17:30-21
 • Keskiviikko 20.5. retki, noin klo 18:30-22:10 (auringonlasku on 22:06)
 • Tiistai 26.5. retki, noin klo 18:30-22:20 (auringonlasku on 22:19)
 • Torstai 28.5. luokkatapaaminen Hogrefe klo 17:30-21

Kaapelitehtaan luokkatapaamiset ovat kokoushuoneessa Käämi: Tallberginkatu 1, D-rappu, kellarikerros. Hogrefen luokkatapaamiset ovat Iso Roobertinkatu 20-22 A:ssa, kokoustiloissa 3. kerroksessa.

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 155 € (sis. ALV). Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta. Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Toukokuun kurssilla A (6.-14.5.2020) on nyt 6 paikkaa vapaana (päivitetty 18.2.2020).

Toukokuun kurssilla B (19.-28.5.2020) on nyt 12 paikkaa vapaana (päivitetty 18.2.2020).

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Alkeiskurssi Suomenlinnassa keväällä 2019

Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite. Lahjaa antaessasi valitse kurssi A tai B. Lahjakurssin saaja voi vaihtaa kurssia vielä tammikuun loppuun asti (edellyttäen että toisella kurssilla on vapaita paikkoja).

Lähetän toukokuun kurssien laskut maaliskuun loppupuolella, tai jos ilmoittaudut kurssille maaliskuun lopun jälkeen, niin parin päivän sisällä kurssin tilaamisesta. Laskun eräpäivä on 2 viikkoa laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 12 päivää ennen kurssin alkua.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 14 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, mikäli kurssin alkuun on vähintään 12 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus! Mikäli et pääse kurssille, muista perua mahdollisimman ajoissa.

Jos kurssi perutaan myöhemmin kuin 14 päivän kuluttua laskun saamisesta, mutta kuitenkin aikaisemmin kuin 12 päivää ennen kurssin alkamista, niin kurssimaksusta palautetaan 90%, mikäli kurssi saadaan täyteen.

Alle 12 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä peruutuksista ei palauteta kurssimaksua. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa kahteen tuntiin yksityisopetusta.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 8 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 12 päivää ennen kurssin alkua (mutta yhtään alkeiskurssia ei ole peruttuu viimeisen 5 vuoden aikana). Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.