Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi (30.11.2019-15.3.2020)

Tällä sivulla on nyt näkyvissä talven 2019-2020 kurssin tiedot! Talven 2020-2021 kurssi tulee myyntiin lokakuun loppuun mennessä.

Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi (30.11.2019-15.3.202019) soveltuu kaikille maisemavalokuvauksesta kiinnostuneille jotka haluavat oppia suunnittelemaan kuvausretkiään paremmin, hyödyntämään tehokkaasti maisemaan sopivia sääolosuhteita ja valoa hyvien kuvien ottamiseksi, kehittää toimintaansa kuvauskohteessa ja oppia sommittelemaan paremmin.

Valtaosa kurssista muodostuu kuvausretkistä, kuvaustehtävistä, ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista. Retkillä kuvatut kuvat ladataan vain kurssilaisille näkyville olevaan nettigalleriaan, missä on mahdollista keskustella kuvista.

Tämä on jatkotason kurssi, eli on toivottavaa että oppilaat ovat osallistuneet aikaisemmin jollekin muulle maisemavalokuvauskurssilleni, tai harrastaneet maisemakuvausta useampia vuosia.

Kurssilaiset saavat esitetystä materiaalista 100+ sivuiset luentomuistiinpanot (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä jälkikäteen. Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin sisältö

Hyvään maisemakuvaan tarvitaan yleensä:

Lauttasaari, Helsinki
  1. Hyvä kuvauspaikka, eli kiinnostava ”laaja” maisema ja (/tai) näyttävä etuala.
  2. Hieno valo, eli säätila ja valon suunta, joka sopii kuvauskohteeseen, mieleenpainuvimmat kuvat saa kun on joku harvinainen tilanne tai sääilmiö (esim. matalalta paistava aurinko + sumu, dramaattiset pilvet, salama, sateenkaari,…).
  3. Onnistunut sommittelu joka esittää kohteen kiinnostavasti, ja hyödyntää vallitsevaa valoa osana sommittelua (esim. korostaa haluttuja alueita, ohjaa katsetta halutulle alueelle,…).
  4. Kuvaaja osaa käyttää kameransa, ja valita oikeat asetukset (valotus haluttu, terävä kuva,….).
  5. Jälkikäsittely joka korostaa kuvan toivottuja piirteitä / kiinnostavampia alueita ja korjaa mahdolliset kuvanottohetken ongelmat (esim. kameran rajallisen dynamiikan).

Tällä kurssilla käsittelemme kaikkia näitä kohtia. Kohtia 1. ja 2. harjoittelemme retkiä suunnitellessa ja retkillä (retkikutsuissa yleensä perustelen miksi olen valinnut kyseisen kohteen milloinkin). 1. ja 2. kohdat ovat sellaiset että mitä enemmän aikaa on käytettävissä (sääennusteet eivät ole kovin luotettavia, joten tarvitaan yleensä useampi kuvausreissu ennen kuin kuva onnistuu juuri halutulla tavalla), niin sitä suurempi todennäköisyys on olla kuvaamassa silloin kun on hieno valo. Kokemus retkikohteiden valinnassa toki parantaa tulosta, koska kohteiden valinta onnistuu paremmin ja retkien onnistumisprosentti kasvaa. Mutta parhaimmillaankin se on selvästi alle 100%.

Kolmessa viimeisessä kohdassa harjoittelu parantaa tuloksia suoraviivaisemmin. Aloittelevalle kuvaajalle 4. kohta voi tuntua vaikealle, mutta se on oikeastaan kaikkein helpoin. Ja oletuksena on että kurssin osallistujat pääosin jo hallitsevat 4. kohdan. Tällä kurssilla 5. kohdasta opettelemme toimintaa tilanteessa kun yksi valotus ei riitä, eli miten otetaan useita valotuksia niiden yhdistämistä varten ja miten ne yhdistetään (exposure blending tai HDR-menetelmät). Myös panoraamojen kuvaamista ja yhdistämistä, ja syvyysterävyyden laajentamista focus stacking -menetelmän avulla harjoitellaan. Lisäksi oppilailla on aina mahdollista kysyä neuvoja kurssin vetäjältä omien tarpeiden mukaan.

