Yövalokuvauskurssi

Huomio: Tällä sivulla on nyt kevään 2018 kurssin tiedot. Syksyn 2018 kurssi julkaistaan ja tulee myyntiin toukokuun lopussa. Syksyn kurssin ajankohta tulee olemaan 5.9.-14.11.2018.

 

Linnunrata Porkkalassa Kirkkonummella

Tämän kurssin kuvausaiheina ovat tähdet (mm. linnunrata ja star trail -kuvat), kuu maisemassa ja sinisen hetken kaupunkimaisemat. Teemme myös valomaalausta, eli valaisemme etualan kohteita taskulampulla. Kurssilla on neljä tapaamista luokassa arki-iltaisin, ja lisäksi teemme 6-8 kuvausretkeä. Merkittävä osa kurssista muodostuu kuvausretkistä ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista. Kurssilaiset saavat myös kuvattavaan aiheeseen ja sommitteluun liittyviä tehtäviä retkille. Retkillä kuvatut kuvat ladataan vain kurssilaisille näkyville olevaan nettigalleriaan, missä on mahdollista vertailla eri kurssilaisten näkemyksiä ja keskustella kuvista.

Annan ohjeita timelapse-videoiden kuvaamiseen yötaivaasta, voit katsoa Vimeosta kaksi kuvaamaani lyhyttä Linnunrata-videota: Lauttasaari ja Porkkalanniemi. Lisäksi annan vinkkejä myös revontulien, valaisevien yöpilvien ja ukkosen kuvaamiseen (vaikka näitä aiheita tuskin kurssilla päästään valokuvaamaan). Kurssilaiset saavat esitetystä materiaalista 50+ sivuiset luentomuistiinpanot (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä jälkikäteen. Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaa maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot.

Kurssin aikataulu

Luokkatapaamiset järjestetään Kaapelitehtaan tiloissa (Tallberginkatu 1, D-rappu, kellari, Kokoushuone Käämi).

Ensimmäinen tapaaminen luokassa – Keskiviikko 28.2.2018 klo 17:30-21
Painopiste on yökuvien (sininen hetki, kuu, Linnunrata, star trail,…) valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä ja kameran asetuksia, ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani (kuukuviani on nähtävissä tässä galleriassa, ja tähtikuviani Helsingin alueella löytyy tästä Stars in Helsinki Facebook-galleriasta), ja kerron miten ne on kuvattu. Annan myös vinkkejä revontulien kuvaamiseen (siltä varalta että niitä näkyisi etelässäkin kurssin aikana).

Annan sommitteluohjeita yökuviin, eli esim. miten luoda tasapainoa, miten johtaa katsetta,… Keskustelemme myös kurssilaisten omista yökuvista, eli oppilaita pyydetään tuomaan mukanaan yksi oma yökuva (joko kuva johon olette tyytyväinen, tai tilanne jonka kuvaamiseen toivotaan ohjeita).

Toinen tapaaminen luokassa – Keskiviikko 21.3.2018 klo 17:30-21

Ensimmäisen tapaamisen jälkeen on ollut sekä hyvää aikaa kuvata Linnunrataa että täysikuu (2.3.), joten mikäli on ollut selkeitä öitä, meillä on sekä tähti- että kuukuvia. Joka tapauksessa olemme kuvanneet sinistä hetkeä Helsingin keskustassa.

Tässä tapaamisessa katselemme siis kuvaamiamme yökuvia, ja näytän miten käsittelen yökuvia Lightroomilla ja Photoshopissa: Miten tähdet ja Linnunrata saadaan esille? Miten star trail -kuvat koostetaan? Miten käytän exposure blending -menetelmää kuukuvissa ja sinisen hetken kuvissa.

