Arkkitehtuurivalokuvausta: kurssilla ja uusi galleria

Piispanlinna, Kuressaari, Saarenmaa, Viro

Piispanlinna, Kuressaari / Linkki Arkkitehtuuria ja maisemia Kuressaaressa ja Saarenmaalla galleriaan

Vietin viime viikon OÜ KS Koolituksen järjestämällä arkkitehtuurivalokuvauskurssilla Kuressaaressa Saarenmaalla. Opettajana kurssilla toimi Jussi Tiainen. Jussi on tunnetuimpia suomalaisia arkkitehtuurivalokuvaajia: hän on kuvannut arkkitehtuuria yli kolmenkymmenen vuoden ajan, tehnyt useita arkkitehtuuriaiheisia valokuvakirjoja ja pitänyt kymmeniä valokuvanäyttelyitä.

Olen kuvannut arkkitehtuuria aikaisemminkin, mutta en kovin järjestelmällisesti enkä arkkitehtuurin lähtökohdista. Halusin siis oppia kurssilla ajattelemaan arkkitehtuurivalokuvaajan näkökulmasta, oppia mitkä ovat ne olennaiset asiat joihin kannattaa kiinnittää huomiota kuvatessa.

Jussi esitteli arkkitehtuurikuvauksessa tarvittavan tekniikan ja menetelmät hyvin. Tilt/Shift-objektiivien käyttö oli minulle jo ennestään tuttua, tosin vinoja siirtoja en ollut aikaisemmin käyttänyt (tai ymmärtänyt miksi niitä tarvitaan). Mutta kuten muussakin valokuvauksessa, tekniikka on vain ensimmäinen (mutta välttämätön ja yleensä melko helposti opittava) askel, ja vasta onnistunut sommittelu ja valon hyödyntäminen tekee hyvän kuva. Sommittelua ja valon hyödyntämistä on kuitenkin paljon vaikeampi opettaa, koska jokainen tilanne on erilainen (ainakin jossain määrin). Joten niiden oppimiseksi on mielestäni katsottava runsaasti kuvia, ja pyrittävä ymmärtämään valokuvaajien tekemiä valintoja ja niiden perusteluita. Jussi esittelikin kurssilla runsaasti omia kuviaan, ja katselimme myös muiden kuvia arkkitehtuurivalokuvakirjoista. Omista kuvistaan hän kävi myös lävitse kuvaan johtanutta prosessia (miksi kuva on otettu tiettyyn aikaan ja kyseisestä paikasta).

Kurssi ei muuttanut käsitystäni siitä että arkkitehtuurivalokuvaus on varsin lähellä maisemavalokuvausta, välineet (esim. Tilt/Shift -objektiivit, jalusta ja vatupassi) ovat yhteisiä, ja kuvaustyyleissäkin on paljon samaa (mm. rauhallinen kohteeseen tutustuminen ja huolellinen sommittelu). Luonnonvaloa pitää myös osata hyödyntää ja ennakoida molemmissa. Toisaalta valon hyödyntämisessä on merkittävä ero arkkitehtuuri- ja maisemavalokuvauksen välillä: Maisemavalokuvauksessa metsästetään usein mahdollisimman dramaattista valoa. Arkkitehtuurivalokuvauksessa rakennus on pääosassa, joten valon pitää sopia kuvattavaan rakennukseen, eikä olla niin dramaattinen että se veisi huomion rakennukselta. Keskipäivän kova auringonpaiste siis sopii mainiosti joihinkin arkkitehtuurikuviin, kun taas maisemia kuvaan erittäin harvoin keskipäivällä.

Olen siis tyytyväinen kurssiin: Jussi esitteli hyvin omat työskentelytapansa, ja saimme nähdä runsaasti hienoja ja inspiroivia arkkitehtuurikuvia 🙂 Eikä pidä myöskään unohtaa kurssilaisia, meillä oli mukava ryhmä ja opimme myös toisiltamme. Erilaisista arkkitehtuurikuvien käyttötarkoituksista, niiden vaatimuksista, ja uusista teknologioista (esim. netissä esitettävistä panoraamoista ja pallopanoraamoista) olisi tosin voinut olla enemmän puhetta. Mutta toisaalta ne eivät olisi millään mahtuneet tähän yhteen viikkoon, sillä en olisi halunnut jättää pois mitään merkittävää.

Viikon valokuvauskurssi Kuressaaressa tuntui hyvältä paketilta: leppoisa ja mukava ympäristö missä pääsi hyvin keskittymään valokuvaukseen. Voin siis suositella valokuvauskursseja Kuressaaressa, jos vain löydät kiinnostavan kurssin!

Kuressaari, Saarenmaa, ViroKuressaari, Saarenmaa, ViroKuressaari, Saarenmaa, ViroKuressaari, Saarenmaa, ViroKuressaari, Saarenmaa, ViroKuressaari, Saarenmaa, ViroKuressaari, Saarenmaa, ViroKuressaari, Saarenmaa, ViroKuressaari, Saarenmaa, Viro

Yllä olevassa galleriassa on kuvia kahdesta rakennuksesta joita kuvasimme kurssilla, ja joihin pääsimme myös sisään kuvaamaan. Ja vaikka valtaosa ajasta kuluikin Kuressaaressa, niin ehdin myös parina päivänä myös hieman kiertämään Saarenmaata. Arkkitehtuuria ja maisemia Kuressaaressa ja Saarenmaalla galleriassa on siis muutamia maisemakuviakin.

This entry was posted in Arkkitehtuurivalokuvaus, Maisemakuva, Valokuvauskurssi and tagged , , , .