Yövalokuvauskurssi (5.9.-14.11.2018)

Huomio, tällä sivulla on nyt syksyn 2018 kurssin kuvaus! Seuraava kurssi on syksyllä 2019, ja se kurssi tulee myyntiin kesäkuussa 2019.

Tämän kurssin kuvausaiheina ovat tähdet (mm. Linnunrata ja star trail -kuvat), kuu maisemassa ja sinisen hetken kaupunkimaisemat. Kokeilemme myös valomaalausta, eli valaisemme etualan kohteita taskulampulla. Kurssilla on neljä tapaamista luokassa arki-iltaisin, ja lisäksi teemme 6-8 kuvausretkeä. Merkittävä osa kurssista muodostuu kuvausretkistä ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista. Kurssilaiset saavat myös kuvattavaan aiheeseen ja sommitteluun liittyviä tehtäviä retkille. Näytän retkillä miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Retkillä on myös aikaa henkilökohtaiseen neuvontaan, eli ehdin neuvomaan kaikkia oman kameransa käyttöön (mm. miten tarkennetaan tähtiin). Retkillä kuvatut kuvat ladataan vain kurssilaisille näkyville olevaan nettigalleriaan, missä on mahdollista vertailla eri kurssilaisten näkemyksiä ja keskustella kuvista.

Annan myös ohjeita timelapse-videoiden kuvaamiseen yötaivaasta, voit katsoa Vimeosta kaksi kuvaamaani lyhyttä Linnunrata-videota: Lauttasaari ja Porkkalanniemi. Lisäksi annan vinkkejä myös revontulien, valaisevien yöpilvien ja ukkosen kuvaamiseen (vaikka näitä aiheita tuskin kurssin retkillä tuskin päästään valokuvaamaan). Kurssilaiset saavat esitetystä materiaalista 50+ sivuiset luentomuistiinpanot (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä jälkikäteen.

Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässa myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Huomio: En järjestä yövalokuvauskurssia keväällä 2019, joten tämän kurssin jälkeen seuraava yövalokuvauskurssi järjestetään syksyllä 2019. Syksy on muutenkin parempaa aikaa Linnunradan kuvaamiseen: paras hetki kuvata Linnunrataa on heti pimeän tultua (eikä aamuyöstä niin kuin keväällä), on lämpimämpää, eikä lumipeite ole lisäämässä valosaasteen määrää (niinkuin esim. kevällä 2018 pitkään oli).

(Tämän sivun esimerkkikuvia päivitetään kesän aikana, mutta kurssin sisältöön ei ole tulossa muutoksia.)

Sinisen hetken panoraama Eläintarhanlahdelta

Kurssin aikataulu

Luokkatapaamiset järjestetään Kaapelitehtaan tiloissa (Tallberginkatu 1, D-rappu, kellari, Kokoushuone Käämi).

Ensimmäinen tapaaminen luokassa – Keskiviikko 5.9.2018 klo 17:30-21
Painopiste on yökuvien (Linnunrata, star trail, sininen hetki, kuu,…) valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä ja kameran asetuksia, ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani (kuukuviani on nähtävissä näissä gallerioissa: 1, 2 ja 3, ja tähtikuviani Helsingin alueella löytyy tästä Stars in Helsinki Facebook-galleriasta), ja kerron miten ne on kuvattu. Annan myös vinkkejä revontulien kuvaamiseen (siltä varalta että niitä näkyisi etelässäkin kurssin aikana).

Annan sommitteluohjeita yökuviin, eli esim. miten luoda tasapainoa, miten johtaa katsetta,… Yövalokuvien sommittelu on vaikeaa (mm. etsimestä ei välttämättä näe mitään,…), mutta silti myös yökuvissa sommittelu on oleellista, ja siihen kannattaa käyttää aikaa!

Keskustelemme myös kurssilaisten omista yökuvista, eli oppilaita pyydetään tuomaan mukanaan yksi oma yökuva (joko kuva johon olette tyytyväinen, tai tilanne jonka kuvaamiseen toivotaan ohjeita).

