Kurssit

Valkosaari sumussa, Helsinki (kesän 2021 suokikkikuvani)

Opetan maisemavalokuvausta ja kuvankäsittelyä useiden eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Järjestän myös paljon kursseja itse, osan vain webinaareina, ja osassa kursseissa on myös yhteisiä kuvausretkiä Helsingissä. Vuonna 2020 järjestin 20 valokuvauskurssia, ja kursseilla oli yhteensä yli 250 oppilasta. Myös vuosi 2021 on alkanut hyvin, omilla kursseillani on ollut kesäkuun loppuun mennessä noin 165 oppilasta, ja yhteistyökumppaneille (Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry, Tampereen Valokuvausseura ry, Kameraseura ry ja Vantaan Fotokerho ry) järjestämilläni kursseilla on ollut noin 135 oppilasta.

Tällä sivulla on esitelty tulossa olevat kurssini. Jos tältä sivulta ei löydy sopivaa kurssia, niin tarjoan myös yksityisopetusta. Voit myös lähettää minulle sähköpostia ja pyytää että tiedotan sinulle sähköpostilla tulevista maisemavalokuvauskursseista kun ne julkaistaan.

Vuonna 2020 lisäsin valikoimaan uusia webinaarikursseja koronapandemian vuoksi. Myös Helsingin kursseilla luokkatapaamiset on muutettu webinaareiksi, mutta yhteiset kuvausretket ovat edelleen ohjelmassa. Verkkokaupassani on myös myynnissä kuvakäsittelyvideoita: Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle ja Exposure blending maisemakuvaajalle.

Omat maisemavalokuvauskurssini

Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi (10.11.-1.12.2021 tai 19.1.-9.2.2022)

Tällä kurssilla luokkatapaamiset on korvattu webinaareilla, mutta teemme yhden yhteisen vapaaehtoisen kuvausretken Helsingin alueella. Retkellä on tarjolla henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön. Voit osallistua kurssin webinaareille koko Suomesta.

Tuomiokirkko, Senaatintori, Helsinki

Kurssilla lähdetään liikkeelle valokuvauksen perusteista:

 • Valon ominaisuudet (kova tai pehmeä valo, vastavalo, sivuvalo tai myötävalo,…). Miten erilaiset valot vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä aukko, suljinaika ja ISO tarkoittavat? Ja miten ne vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä asetuksia kamerassa kannattaa käyttää eri tilanteissa?
 • Miten varmistan että valotus on oikein? Mikä on histogrammi?
 • Miten kuvaa kannatta lähteä sommittelemaan?

Käymme myös lävitse mistä elementeistä hyvä maisemakuva muodostuu. Ja milloin kannattaa lähteä kuvaamaan maisemakuvia.

Katso kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi -sivulta.

Kaupunkimaisemat (23.9.-25.11.2021)

Tällä kurssilla kuvaamme kaupunkimaisemia Helsingin alueella. Kuvaamme urbaania maisemaa sekä päivällä että sinisen hetken aikaan. Opiskelemme myös kaupunkikuvissa tarvittavia kuvankäsittelyn tekniikoita. Kurssi sisältää 4 webinaaria, ja 7-9 kuvausretkeä. Kurssi on suunnattu kaikille kaupunkimaisemien valokuvaamisesta kiinnostuneille, joille valokuvauksen perusteet ovat tuttuja.

Kurssin aiheita ovat mm:

 • Milloin kannattaa lähteä kuvaamaan kaupunkimaisemia?
 • Kaupunkimaisemien sommittelu
 • Miten saadaan rakennusten linjat suoraan?
 • Ihmiset kaupunkimaisemissa: mikä on sopiva valotusaika, miten ihmiset voi poistaa kuvista?
 • Kaupunkipanoraamat
 • Ruska
Tuplasateenkaari heijastuu Pikku-Vesijärvestä, Lahti
Tuplasateenkaari heijastuu Pikku-Vesijärvestä, Lahti

Katso kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Kaupunkimaisemat -sivulta.

Päivitys 7.9.: Kurssi on täynnä. Seuraava kurssi järjestetään sykyllä 2022.