Merisavua ja huurretta Suomenlinnassa, Helsinki
Merisavua ja huurretta Suomenlinnassa, Helsinki

Kurssi osa-alueet

Sommittelu

Sommittelu on osa-alue missä ei ole ehdottomia oikeita vastauksia. Mitään aina toimivia sommittelusääntöjä ei valitettavasti ole olemassa. Erilaisia tilanteita on lukematon määrä, eikä mikään sääntö voi toimia kaikkialla. Onneksi sommittelun avuksi on kuitenkin olemassa joukko hyväksi havaittuja periaatteita / työkaluja joita voidaan käyttää. Osittain nämä periaatteet tukevat toisiaan, osittain ne ovat ristiriidassa toistensa kanssa. Sommittelu onkin osa-alue jota kukaan ei hallitse täydellisesti, eli osaa aina joka tilanteessa sommitella hienoa kuvaa. Välillä mielestäni maisema/tilanne ei edes tarjoa mahdollisuutta loistavan sommitteluun, on vain valittava vähiten huono sommittelu ja otettava kuva (esim. jos valo on niin hieno että kuvan ottaminen kannattaa).

Sommittelusäännöistä ja -periaatteista on siis valittava kussakin tilanteessa parhaiten kyseiseen maisemaan soveltuvat työkalut, ja jotka tukevat haluamaasi viestiä. Käymme tällä kurssilla lävitse erilaisia sommitteluperiaatteita, esim. kehystäminen, pakopiste, katseen johtaminen, tasapainon luominen, dynaaminen tasapaino, rinnastus, kontrapunkti, pakotettu perspektiivi, toisto/rytmi, symmetria, rikottu symmetria,… Kurssilaiset saavat sommitteluun liittyviä tehtäviä, jotta eri menetelmät tulevat tutuiksi. Esittelen myös miten itse olen käyttänyt niitä omissa kuvissani.

Valo

Valon huomioiminen ja hyväksikäyttö on myös oleellinen osa maisemakuvausta. Parhaat kuvat saa silloin kun valo on hyvä (=valo sopii kuvauskohteeseen). Mutta pelkkä hieno valo ja oikea ajankohta ei vielä takaa loistavia kuvia, vaan kuvaan on valittava valoon sopiva aihe ja se on kuvattava oikeasta suunnasta. Esim. jäämuodostelmia tai merisavua rannoilla kuvatessa kannattaa harkita toimiiko vasta-, sivu- vai myötävalo parhaiten. Auringon korkeudella on myös merkitystä, sillä se vaikuttaa valon intensiteettiin ja väriin.

Suomenlinna, Helsinki
Suomenlinna, Helsinki (pilvissä ja vedessä erivalotusajat)

Luovat tekniikat

Harjoittelemme ja testaamme myös luovia kuvaus- ja kuvankäsittelytekniikoita, esim. hyvin pieni/”epänormaali” syvyysterävyys, kameran liikuttaminen, todella pitkät valotusajat (minuutteja), eri valotusaikojen yhdistäminen samaan kuvaan, kaksoisvalotus, orton effect,.. Kuvaamme myös minimalistisia / graafisia maisemia (niin pelkistettyjä maisemia joka ei enää välttämättä näytä maisemalta). Välillä kuvat kannatta myös muuttaa mustavalkoisiksi, jotta huomio kiinnittyy vain kuvan muotoihin. Vaikka nämä tekniikat eivät jäisikään ”omaan vakioarsenaaliin”, niin on hyvä rikkoa rutiineita, ja kokeilla eri asioita.

Makrokuvat

Kuvaamme retkillä myös lähi- ja makrokuvia silloin kun sopivia kohteita on tarjolla. Jään muodot ja huurtuneet yksityiskohdat tarjoavat välillä erittäin kiehtovia näkymiä.

Muut kuvauskohteet

Parhaiden maisemakuvien metsästämiseen kuuluu (ainakin omasta mielestäni) kaikkien kuvauksellisten ja erikoisten tilanteiden hyödyntäminen. Eli vaikka tämä ei ole yövalokuvauskurssi, niin mikäli yötaivaalla tapahtuu jotain mielenkiintoista ja on selkeää, niin käymme kuvaamassa myös niitä. Tämän kurssin aikana on mm. Geminien-tähdenlentoja (14.12.) ja useita täysikuita. Maaliskuun alkupuolella on ehkä mahdollista nähdä revontulia. Saatamme tehdä myös kaupunkikuvausretken/retkiä, jos esim. kaupunkimaisemat ovat kauniin uuden lumen peitossa tai sataa reippaasti lunta.