Toinen tapaaminen luokassa – Keskiviikko 3.10.2018 klo 17:30-21

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen on ollut sekä hyvää aikaa kuvata sekä Linnunrataa että täysikuu, joten mikäli on ollut selkeitä öitä, meillä on sekä tähti- että kuukuvia. Tässä tapaamisessa katselemme siis aluksi kuvaamiamme yökuvia, mutta illan painopisten on kuvakäsittelyssä. Näytän miten käsittelen yökuviani Lightroomilla ja Photoshopissa: Miten tähdet ja Linnunrata saadaan esille? Näytän myös miten useita valotuksia voidaan yhdistää kohinan vähentämiseksi Linnunrata-kuvissa. Miten star trail -kuvat koostetaan? Miten käytän exposure blending -menetelmää kuukuvissa ja sinisen hetken kuvissa. Annan vinkkejä timelapse-videoiden kuvaamiseen. 

Tähdet Kaivopuiston tähtitornin yllä (star trail: 201 kuvaa, 14 mm, ISO 1600, f/4 ja 25 sekuntia)

Tähdet Kaivopuiston tähtitornin yllä

Kolmas tapaaminen luokassa – Keskiviikko 24.10.2018 klo 17:30-21

Edellisen tapaamisen jälkeen on ollut taas mahdollisuus kuvata Linnunrataa ja tähtiä, joten toivottavasti meillä on lisää Linnunrata-kuvia. Jotka on nyt myös käsitelty toisen tapaamiskerran oppien avulla. Olemme todennäköisesti käyneet myös kuvaamassa star trail -kuvia. Katsomme ja analysoimme yhdessä uudet kuvat. Kertaan myös linnunradan käsittelyä ja exposure blending -menetelmän käyttöä. Annan vinkkejä timelapse-videoiden koostamiseen. Kuvankäsittelystä on myös varmasti herännyt uusia kysymyksiä, joihin vastaan.

Neljäs tapaaminen luokassa – Keskiviikko 14.11.2018 klo 17:30-21
Edellisen tapaamisen jälkeen on ollut uusikuu, ja on taas ollut mahdollisuus kuvata Linnunrataa ja tähtiä. Mutta marraskuussa alkaa usein olemaan jo varsin pilvistä, joten voi olla että tähtien kuvaukset eivät enää ole onnistuneet. Tällöin olemme käyneet kuvaamassa sinisen hetken kaupunkimaisemia, ja esim. liikennettä pitkällä valotusajalla.

Viimeisessä luokkatapaamisessa katselemme lisää yhdessä otettuja yökuvia ja keskustelemme siitä mitkä sommittelut, valinnat ja asetukset toimivat ja mitkä eivät. Mitä voidaan vielä parantaa, ja mikä jäi kokeilematta? Tekniikkaa ja kuvankäsittelyä käydään lävitse kurssilaisten toiveiden mukaan.

Kuvausretket (6.9.- 11.11.2018)

Kuvausretket muodostavat valtaosan kurssista. Monet eri kursseillani olleet ovat sanoneet että kuvausretket ovat olleet kurssieni parasta antia: tulee lähdettyä säännöllisesti kuvaamaan, kuvausajankohdat ja -kohteet on hyviä (olen valinnut ne vuosien kuvauskokemuksieni perustella) ja retkillä näkee miten opettaja ja muut toimii kohtessa ja siitä pystyy ottamaan opiksi. Jälkikäteen näkee vielä miten erilaisia kuvia kurssilaiset ovat kohteista saaneet, ja mitä itse mahdollisesti unohti kuvata. Ja toivottavasti sitten muistaa itse kuvata siten seuraavalla kerralla!