Täydellistä valoa etsimässä – inspiraatiota ja ideoita maisemavalokuvaukseen webinaarikurssi (13.10-9.12.2021 tai 31.3.-26.5.2022)

Tämä kurssi on tarkoitettu kaikille maisemavalokuvauksen harrastajille jotka haluavat saada uusia ideoita valokuvaukseensa. Tällä kurssilla on tarjolla inspiroivia kuvia ja vinkkejä parhaiden kuvauksellisten hetkien metsästämiseen. Kuulet miten olen ottanut omat talviset huippukuvani. Kurssilaiset saa myös kuvaustehtäviä, ja annan palautetta kurssilaisille heidän kuvistaan. Kurssilla on kolme webinaaria (145€) ja yksi vapaaehtoinen yhteinen retki (30€).

Katso kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Täydellistä valoa etsimässä – inspiraatiota ja ideoita maisemavalokuvaukseen webinaarikurssi -sivulta.

Kuukauden kuva -webinaarikurssi (jatkuva)

Kuukauden kuva -webinaarikurssin kohderyhmänä ovat maisemavalokuvausta jo pidempään harrastaneet. Webinaareissa annan palautetta kurssilaisten kuvista. Kommentoin mm. kuvien teknistä laatua, aiheen kiinnostavuutta, sommittelua ja valon hyödyntämistä. Myös muiden kurssilaisten toivotaan osallistuvan kuvien kommentointiin. Webinaariryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa. Jokaisessa tapaamisessa käsitellään 2 maisemakuvaa / osallistuja:

 1. kuvan pitää olla kuukausittain vaihtuvan teeman mukainen. Teemat voivat liittyä esim. valon käyttöön, sommitteluun, kuvaustyyliin (minimalistinen kuva, mustavalkoinen kuva,…).
 2. kuva on ”paras kuva” viime kuukauden ajalta. Näissä kuvissa voi olla esillä esim. harvinaisia sääilmiöitä tai tilanteita (dramaattisia pilviä, ukkosta, merisavua,..) tai hyviä sommitteluita.

Lue kurssin kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Kuukauden kuva -webinaarikurssi -sivulta.

Täydellinen kuunpimennys ja Tuomiokirkko, Helsinki

Yövalokuvauskurssi (11.8.-27.10.2021)

Yövalokuvauskurssin kuvausaiheina ovat tähdet (mm. linnunrata ja eli star trail -kuvat), kuu maisemassa ja sinisen hetken kaupunkimaisemat. Kurssilla on neljä webinaaria arki-iltaisin, ja lisäksi teemme 8+ kuvausretkeä. Valtaosa kurssista muodostuu siis kuvausretkistä ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista.

Kuvaamme kaupunkimaisemaa sinisen hetken aikaan Helsingin keskustassa, tähtiä esim. Kustaanmiekassa Suomenlinnassa ja Porkkalanniemessä, ja kuuta maisemassa vaihtelevissa paikoissa (paras paikka vaihtelee kuun nousu- ja laskusuuntien mukaan). Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on maisemavalokuvauksen kannalta hyvä (tähtikuvaus vaatii selkeää säätä, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä).

Katso kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Yövalokuvauskurssi -sivulta.

Päivitys 26.7.: Kurssi on täynnä. Seuraava kurssi järjestetään sykyllä 2022.

Kaupunkimaisemat ja keväiset puistot -kurssi (seuraava kurssi keväällä 2022)

Tällä kurssilla opiskelemme kuvaamaan urbaaneja maisemia, ja kaupunkien viheralueita ja luontokohteita kun luonto herää keväällä. Näytän webinaareissa runsaasti omia esimerkkikuviani, annan kuvausvinkkejä, ja vinkkejä siihen milloin niitä kannattaa lähteä kuvaamaan. Tämä kurssi sopii mainiosti jatkokurssiksi Maisemavalokuvauksen alkeiskurssille.