Makrokuva jäästä, tarkennettu tahallisesti väärin, Lauttasaari, Helsinki
Makrokuva jäästä, tarkennettu tahallisesti väärin, Lauttasaari, Helsinki

Harjoitustehtävät

Kurssilaiset saavat retkille sommittelun, valonkäyttöön ja luoviin kuvausmenetelmiin liittyviä tehtäviä. Retkien lisäksi tehtävien kuvia on mahdollista kuvata myös omatoimisesti talven aikana. Tehtäväkuvat ladataan nettigalleriaan, missä kaikki voivat vertailla eri lähestymistapoja ja kommentoida kuvia. Tehtäviä käydään lävitse myös kurssin tapaamisissa.

Kuvankäsittely

Kuvakäsittelyssä näytän miten säädän omia kuviaan Lightroom Classic:n ja Photoshopin avulla. Opiskelemme erityisesti exposure blending -menetelmää, Lightroomin HDR-toimintoa ja panoraamojen yhdistämistä. Suosittelen kurssilaisia hankkimaan Creative Cloud -valokuvausjäsenyyden Adoben sivuilta, siinä on mukana Lightroom Classic ja Photoshop. Toki vanhemmillakin versioilla pärjää.

Mutta valtaosa kurssitapaamisten ajasta käytetään kuvien katseluun ja kuvaamisen opiskeluun, joten jos tarvitset erityisesti kuvankäsittelyn opetusta, niin suosittelen osallistumaan Kuvankäsittelykurssi: Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla (17.11. ja 8.12.2019) -kurssille (tämän talvikurssin osallistujat saavat 20% alennuksen kuvankäsittelykurssin hinnasta).

Vinkkejä näyttelyprojektiin

Kurssi loppupuolella tarjoan myös vinkkejä valokuvanäyttelyn järjestämiseen. Eli miten sitä kannattaa lähteä suunnittelemaan (aihe, kuvien valinta,..), ja mitä kaikkia käytännön asioita siihen liittyy (tilan hankkiminen, kuvien tulostus, pohjustus/kehystys, ripustus, avajaiset,…).

Lumoava kuu -valokuvanäyttelyni VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa

Kurssin aikataulu

Seuraavassa on kurssin aikataulu, kurssin edetessä eri tapaamiskertojen sisältö saattaa muuttua hieman tarpeen mukaan. Ensimmäinen luokkatapaamen on todennäköisesti Hogrefen tiloissa Iso-Roballa (on pieni mahdollisuus että paikka muuttuu). Muut luokkatapaamiset järjestetään Kaapelitehtaalla (Tallberginkatu 1, Kokoushuone Käämi, D-rappu, kellarikerros). Klo 10-18 tapaamisissa pidetään tunnin lounastauko ja 20 min kahvitauko. Iltatapaamissa pidetään noin 20 min kahvitauko.

Ensimmäinen tapaaminen luokassa – Lauantai 30.11.2019 klo 10-18 – Hogrefe

Ensimmäisessä tapaamisessa aloitamme katsauksella maisemavalokuvaajan välineisiin, painopisteenä erityisesti talvella tarvittavat varusteet. Kertaan myös lyhyesti kameran asetuksia, erityisesti edistyneitä asetuksia (valotuksen säätö panoraamoja ja HDR-kuvia kuvatessa, histogrammin käyttö RAW-kuvauksessa, ISO invariance,…).

Lauttasaari, Helsinki

Sitten jatkamme vinkeillä retkien suunnitteluun ja siihen miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Erityisesti keskitymme sommitteluun, eli käymme lävitse sommittelusääntöjä ja -periaatteita. Samalla näytän omia talvikuviani, ja kerron miten olen kuvannut ne, miten olen ottanut valon huomioon ja miten olen niitä käsitellyt. Esittelen myös erilaisia luovia kuvaus- ja kuvankäsittelytekniikoita ja annan vinkkejä niiden käyttöön.