Tähdet Kaivopuiston tähtitornin yllä (star trail: 201 kuvaa, 14 mm, ISO 1600, f/4 ja 25 sekuntia)

Tähdet Kaivopuiston tähtitornin yllä

Kolmas tapaaminen luokassa – Keskiviikko 11.4.2018 klo 17:30-21

Edellisen tapaamisen jälkeen on ollut taas täysikuu (31.3.), joten toivottavasti meillä on lisää kuukuvia. Olemme todennäköisesti käyneet myös kuvaamassa star trail -kuvia. Katsomme ja analysoimme yhdessä uudet kuvat. Annan vinkkejä timelapse-videoiden kuvaamiseen. Kertaan myös linnunradan käsittelyä ja exposure blending -menetelmän käyttöä. Kuvankäsittelystä on myös varmasti herännyt uusia kysymyksiä, joihin vastaan.

Neljäs tapaaminen luokassa – Tiistai 24.4.2018 klo 17:30-21
Edellisen tapaamisen jälkeen on ollut uusikuu, ja lähempänä kesää Linnunradan keskustan lähellä olevat kuvaukselliset alueet ovat myös korkeammalla, joten edeltävät viikot ovat olleet erinomaista aikaa kuvata Linnunrataa. Mikäli sää on ollut selkeää, olemme käyneet kuvaamassa uudestaan Linnunrataa esim. Suomenlinnassa ja/tai Porkkalassa. Lyridien tähdenlentoja on myös ollut nähtävissä, joten olemme mahdollisesti käyneet kuvaamassa niitä (vaikka se ei olekaan kovin aktiivinen tähdenlentoparvi).

Viimeisessä luokkatapaamisessa katselemme lisää yhdessä otettuja yökuvia ja keskustelemme siitä mitkä sommittelut, valinnat ja asetukset toimivat ja mitkä eivät. Mitä voidaan vielä parantaa, ja mikä jäi kokeilematta? Tekniikkaa ja kuvankäsittelyä käydään lävitse kurssilaisten toiveiden mukaan.

Kuvausretket (2.3.- 22.4.2018)
Kurssilla järjestetään 6-8 kuvausretkeä. Kuvausaiheina ovat sinisen hetken kaupunkimaisemat, tähdet, ja kuu. Kuvaamme kaupunkimaisemaa sinisen hetken aikaan Helsingin keskustassa, tähtiä esim. Kustaanmiekassa Suomenlinnassa ja Porkkalanniemessä, mahdollisesti myös Nuuksiossa, ja kuuta maisemassa vaihtelevissa paikoissa (paras paikka vaihtelee kuun nousu- ja laskusuuntien mukaan). Valomaalaamme myös maisemaa, eli valaisemme etualan kohteita tähtitaivaan lisäksi. Kokeilemme myös tähtien kuvaamista Helsingin keskustan alueella (se onnistuu kuten oheisesta Kaivopuistossa kuvatusta star trail -kuvasta näkyy, kuvan tiedot ovat: 201 kuvaa, 14 mm, ISO 1600, f/4 ja 25 sekuntia).

Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on valokuvauksen kannalta hyvä (tähtikuvaus vaatii selkeää säätä, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien ajankohta vahvistetaan usein vain 1–3 päivää aikaisemmin.

Kuvausretket tehdään sinisen hetken aikaan ja/tai iltayöllä. Esimerkiksi maalikuun puolessa välissä sininen hetki osuu noin 18:45-19:45 välille ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen on noin klo 20:30 jälkeen. Huhtikuun puolessa välissä, kun on siirrytty kesäaikaan, niin riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen alkaa olla noin klo 23. Kuvausretket pyritään järjestämään viikonloppuina, mutta sään ollessa erinomainen (esim. täysikuun aikaan), pari retkeä voidaan järjestää myös arki-iltoina. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä. Nuuksioon tai Porkkalaan menemme kimppakyydillä, joten oma auto ei ole pakollinen kurssilla.