Roihuvuoren Kirsikkapuisto, Helsinki

Kurssi sisältää 3 webinaaria, ja 8-10 vapaaehtoista kuvausretkeä. Retkien toteutuminen riippuu koronaepidemian tilanteesta. Retket laskutettaan jälkikäteen, joten voit päättää osallistumisesta vasta juuri ennen retkeä. Jos et asu pääkaupunkiseudulla, tai et muuten halua tulla retkille, niin voit ostaa pelkät webinaarit, ja käydä kuvaamassa kurssin kuvausaiheita ja kuvaustehtäviä omatoimisesti. Webinaareissa saat palautetta kuvistasi, ja sähköpostilla saat kuvausvinkkejä.

Katso kevään 2021 kurssin kuvaus Kaupunkimaisemat ja keväiset puistot -sivulta.

Kuvankäsittelykurssi: Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla (7.11. ja 21.11.2021)

Tämä kurssi järjestetään kahtena webinaarina, joissa opiskellaan maisemavalokuvan kuvankäsittelyä Lightroom Classic- ja Photoshop-ohjelmilla. Tämä on jatkotason kurssi, joten kurssilaisten toivotaan osaavan Lightroomin perusteet (esim. kuvien tuonti Lightroomiin, kuvien valinta ja perussäädöt). Osan kurssin ajasta oppilaat harjoittelevat kuvakäsittelyä omilla koneillaan opettajan esimerkkien jälkeen. Kurssilaisilla on myös mahdollisuus jakaa oman tietokoneensa näyttö opettajalle, ja kysyä neuvoa ohjelmien käytöstä. Kurssilaiset tarvitsevat oman tietokoneen, jossa on asennettuna Lightroom ja Photoshop -ohjelmistot. 

Kurssin aiheita ovat mm.: työskentelyjärjestys Lightroomissa ja Photoshopissa, ”logiikka” miten lähden kuvia säätämäään ja mitä tavoittelen, maisemakuvan tyypilliset säädöt Lightroomissa ja Lightroomin työkalujen läpikäynti, esimerkkejä erilaisista maisemakuvaustilanteista ja miten niitä kannattaa säätää, objektiivivääristymien korjaus, perspektiivikorjaukset, kohinanpoisto ja terävöitys, missä tilanteissa Photoshop on kätevämpi kuin Lightroom?, Lightroomin HDR -työkalu ja sen rajoitukset, exposure blending Photoshopissa,… Opiskelemme myös panoraamojen tekoa Lightroomilla ja Photoshopilla. Opimme miten automatiikka toimii, ja miten panoraamaa voi korjata silloin kun automatiikka ei onnistu yhdistämään virheetöntä panoraamaa.

Katso kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Kuvankäsittelykurssi: Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla -sivulta.

Päivitys 28.10.: Kurssi on täynnä. Seuraava kurssi järjestetään marraskuussa 2022.

Auringonlasku Suomenlinnassa, Helsinki

Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi (8.12.2021-23.3.2022)

Tämän kurssin merkittävin osuus on talviset kuvausretket, eli tällä kurssilla on tarkoitus metsästää hienoja valoja ja kuvauksellisia tilanteista (jäätyvä meri, merisavu, huurre…). Teemme kurssilla yli 10 retkeä silloin kuin sää suosii maisemakuvausta.

Teoriapuolella tämän kurssin teemana on sommittelu ja valon hyödyntäminen osana sommittelua. Mitään aina toimivia sommittelusääntöjä ei valitettavasti ole olemassa. Erilaisia tilanteita on lukematon määrä, eikä mikään sääntö voi toimia kaikkialla. Onneksi sommittelun avuksi on kuitenkin olemassa joukko hyväksi havaittuja periaatteita / työkaluja (esim. kehystäminen, pakopiste, katseen johtaminen, tasapainon luominen, dynaaminen tasapaino, rinnastus, pakotettu perspektiivi, toisto/rytmi, symmetria, rikottu symmetria,…) joita voidaan käyttää. Tutustumme näihin sommitteluperiaatteisiin esimerkkien avulla ja harjoittelemme niiden soveltamista käytäntöön retkillä. Mitä kannattaa missäkin tilanteessa soveltaa? Ja miten talven kaunis valo kannattaa kuvata, toimiiko vasta-, sivu, vai myötävalo parhaiten?