Keskustelemme myös kurssilaisten kuvista, eli kaikkia oppilaita pyydetään tuomaan mukanaan kaksi omaa talvikuvaa. Yksi kuva jonka teemana on sommittelu, eli kuvia joiden sommitteluun olette tyytyväisiä, tai tilanteita joiden sommitteluun toivotaan vinkkejä. Toisen kuvan teema on valo, eli maisemakuva jossa on erityisen hieno valo, tai kuva jossa olette onnistuneet tallentamaan valon luovasti.

Lopuksi annan ensimmäiset sommitteluun ja luoviin kuvaustekniikoihin liittyvät tehtävät.

Toinen tapaaminen luokassa – Torstai 9.1.2020 klo 17:30-21 – Käämi

Katselemme retkillä kuvattuja kuvia lävitse, ja keskustelemme siitä millaisia ratkaisuja kuvaustehtäviin on löytynyt. Kuvankäsittelyssä käydään lävitse miten useat valotukset yhdistetään exposure blending -menetelmällä Photoshopissa tai Lightroomin HDR-toiminnolla. Annan myös vinkkejä luovaan kuvankäsittelyyn (esim. Orton Effect ja eri valotusaikojen yhdistäminen samaan kuvaan). Kurssilaiset saavat uudet tehtävät.

Kolmas tapaaminen luokassa – Torstai 30.1.2020 klo 17:30-21 – Käämi

Käymme lävitse tehtävien kuvat. Kuvankäsittelyssä on vuorossa panoraamojen yhdistäminen (Photoshop ja Lightroom Classic) ja mahdollisesti saumoissa olevien virheiden korjaus Photoshopissa. Annan vinkkejä makrokuvaukseen (jääpuikkoja ja kuvauksellisia jääkappaleita on yleensä parhaiten tarjolla jäiden lähdön aikaan kevättalvella). Näytän myös focus stacking -menetelmällä voi kasvattaa maisemakuvien syvyysterävyyttä. Kurssilaiset saavat uudet tehtävät.

Panoraama Kustaanmiekkassa, Suomenlinna, Helsinki

Neljäs tapaaminen luokassa – Keskiviikko 26.2.2020 klo 17:30-21 – Käämi

Käymme lävitse tehtävien kuvat. Kuvankäsittelyä käydään lävitse kurssilaisten toiveiden mukaan. Kurssilaiset saavat uudet tehtävät.

Viides tapaaminen luokassa – Sunnuntai 15.3.2020 klo 10-18 – Käämi

Aloitan antamalla vinkkejä näyttelyprojektin suunnitteluun.

Katsomme yhdessä lävitse viimeisen kerran kuvaustehtävät. Katsomme myös aikaisempien kertojen kuvia, valitsemme muutamia ”lempikuvia” sommittelun tai valon kannalta, ja mietimme mikä teki niistä muita parempia. Keskustelemme siitä mikä oli tärkeämpää, loistava sommittelu vai hieno valo, parhaissa kuvissa? Mitkä seikat estivät meitä ottamasta sellaisia kuvia kuin halusimme?

Käymme myös lävitse luovien kuvaustekniikoiden tehtävien kuvia. Onnistuimmeko saamaan luovilla tekniikoilla sellaisia kuvia kuin halusimme? Mitä niistä jää käyttöön?

Lopuksi teemme yhteenvedon siitä mitä opimme kurssin aikana, mikä oli kullekin merkittävin ”oivallus”, ja mihin jäi vielä parannettavaa.

Kuvausretket

Kuvausretket muodostavat valtaosan kurssista. Monet eri kursseillani olleet ovat sanoneet että kuvausretket ovat olleet kurssieni parasta antia: tulee lähdettyä säännöllisesti kuvaamaan, kuvausajankohdat ja -kohteet on hyviä (olen valinnut ne vuosien kuvauskokemuksieni perustella) ja retkillä näkee miten opettaja ja muut kurssilaiset toimivat kohteessa ja siitä pystyy ottamaan opiksi. Jälkikäteen näkee vielä miten erilaisia kuvia kurssilaiset ovat kohteista saaneet, ja mitä itse mahdollisesti unohti kuvata. Ja toivottavasti sitten muistaa itse kuvata siten seuraavalla kerralla!