Tarvittavat välineet

Linnunrata panoraama Porkkalassa keväällä 2017 (8 pystykuvan panoraama, kukin kuva: 20 mm, ISO 6400, f/2, ja 15 sekuntia)

Kuvausretkille tarvitset: järjestelmäkamera, jalusta, mielellään myös lankalaukaisin star trail -kuvien kuvaamiseksi (tai sellainen kamera joka voidaan asettaa ottamaan kuvia jatkuvasti, eli kamera tukee intervallikuvausta), tasku- tai otsalamppu, evästä ja vaatetusta sään mukaan siten, että tarkenet ulkona noin 3-4 tuntia.

Järjestelmäkamera voi olla perinteinen tai peilitön. Linnunradan kuvaamiseksi olisi hyvä jos kameran ISO herkkyydet 3200 tai 6400 olisivat vielä käyttökelpoiset.

Tähtitaivas on laaja, joten tähtien ja linnunradan kuvaamiseen tarvitaan laajakulma, mielellään noin 24 mm tai laajempi. Toki voit kuvata myös panoraaman kuvakulman kasvattamiseksi, ja keväällä se onnistuu helpommin kuin syksyllä, koska Linnunrata on melko matalalla. Itse kuvaan Linnunrataa useimmiten 14 mm tai 20 mm polttoväleillä. Sinisen hetken ja star trailien kuvaukseen riittää objektiivi joka ei kovin valovoimainen (f/4-f/5,6 riittää hyvin), mutta linnunradan kuvauksessa olisi hyvä olla laajakulmainen objektiivi jonka valovoima on f/2.8 (mutta kyllä f/4:llakin onnistuu jos kamerassa voi käyttää ISO 6400 herkkyyttä). Linnunradan kuvaus on kuitenkin vain murto-osa kurssista, joten kurssille voi osallistua vaikkei olisikaan sopivaa kalustoa sen kuvaamiseen (ja voin lainata retkillä Canon 6D kameraa + Samyang EOS 14 mm f/2.8 -objektiivia linnunradan kuvaamiseksi, jotta kaikki saavat muutamia kuvia linnunradasta).

Kuun kuvaamisessa käytän itse polttovälejä 14 mm – 600 mm. Eli riippuen siitä haluatko kuu maisemassa kuvia, vai lähikuvia kuusta, kaikille polttoväleille löytyy käyttöä.

Kurssille ilmoittautuminen ja osallistujamäärä

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite. Jos haluat antaa tämän kurssin joululahjaksi, niin kerro se viestissäsi. Lähetän silloin laskun heti, ja voit maksaa laskun ennen joulua.

Kurssilla on kaikkiaan 14 paikkaa.

Kurssin hinta ja kurssin maksaminen

Suomenlinnan kirkko ja kuu (exposure blend: 400 mm, f/9, ISO 800 ja 4 sekuntia, ja kuu 400 mm, f/9, ISO 3200 ja 1/15 sekuntia)

Suomenlinnan kirkko ja kuu

Kurssi hinta on 260 € (sis. ALV). Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum Liikunta- ja kulttuuriseteleillä tai Smartum Saldon avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi ja Erenredin virike-etu ja virikeseteli käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla tai Erenredin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Lähetän laskun kurssista sähköpostilla tammikuun lopussa Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com). Jos ilmoittaudut kurssille tammikuun lopun jälkeen, niin lähetän laskun 1-4 päivän kuluessa tilauksesta. Laskun eräpäivä on 2 viikkoa laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään kymmenen päivää ennen kurssin alkua.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin varmistaa että kotivakuutus kattaa esim. kameran rikkoutumisen jalustan kaatumisen yhteydessä).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 14 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, mikäli kurssin alkuun on vähintään 10 päivää.

Jos kurssi perutaan myöhemmin kuin 14 päivän kuluttua laskun saamisesta, mutta kuitenkin aikaisemmin kuin 10 päivää ennen kurssin alkamista, niin kurssimaksusta palautetaan 90%, mikäli kurssi saadaan täyteen.

Alle 10 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä peruutuksista ei palauteta kurssimaksua. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa kolmeen tuntiin yksityisopetusta.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 9 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 10 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä.

Mikäli opettaja on sairaana luokkapäivän aikaan, luokkapäivä voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.