Kurssilla järjestetään 6-8 kuvausretkeä. Kuvausaiheina ovat sinisen hetken kaupunkimaisemat, tähdet, ja kuu. Kuvaamme kaupunkimaisemaa sinisen hetken aikaan Helsingin keskustassa, Linnunrataa ja tähtiä esim. Kustaanmiekassa Suomenlinnassa ja Porkkalanniemessä, mahdollisesti myös Lauttasaaressa, ja kuuta maisemassa vaihtelevissa paikoissa (paras paikka vaihtelee kuun nousu- ja laskusuuntien mukaan). Valomaalaamme myös maisemaa, eli valaisemme etualan kohteita tähtitaivaan lisäksi. Kokeilemme myös tähtien kuvaamista Helsingin keskustan alueella (se onnistuu kuten oheisesta Kaivopuistossa kuvatusta star trail -kuvasta näkyy, kuvan tiedot ovat: 201 kuvaa, 14 mm, ISO 1600, f/4 ja 25 sekuntia).

Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on valokuvauksen kannalta hyvä (tähtikuvaus vaatii selkeää säätä, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien ajankohta vahvistetaan usein vain 1–3 päivää aikaisemmin.

Kuvausretket tehdään sinisen hetken aikaan ja/tai iltayöllä. Esimerkiksi syyskuun alussa sininen hetki osuu noin 20:30-21:15 välille ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen on noin klo 22:15 jälkeen. Lokakuun alussa sininen hetki on noin 19:00-19:45, ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen alkaa olla noin klo 20:30. Kuvausretket pyritään järjestämään viikonloppuina, mutta sään ollessa erinomainen (esim. täydenkuun aikaan), pari retkeä voidaan järjestää myös arki-iltoina. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä. Porkkalaan menemme kimppakyydillä, joten oma auto ei ole pakollinen kurssilla.

Seuraavassa on alustava hahmotelma retkien aikataulusta. Toteutuvatko retket, ja retkien tarkat päivät määräytyvät sään mukaan. Sinisen hetken kaupunkimaisemia on mahdollista kuvata aina (kuun valo ei haittaa, eivätkä pilvet haittaa), joten kaupunkimaisemia kuvaamme silloin kun tähtien tai kuun kuvaus ei onnistu.

 • 7.-.9.9. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • 14.-16.9. ei kurssin retkiä (olen Kuusamossa), omatoimisesti voi käydä Linnunrataa kuvaamassa
 • Sunnuntaina 23.9. (98% kuu) ja tiistaina 25.9. (täysikuu) kuun kuvausretket
 • 28.-30.9. ei kurssin retkiä
 • 5.-7.10. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • 12.-14.10. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • 19.-21.10. Sinisen hetken kuvaamista kaupungissa
 • Tiistaina 23.11. (99% kuu) kuun kuvausretki
 • 2.-4.11. Linnunradan ja tähtien kuvausta, nyt on myös hyvä aika kuvata star trailia kaupunkialueella (koska puissa ei ole enää lehtiä)
 • 9.-11.11. Linnunradan ja tähtien kuvausta, nyt on myös hyvä aika kuvata star trailia kaupunkialueella (koska puissa ei ole enää lehtiä)

Tarvittavat välineet

Linnunrata panoraama Porkkalassa keväällä 2017 (8 pystykuvan panoraama, kukin kuva: 20 mm, ISO 6400, f/2, ja 15 sekuntia)

Kuvausretkille tarvitset: järjestelmäkamera, jalusta, mielellään myös lankalaukaisin star trail -kuvien kuvaamiseksi (tai sellainen kamera joka voidaan asettaa ottamaan kuvia jatkuvasti, eli kamera tukee intervallikuvausta), tasku- tai otsalamppu, evästä ja vaatetusta sään mukaan siten, että tarkenet ulkona noin 3-4 tuntia.

Järjestelmäkamera voi olla perinteinen tai peilitön. Linnunradan kuvaamiseksi olisi hyvä jos kameran ISO herkkyydet 3200 tai 6400 olisivat vielä käyttökelpoiset.

