Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi (17.11.-15.12.2022 tai 11.1.-8.2.23)

Talvikurssin retkellä Ruutinkoskella (-20°C), Helsinki
Kehystyksen harjoittelua kevään 2019 alkeiskurssilla Suomenlinnassa

Maisemalokuvauksen alkeiskurssilla on 2 webinaaria, joilla opit miten löydät parhaat kuvakulmat maisemakuviisi, hyödynnät valoa saadaksesi näyttäviä kuvia ja sommittelet kiinnostavasti. Ja mitkä ovat oikeat asetukset kameraan. Lisäksi halukkaille on tarjolla yksi yhteinen kuvausretki Helsingin alueella. Retkellä on tarjolla henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön.

Voit siis osallistua vain tämän kurssin webinareihin (esim. jos et asu pääkaupunkiseudulla). Jos osallistut vain webinaareihin, niin hinta on 98€. Vain webinaareihin osallistuvat tekevät kuvaustehtävät omatoimisesti, ohjeiden mukaan (saat myös reilun puolen tunnin videon missä näytän miten säädän kameraani maastossa). Ja lähettävät sitten kuvat minulle, niin kommentoin niitä toisessa webinaarissa.

Jos et ole aikaisemmin uskaltautunut valokuvauskursseilleni, koska olet ajatellut että kurssini ovat liian pitkälle edistyneille, niin tämä kurssi on juuri sinulle.

Tällä alkeiskurssilla lähdetään liikkeelle valokuvauksen perusteista:

 • Valon ominaisuudet (kova tai pehmeä valo, vastavalo, sivuvalo tai myötävalo,…). Miten erilaiset valot vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä aukko, suljinaika ja ISO tarkoittavat? Ja miten ne vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä asetuksia kamerassa kannattaa käyttää eri tilanteissa?
 • Miten varmistan että valotus on oikein? Mikä on histogrammi?
 • Miten kuvaa kannatta lähteä sommittelemaan?

Käymme myös lävitse mistä elementeistä hyvä maisemakuva muodostuu. Ja milloin kannattaa lähteä kuvaamaan maisemakuvia. Marras/joulukuun kurssilla painopiste on talvisten maisemien valokuvauksessa, eli saat kurssilla saat kurssilla runsaasti käytännön vinkkejä talvikuvaukseen. Webinaarit tallennetaan, joten voit katsoa kuvausvinkit myös myöhemmin omaan tahtiin.

Kurssilla järjestetään yksi retki, jolla harjoittelemme oikeiden asetusten valintaa kameraan ja sommittelua. Näytän retkellä miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Retkillä on myös aikaa henkilökohtaiseen neuvontaan, eli ehdin neuvomaan kaikkia oman kameransa käyttöön. Retkelle annetaan harjoitustehtäviä, joiden tuloksia käydään lävitse viimeisellä luokkatapaamisella. Jos et osallistu retkelle, voit tehdä kuvaustehtävät omatoimisesti.

Merisavua Lauttasaaressa, Helsinki

Tehtävien kuvat käydään lävitse kurssin lopuksi toisessa webinaarissa. Eli kurssilaiset lähettävät kuvat minulle etukäteen, ja lataan kuvat Adobe Lightroom Classic -ohjelmaan. Joten samalla kun käymme kuvia lävitse, ja annan palautetta kuvista, niin annan myös vinkkejä siihen miten kuvia voisi parantaa Lightroomissa. Kurssilaisilla on erilaisia lähestymistapoja tehtäviin, ja on opettavaista nähdä millaisia ideoita muilla on ollut, ja miten kommentoin niitä.

Vaikka tämän kurssin nimi on maisemakuvauksen alkeet, niin koska alkeet ovat yhteisiä kaikelle valokuvaukselle, niin voit tulla kurssille vaikka sinua kiinnostaisi pääasiassa esim. kaupunkikuvaus, makrokuvaus tai eläinkuvaus. Käytännön harjoitukset retkellä liittyvät pääosin maisemakuvaukseen, mutta oppia voit itse soveltaa muuhunkin kuvaukseen.

Tämä kurssi on tarkoitettu digijärkkärin omistajille jotka kuvaavat (pääosin) automatiikalla, pokkarikuvaajille, tai uuden kameran ostoa harkitseville (mutta kuvaat jo ainakin kännykällä). Jalusta ei ole kurssilla välttämätön, mutta suositeltava.