Katso kurssin tarkempi kuvaus ja ilmoittautumisohjeet Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi -sivulta.

Päivitys 22.11.: Kurssi on täynnä. Seuraava kurssi järjestetään talvella 2022-2023.

Maisemavalokuvauskurssit Kuusamossa

Kuusamo-opisto järjestää luontokuvauskursseja Kuusamossa. Olen opettanut siellä vuosina 2013-2020. Helmikuussa opetan perinteisesti viiden päivän talvisella maisemavalokuvauskurssilla. Käymme kurssin aikana esim. Riisitunturilla, Ruka Peak:lla, Myllykoskella, Kiutakönkäällä ja Käylänkoskella. 2013 kurssin aikana kuvattuja kuvia on nähtävissä Lappi ja Kuusamo – Talven Lumoa 2013 -galleriassa (jäin Kuusamoon kolmeksi päiväksi kurssin jälkeen, joten osa kuvista on näiltä päiviltä). Helmikuun 2014 kurssista blogissani on lyhyt artikkeli. Vuoden 2018 kurssia suosi loistava sää, ja sillä matkalla Riisitunturilla kuvattuja kuvia on nähtävillä Riisitunturi – Talven lumoa 2018 -galleriassa (olin taas Kuusamossa pidempään kuin kurssi kesti, joten kaikki kuvat eivät ole kurssin ajalta). Seuraava talvinen maisemavalokuvauskurssini Kuusamossa järjestetään helmikuussa 2023 (?).

Ruskaa Päähkänäkalliolla, Kuusamo
Ruskaa Päähkänäkalliolla, Kuusamo

Ruskavalokuvauskurssin Kuusamo-opistolla olen vetänyt vuosina 2014-2019. Kuvia näiltä kursseilta on nähtävissä näissä gallerioissa: Kuusamo – Syksy I ja II. Seuraava kerran ruskakurssi järjestetään 14.–18.9.2022: Maisemakuvauksen erikoiskurssi: Ruska, panoraamat ja useiden valotusten hyödyntäminen.

Viimeisimmät kuvat Kuusamon kursseiltani on aina nähtävissä Kuusamo and Posio -galleriassa Facebook-sivuillani.

Kameraseuran valokuvaus- ja kuvankäsittelykurssit Helsingissä

Lightroom-webinaari (27.–28.11.2021)

Kameraseuran Lightroom perusteet -webinaarissa (27.–28.11.2021) (myynnissä Kameraseuran verkkokauppassa) käydään lävitse Lightroom Classic:in (myös Lightroom 6 riittää kurssille osallistumiseen) käyttö kuvien arkistointiin ja RAW-kuvien kehittämiseen (konversioon). Kurssi sopii kaikille jotka haluavat oppia Lightroomin käytön perusteet omien kuviensa hallintaan ja käsittelyyn. Ennakkotietoja Lightroomista ei tarvita. Kurssilaisten toivotaan kuitenkin hallitsevan kuvankäsittelyn perusteet, eli omaavan käyttökokemusta esim. Photoshop Elements tai vastaavista kuvankäsittelyohjelmista. Eli kuvan perussäädöt (mm. rajaus, valoisuuden ja kontrastin säätäminen, ja kuvan koon muuttaminen) ovat toivottavasti tuttuja asioita.

Kurssilla käsitellään Lightroomin Library (mm. kuvien arkistointi, hakusanoitus ja parhaiden kuvien valinta) ja Develop (RAW- kuvien käsittely ja säätö) -moduulit. Lightroomin panoraama- ja HDR-toiminnot käydään myös lyhyesti lävitse. Tulostamista, nettigallerioiden tai kuvakirjojen/kuvaesitysten tekemistä ei käsitellä tällä kurssilla.