Tähtitaivas on laaja, joten tähtien ja linnunradan kuvaamiseen tarvitaan laajakulma, mielellään noin 24 mm tai laajempi. Toki voit kuvata myös panoraaman kuvakulman kasvattamiseksi, ja keväällä se onnistuu helpommin kuin syksyllä, koska Linnunrata on melko matalalla. Itse kuvaan Linnunrataa useimmiten 14 mm tai 20 mm polttoväleillä. Sinisen hetken ja star trailien kuvaukseen riittää objektiivi joka ei kovin valovoimainen (f/4-f/5,6 riittää hyvin), mutta linnunradan kuvauksessa olisi hyvä olla laajakulmainen objektiivi jonka valovoima on f/2.8 (mutta kyllä f/4:llakin onnistuu jos kamerassa voi käyttää ISO 6400 herkkyyttä). Linnunradan kuvaus on kuitenkin vain osa kurssista, joten kurssille voi osallistua vaikkei olisikaan parasta mahdollista kalustoa sen kuvaamiseen (ja voin lainata retkillä Canon 6D kameraa + Samyang EOS 14 mm f/2.8 -objektiivia linnunradan kuvaamiseksi, jotta kaikki saavat muutamia kuvia linnunradasta).

Kuun kuvaamisessa käytän itse polttovälejä 14 mm – 600 mm. Eli riippuen siitä haluatko kuu maisemassa kuvia, vai lähikuvia kuusta, kaikille polttoväleille löytyy käyttöä.

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 260 € (sis. ALV). Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta.

Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi ja Erenredin virike-etu ja virikeseteli käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla tai Erenredin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssin kaikki paikat on nyt varattu. Jonossa on 2 henkilöä (päivitetty 23.8.2018). Jonoonkin kannattaa ilmoittautua, sillä melkein aina kursseilleni tulee joku peruutus.

Nopean ilmoittautujan edut

Jos ilmoittaudut kurssille viimeistään elokuun 8. päivä ja maksat laskun 10.8. mennessä, niin tarjolla on seuraavat edut:

 • Saat sähköpostilla vinkkejä Perseidien tähdenlentojen kuvaamiseen 11.-13.8. Tänä vuonna Perseidien tähdenlennot osuvat uuden kuun kohdalle, joten silloin pitäisi olla erinomanen mahdollisuus kuvata tähdenlentoja. Ja mikäli sää on suotuisa, niin saat kutsun kuvausretkelle joko la-su tai su-ma välisenä yönä (kuvauspaikka joko Helsingissä tai Porkkalassa). Huomioi että paras kuvausaika on sunnuntain ja maanantaina välisenä yönä noin klo 00-03 🙂 Katso täältä vuonna 2016 kuvaamani kuva Perseidien tähdenlentoparvesta.
 • Kutsu täyden kuun kuvausretkelle Helsingissä 26.8. (jos on selkeää).

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Suomenlinnan kirkko ja kuu (exposure blend: 400 mm, f/9, ISO 800 ja 4 sekuntia, ja kuu 400 mm, f/9, ISO 3200 ja 1/15 sekuntia)

Suomenlinnan kirkko ja kuu

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Lähetän laskun kurssista sähköpostilla heinäkuun loppupuolella (noin 25.7.) Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com). Jos ilmoittaudut kurssille heinäkuun lopun jälkeen, niin lähetän laskun 1-4 päivän kuluessa tilauksesta.

Laskun eräpäivä on 2 viikkoa laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 12 päivää ennen kurssin alkua. Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 14 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, mikäli kurssin alkuun on vähintään 10 päivää.

Jos kurssi perutaan myöhemmin kuin 14 päivän kuluttua laskun saamisesta, mutta kuitenkin aikaisemmin kuin 10 päivää ennen kurssin alkamista, niin kurssimaksusta palautetaan 90%, mikäli kurssi saadaan täyteen.

Alle 10 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä peruutuksista ei palauteta kurssimaksua. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa kolmeen tuntiin yksityisopetusta.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 9 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 10 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä.

Mikäli opettaja on sairaana luokkapäivän aikaan, luokkapäivä voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.