Ilotulituksen valokuvaaminen on periaatteessa varsin yksinkertaista, mutta silti hyviä kuvia ei ole kovin helppo saada. Tässä artikkelissa kerron lyhyesti miten itse valokuvaan ilotulitusta.
Ilotulituksen kuvaamiseen tarvitset jalustan ja kameran, jossa on valotuksen käsisäätö (eli voit valita itse aukon ja suljinajan) tai BULB-asento (eli suljin pysyy auki niin kauan kuin laukaisinta painetaan), jolloin tarvitset myös lankalaukaisimen (sillä jos painat jalustalla olevan kameran laukaisinta itse, niin on riski että kamera tärähtää). Tarvittava polttoväli riippuu siitä kuinka läheltä ilotulitusta kuvaat, itse käytän useimmiten 16-35 mm tai 24-70 mm zoom-objektiiveja.
Olen kuvannut tässä artikkelissa näkyvät kuvat seuraavan ohjeen mukaan:
- Aseta kamera jalustalle, ja tarkenna (käsin tai automatiikalla) objektiivi horisonttiin (esim. näissä kuvissa ilotulituksen ”alla olevaan kohteeseen” tai vastarannan valoihin). Jos horisontissa ei ole sopivia kohteita mihin tarkentaa, niin voit myös tarkentaa äärettömään objektiivin tarkennusasteikon mukaan. Jos käytät automaattitarkennusta, käännä se tarkennuksen jälkeen päältä pois. Kameran automaattitarkennus ei saa aktivoitua ilotulituksen kuvaamisen aikana. Kytke lankalaukaisin.
- Säädä kamera kuvaamaan RAW-tiedostoja. Ja aseta alustavat asetukset kameraan: ISO 100 (tai 200), ja aukko noin F5.6-F10 (jos ilotulitus on lähellä, eli raketit ovat hyvin kirkkaita, jopa f/16). Aukkoa joudut säätämään ilotulituksen aikana kun näet kuinka kirkkaita räjähdykset ovat.
- Jos kuvaat manuaaliasetuksilla, arvioi kuinka usein ilotulitusraketit räjähtelevät. Isossa ilotulituksessa räjähdyksiä on usein tiuhassa, ja sopiva valotusaika on usein 2–4 sekuntia. Jos ammut raketteja ystävien kanssa, sopiva aika voi olla pidempi, esimerkiksi 6–15 sekuntia. Aina kun näet tai kuulet rakettien lentävän taivaalle tai heti kun räjähdys tapahtuu, paina laukaisinta. Kuvan oton jälkeen arvioi onko kuvassa sopivasti rakettien räjähdyksiä, vai pitäisikö aikaa pidentää tai lyhentää.
- Oma suosikkini on kuvata BULB-asetuksella ja lankalaukaisimella. Valitse siis ensin valotustavaksi BULB. Kun kuulet tai näet rakettien lentävän taivaalle, avaa suljin painamalla lankalaukaisimen nappi pohjaan. Kun kuvaan on tallentunut haluamasi määrä räjähdyksiä, sulje suljin vapauttamalla lankalaukaisimen nappi.
- Tarkista rajaus ja polttoväli LCD-näytöstä, säädä tarvittaessa (ja tarkenna uudestaan tarvittaessa).
- Tarkista valotus histogrammista ja LCD-näytöllä ylivalotuksesta varoittavista vilkkuvista alueista. Pienennä aukkoa, jos rakettien räjähdykset ovat ylivalottuneet reippaasti. Pientä puhkipalamista on lähes mahdoton välttää, eikä se haittaa, mutta isot alueet ei saa palaa puhki. Puhkipalaneita alueita kannattaa yrittää pelastaa RAW-konversiossa. Jos ilotulitus jää liian tummaksi, suurenna aukkoa. Huomioi että suljinaika ei vaikuta ilotulituksen kirkkauteen (pois lukien paikallaan palavat soihdut), ainoastaan muun maiseman valoisuuteen.
- Toista, toista, toista,…. kunnes ilotulitus loppuu 🙂
Seuraavassa galleriassa on kuvien alla nähtävillä käyttämäni asetukset. Gallerian kuvissa ISO on ollut 100 tai 200, aukko on ollut f/5,6-f/14 ja suljinaika on ollut 1,5-8,8 sekuntia. Kuvat on otettu joko manuaaliasetuksilla tai BULB-asetuksella.
Mutta vaikka tekisit kaiken oikein, niin et silti välttämättä saa hyviä ilotulituskuvia, esim. tuuli voi puhaltaa tulitteiden savun ilotulituksen eteen, tai ilma voi olla muuten sumuinen. Ja jos haluat selkeitä heijastuksia vedestä, niin vedenpinnan on myös oltava lähes tyyni.
Etualalle voit myös sommitella kiinnostavia kohteita (jotka jos eivät ole valaistuja, näkyvät vain siluetteina). Jos haluat tavallisuudesta poikkeavia ilotulituskuvia, niin voit kokeilla myös muuttaa tarkennusta tai polttoväliä valotuksen aikana. Paljon lisää ilotulituskuviani löytät blogistani hakusanalla ilotulitus.