Yövalokuvauskurssi (23.8.-18.10.2017)

Seuraava yövalokuvauskurssi järjestetään maalis/huhtikuussa 2018, ja kurssi tulee myyntiin 16.12.2017.

Linnunrata Porkkalassa Kirkkonummella

Tämän kurssin kuvausaiheina ovat tähdet (mm. linnunrata ja eli star trail -kuvat), kuu maisemassa ja sinisen hetken kaupunkimaisemat. Teemme myös valomaalausta, eli valaisemme etualan kohteita taskulampulla. Kurssilla on neljä tapaamista luokassa arki-iltaisin, ja lisäksi teemme 6-8 kuvausretkeä. Merkittävä osa kurssista muodostuu kuvausretkistä ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista. Kurssilaiset saavat myös kuvattavaan aiheeseen ja sommitteluun liittyviä tehtäviä retkille. Retkillä kuvatut kuvat ladataan vain kurssilaisille näkyville olevaan nettigalleriaan, missä on mahdollista vertailla eri kurssilaisten näkemyksiä ja keskustella kuvista.

Kurssin aikataulu

Luokkatapaamiset järjestetään Kaapelitehtaan tiloissa (Tallberginkatu 1, D-rappu, kellari, Kokoushuone Käämi).

Ensimmäinen tapaaminen luokassa – Keskiviikko 23.8.2017 klo 17:30-21
Painopiste on yökuvien valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä ja kameran asetuksia, ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani (kuukuviani on nähtävissä tässä galleriassa), ja kerron miten ne on kuvattu. Annan myös vinkkejä revontulien kuvaamiseen (siltä varalta että niitä näkyisi etelässäkin kurssin aikana).

Annan sommitteluohjeita yökuviin, eli esim. miten luoda tasapainoa, miten johtaa katsetta,… Keskustelemme myös kurssilaisten omista yökuvista, eli oppilaita pyydetään tuomaan mukanaan yksi oma yökuva (joko kuva johon olette tyytyväinen, tai tilanne jonka kuvaamiseen toivotaan ohjeita).

Toinen tapaaminen luokassa – Torstai 7.9.2017 klo 17:30-21

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen on ollut sekä hyvää aikaa kuvata Linnunrataa että täysikuu, joten mikäli on ollut selkeitä öitä, meillä on sekä tähti- että kuukuvia. Joka tapauksessa olemme kuvanneet sinistä hetkeä Helsingin keskustassa.

Tässä tapaamisessa katselemme siis kuvaamiamme yökuvia, ja näytän miten käsittelen yökuvia Lightroomilla ja Photoshopissa: Miten tähdet ja Linnunrata saadaan esille? Miten star trail -kuvat koostetaan? Miten käytän exposure blending -menetelmää kuukuvissa ja sinisen hetken kuvissa.

Tähdet Kaivopuiston tähtitornin yllä (star trail: 201 kuvaa, 14 mm, ISO 1600, f/4 ja 25 sekuntia)

Tähdet Kaivopuiston tähtitornin yllä (star trail: 201 kuvaa, 14 mm, ISO 1600, f/4 ja 25 sekuntia)

Kolmas tapaaminen luokassa – Keskiviikko 27.9.2017 klo 17:30-21

Edellisen tapaamisen jälkeen on ollut uusikuu, eli paras aika kuvata linnunrataa. Joten mikäli sää on ollut selkeää, olemme käyneet kuvaamassa uudestaan linnunrataa Suomenlinnassa ja/tai Porkkalassa. Katsomme ja analysoimme yhdessä uudet kuvat. Kertaan myös linnunradan käsittelyä ja exposure blending -menetelmän käyttöä. Kuvankäsittelystä on myös varmasti herännyt uusia kysymyksiä, joihin vastaan.

Neljäs tapaaminen luokassa – Keskiviikko 18.10.2017 klo 17:30-21
Viimeisessä luokkatapaamisessa katselemme lisää yhdessä otettuja yökuvia ja keskustelemme siitä mitkä sommittelut, valinnat ja asetukset toimivat ja mitkä eivät. Mitä voidaan vielä parantaa, ja mikä jäi kokeilematta? Tekniikkaa ja kuvankäsittelyä käydään lävitse kurssilaisten toiveiden mukaan.

Kuvausretket (25.8.- 17.10.2017)
Kurssilla järjestetään 6-8 kuvausretkeä. Kuvausaiheina ovat sinisen hetken kaupunkimaisemat, tähdet, ja kuu. Kuvaamme kaupunkimaisemaa sinisen hetken aikaan Helsingin keskustassa, tähtiä esim. Kustaanmiekassa Suomenlinnassa ja Porkkalanniemessä, ja kuuta maisemassa vaihtelevissa paikoissa (paras paikka vaihtelee kuun nousu- ja laskusuuntien mukaan). Valomaalaamme myös maisemaa, eli valaisemme etualan kohteita tähtitaivaan lisäksi. Kokeilemme myös tähtien kuvaamista Helsingin keskustan alueella (se onnistuu kuten oheisesta Kaivopuistossa kuvatusta kuvasta näkyy, jälkikäsittelyä tarvitaan vain enemmän).

Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on valokuvauksen kannalta hyvä (tähtikuvaus vaatii selkeää säätä, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien ajankohta vahvistetaan usein vain 1–3 päivää aikaisemmin.

Kuvausretket tehdään sinisen hetken aikaan ja/tai iltayöllä. Esimerkiksi elo/syyskuun vaihteessa sininen hetki osuu noin 20:45-21:45 välille ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen on noin klo 22:30 jälkeen. Syyskuun lopussa riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen alkaa olla noin klo 21. Kuvausretket pyritään järjestämään viikonloppuina, mutta sään ollessa erinomainen (esim. täysikuun aikaan), pari retkeä voidaan järjestää myös arki-iltana. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä.

Tarvittavat välineet

Linnunrata panoraama Porkkalassa keväällä 2017 (8 pystykuvan panoraama, kukin kuva: 20 mm, ISO 6400, f/2, ja 15 sekuntia)

Kuvausretkille tarvitset: järjestelmäkamera, jalusta, mielellään myös lankalaukaisin star trail -kuvien kuvaamiseksi (tai sellainen kamera joka voidaan asettaa ottamaan kuvia jatkuvasti, eli kamera tukee intervallikuvausta), tasku- tai otsalamppu, evästä ja vaatetusta sään mukaan siten, että tarkenet ulkona noin 3-4 tuntia.

Järjestelmäkamera voi olla perinteinen tai peilitön. Linnunradan kuvaamiseksi olisi hyvä jos kameran ISO herkkyydet 3200 tai 6400 olisivat vielä käyttökelpoiset.

Tähtitaivas on laaja, joten tähtien ja linnunradan kuvaamiseen tarvitaan laajakulma, mielellään noin 24 mm tai laajempi (toki voit kuvata myös panoraaman kuvakulman kasvattamiseksi). Sinisen hetken ja star trailien kuvaukseen riittää objektiivi joka ei kovin valovoimainen (f/4-f/5,6 riittää hyvin), mutta linnunradan kuvauksessa olisi hyvä olla laajakulmainen objektiivi jonka valovoima on f/2.8 (mutta kyllä f/4:llakin onnistuu jos kamerassa voi käyttää ISO 6400 herkkyyttä). Linnunradan kuvaus on kuitenkin varsin pieni osuus kurssista, joten kurssille voi osallistua vaikkei olisikaan sopivaa kalustoa sen kuvaamiseen (ja voin lainata retkillä Canon 6D kameraa + Samyang EOS 14 mm f/2.8 -objektiivia linnunradan kuvaamiseksi, jotta kaikki saavat muutamia kuvia linnunradasta).

Kuun kuvaamisessa käytän itse polttovälejä 14 mm – 600 mm. Eli riippuen siitä haluatko kuu maisemassa kuvia, vai lähikuvia kuusta, kaikille polttoväleille löytyy käyttöä.

Kurssille ilmoittautuminen ja osallistujamäärä

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssilla on kaikkiaan 14 paikkaa, ja kaikki paikat on nyt varattu. Jonoon voi ilmoittautua, jonossa on 0 henkilöä (päivitetty 12.8.2017).

Kurssin hinta ja kurssin maksaminen

Suomenlinnan kirkko ja kuu

Suomenlinnan kirkko ja kuu (exposure blend: 400 mm, f/9, ISO 800 ja 4 sekuntia, ja kuu 400 mm, f/9, ISO 3200 ja 1/15 sekuntia)

Kurssi hinta on 250 € (sis. ALV). Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteleillä tai Smartum Saldon avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi ja Erenredin virike-etu ja virikeseteli käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla tai Erenredin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Lähetän laskun kurssista sähköpostilla heinäkuussa Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com). Jos ilmoittaudut kurssille heinäkuun lopun jälkeen, niin lähetän laskun 1-4 päivän kuluessa tilauksesta. Laskun eräpäivä on 2 viikkoa laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään kymmenen päivää ennen kurssin alkua.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin varmistaa että kotivakuutus kattaa esim. kameran rikkoutumisen putoamisen yhteydessä).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 14 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, mikäli kurssin alkuun on vähintään 10 päivää.

Jos kurssi perutaan myöhemmin kuin 14 päivän kuluttua laskun saamisesta, mutta kuitenkin aikaisemmin kuin 10 päivää ennen kurssin alkamista, niin kurssimaksusta palautetaan 90%, mikäli kurssi saadaan täyteen.

Alle 10 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä peruutuksista ei palauteta kurssimaksua. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa kolmeen tuntiin yksityisopetusta.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 10 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 10 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä.

Mikäli opettaja on sairaana luokkapäivän aikaan, luokkapäivä voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.