Revontulet Suomenlinnan yllä, Helsinki

Räätälöidyt valokuvauskurssit

Tarjoan myös yksityisopetusta ja räätälöityjä kursseja valokuvauksessa tai kuvankäsittelyssä yksittäisille henkilöille tai ryhmille. Olen pitänyt maisemavalokuvaus- ja kuvankäsittelykursseja mm. yritysten vapaa-ajankerhoille, valokuvauskerhoille ja kameraseuroille (mm. FotoKlubi.Lahti ry, Tampereen Valokuvausseura ry, Pohjoisen Luontokuvaajat ry, Rauman kameraseura ry, Pieksämäen Kamerat ry, Kainuun Opisto, Hangon fotokerho, VB-valokuvakeskus, VTT:n kamerakerho ja Enontekiön kunta). Ohessa on malliksi kolme kurssiesimerkkiä, mutta aiheet voidaan räätälöidä täysin tilaajan kiinnostuksen mukaan. Lähiopetuksena pidettävien kurssien hinnat alkavat 260 eurosta (1-3 osallistujaa ja 4 tuntia, sisältäen ALV), kysy tarkempaa hintaa. Koronapandemian aikaan yksityisopetus ja tilauskurssit järjestetään etänä, ja hintakin on edullisempi. Voit ostaa yksityisopetusta suoraan verkkokaupastani. Jos haluat palautetta kuvistasi, niin tarjolla on myös yhden tunnin portfolio review.

Valokuvauksen ja maisemavalokuvauksen perusteet

Tällä kurssilla aloitetaan valokuvauksen perusteista: kameran asetukset, tarkennus, ja valotus. Erityistä huomiota kiinnitetään oikean valotuksen saavuttamiseen. Maisemavalokuvauksen osalta käydään lävitse: ennakkosuunnittelu, kohteen valinta, kuvattaessa tehtävät valinnat (sommittelu, aukko, valotusaika, valon luonteen huomioon ottaminen,…). Tässä artikkelissani käyn lyhyesti lävitse näitä perusteita. Saat myös palautetta omista kuvistasi. Kurssiin voidaan sisällyttää myös kuvankäsittelyn perusteita. Kurssilaisella on oltava kamera (digipokkari tai digitaalinen järjestelmäkamera) jossa valotusta voi säätää (aukon esivalinta + valotuksen korjaus tai valotuksen käsisäätö). Kurssin kesto sopimuksen mukaan 4-8 tuntia.

Maisemavalokuvaus

Panoraama Eläintarhanlahdelta, Helsinki

Tällä kurssilla oppilaan toivotaan hallitsevan aukon ja suljinajan käsitteet, ja kameransa perussäädöt, esim. valotuksen säädön tavallisissa tilanteissa. Kurssilla keskitytään maisemavalokuvauksen eri osa-alueisiin: ennakkosuunnittelu, kohteen valinta, kuvattaessa tehtäviä valinnat, työnkulku tietokoneella ja kuvankäsittely (esim. eri valotusten yhdistäminen silloin kuin kameran dynamiikka ei riitä tallentamaan maisemaa, ja panoraamojen yhdistäminen). Myös maisemavalokuvaajan välineet (kamerat, objektiivit, jalusta, suodattimet,…) käydään lävitse tarpeen mukaan. Kiinnostuksen mukaan voidaan myös käsitellä tilt/shift -objektiiveja ja panoraama- ja makrokuvauksessa tarvittavia lisätarvikkeita. Annan myös palautetta kurssilaisten kuvista (kurssille mukaan tuoduista, ja kurssin aikana kuvatuista).

Oppilaalla toivotaan olevan digitaalinen järjestelmäkamera. Kurssin kesto 6-14 tuntia sisältäen kuvausretken yhdessä sovittavaan kohteeseen.

Lightroomin ja/tai Photoshopin perusteet

Kurssilla käydään lävitse Adobe Lightroomin, Adobe Photoshop ja/tai Photoshop Elements:in käyttöä oppilaan tarpeiden mukaan. Lightroomissa käsitellään esim. kuvien arkistointi ja RAW-kuvien kehittäminen. Photoshopissa esim. kuvan perussäädöt, tasojen käyttö, panoraamojen luonti, exposure blending ja terävöitys. Ennakkotietoja ei tarvita, joten tämä on helppo ja nopea tapa päästä alkuun digikuvien käsittelyssä. Kurssin kesto 4-12 tuntia.