Jäämakro, Lauttasaari, Helsinki
Jäämakro, Lauttasaari, Helsinki

Kuvausretkiä järjestetään erityisesti silloin kun: rannoille alkaa muodostua jäätä, meri alkaa jäätymään, Vantaanjoki huuruaa kovina pakkaspäivinä, ja kevätpuolella kun meri alkaa vapautumaan jäistä. Retkiä voidaan tehdä myös muissa kuvauksellisissa tilanteissa: ensilumi, sumuinen sää tai talvimyrsky. Mikäli puut huurtuvat talvella kaupungissa, niin lähdemme kuvaamaan myös talvisia kulttuurimaisemia. Jos talvi ei saavu vielä joulukuussa niin teemme silti 2 retkeä joulukuussa (kuvamme esim. minimalistisia maisemia ja testaamme luovia kuvaustapoja). Teemme kurssilla kaikkiaan vähintään 10 kuvausretkeä viikonloppuina. Lisäksi kun sää on erityisen kuvauksellinen, niin arkisin voi olla ylimääräisiä retkiä (esim. merisavua aamulla Suomenlinnan lautalta). Talvisia maisemakuviani viime vuosilta on nähtävissä näissä gallerioissa: 2012-2013, 2013-2014, 2014-2015, 2015-2016, Suomenlinna 2015-2016, Suomenlinna 2016-2017, 2017-2018 ja 2018-2019.

Kuvausretkiä tehdään pääosin Helsingin alueella, retkikohteita ovat mm. Kallahdenniemi, Suomenlinna, Lauttasaari, Uutela, ja Vantaanjoki (Ruutinkoski). Lähdemme kuvaamaan myös koskia Nurmijärvelle 1-2 kertaa. Kurssilaiset voivat ehdottaa uusia retkikohteita. Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään yleensä silloin kuin sää on maisemavalokuvauksen kannalta hyvä. Tällä kurssilla tarkoitus on siis myös ottaa hyviä kuvia, ei vaan opiskella teoriassa miten niitä otetaan 😀 Parhaiden säiden metsästäminen tarkoittaa sitä että kuvausretkien ajankohta vahvistetaan usein vain 1–3 päivää aikaisemmin.

Kuvausretket tehdään yleensä joko auringonnousun tai -laskun aikaan. Joulukuussa tämä tarkoittaa noin 8–11 tai 13–16. Maaliskuun alussa taas noin 16–18:30 (tai 6:30–9). Vantaanjoen ja Nurmijärven koskiretket tehdään yleensä keskipäivällä. Kuvausretket järjestetään siis pääosin viikonloppuina, mutta sään ollessa loistava, muutama retki voidaan järjestää myös arkipäivänä. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä.

Kuvausretkillä tarvitset mukaan: kamera, jalusta, liukuesteet jalkineisiin, evästä ja vaatetusta sään mukaan siten, että tarkenet ulkona noin 2-4 tuntia eikä mahdolliset sadekuurot haittaa.

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 425 € (sis. ALV). Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta.

Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartumin ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssin kaikki paikat on nyt varattu, ja jonossa on 3 henkeä (päivitetty 16.11.2019). Seuraavan kerran tämä kurssi järjestetään talvella 2020-2021.

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Lähetän laskun kurssista sähköpostilla marraskuun alkupuolella Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com). Jos ilmoittaudut kurssille sen jälkeen, niin lähetän laskun 1-4 päivän kuluessa ilmoittautumisesta.

Laskun eräpäivä on 2 viikkoa laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 12 päivää ennen kurssin alkua. Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 14 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, mikäli kurssin alkuun on vähintään 10 päivää.

Jos kurssi perutaan myöhemmin kuin 14 päivän kuluttua laskun saamisesta, mutta kuitenkin aikaisemmin kuin 10 päivää ennen kurssin alkamista, niin kurssimaksusta palautetaan 90%, mikäli kurssi saadaan täyteen.

Alle 10 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä peruutuksista ei palauteta kurssimaksua. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa 6 tuntiin yksityisopetusta.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 9 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 10 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä.

Mikäli opettaja on sairaana luokkapäivän aikaan, luokkapäivä voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.