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

 • Noin 3 tunnin tallenne ensimmäisen illan webinaarista jossa annan maisemavalokuvausvinkkejä: valon huomioiminen, sommittelu, kameran asetukset,….
 • Maastossa kuvattu video (30+ min), missä näytän ja selitän miten säädän kameraani kuvauspaikalla.
 • Noin 50 sivuiset luentomuistiinpanot maisemavalokuvauksen perusteista ja sommittelusta (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä ja opiskella lisää.
 • Tekemäni video: Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 4 tuntia).
 • Kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässa myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aikataulu

Talvikursin retkellä Suomenlinnassa, Helsinki

Kurssilla on kaksi webinaaria ja yksi yhteinen retki Helsingissä (osallistuminen vapaaehtoista). Retken kohde ilmoitetaan ensimmäisessä webinaarissa (sää vaikuttaa retkikohteen valintaan), mutta todennäköisiä kohteita ovat esim. Lauttasaaren eteläkärki, Seurasaari, Vanhankaupunginkoski tai Suomenlinna. Retken tarkka aikataulu määräytyy retkikohteen ja sään perusteella.

Webinaarit järjestetään Zoom webinaarin avulla (kurssin osallistujat eivät tarvitse maksullista lisenssiä, klikkaamalla kutsulinkkiä Zoomin ilmaisen apuohjelman asennus käynnistyy). Webinaarin aikana näet minun tietokoneeni näytön omalla koneellasi ja kuulet puheeni. Voit esittää kysymyksiä puhumalla (vaatii että tietokoneessasi on mikrofoni) tai chatin avulla. Voit käyttää tablettia, kannettavaa tai pöytäkonetta. Webinaareissa pidetään 10-15 min kahvitauko. Webinaarit myös tallennetaan, eli jos et ehdi mukaan, niin voit katsoa sen seuraavana päivänä.

Marras/joulukuu 2022 I-kurssi (17.11.-15.12.)

 • Torstai 17.11. webinaari klo 17:30-21
 • Yksi vapaaehtoinen retki: sunnuntai 20.11., noin klo 12:45-15:45 (auringonlasku on 15:39)
  • Jos 20.11. on surkea sää (sataa vaikka räntää), niin retken varapäivä on 26.11. klo 12:30-15:30.
 • Torstai 15.12. webinaari klo 17:30-21

Tammi/helmikuu 2023 A-kurssi (11.1.-8.2.)

 • Keskiviikko 11.1. webinaari klo 17:30-21
 • Yksi vapaaehtoinen retki: lauantai 14.1., noin klo 13-16 (auringonlasku on 15:47)
 • Keskiviikko 8.2. webinaari klo 17:30-21

Jos kurssin retki ei toteudu (koronan tai surkean sään vuoksi), tai et halua osallistua sille, niin retken hinnalla (30€) on mahdollista ostaa 30 minuutin henkilökohtainen palautetapaaminen netissä (Zoomin kautta), missä annan kommentteja haluamistasi kuvista (10-15 kpl). Näiden kuvien ei tarvitse olla kuvattu retken aikana.

Kurssin hinta, osallistujamäärä, ja vapaat paikat

Matala kuvauskorkeus korostaa etula-alaa ja tarjoaa hienoja heijastuksia

Kurssi hinta, sisältäen retken tai 30 minuutin henkilökohtaisen palautetapaamisen, on 128 € (sis. ALV). Jos osallistut vain webinaareihin, niin hinta on 98€ (sis. ALV). Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta.

Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (Smartum Pay -sovelluksen) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Tammi/helmikuu 2023 A-kurssilla (11.1.-8.2.) on nyt 11 paikkaa vapaana (päivitetty 26.11.).

Jos ostat kurssin lahjaksi, niin lahjan saaja voi myös valita ajankohdan itse (edellyttäen että kurssilla on vapaita paikkoja). Järjestän kurssit, näiden kurssien lisäksi, myös ainakin tammi/helmikuussa ja maalis/huhtikuussa, ja toukokuussa.

Ja kun odotat tämän kurssin alkua, niin tilaa Maiseman Lumo -uutiskirjeeni. Saat kuukausittain kuvausvinkkejä, ja tiedon uusista kursseistani 🙂

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen ilmo@maisemanlumo.fi. Kerro haluatko osallistua yhteiselle retkelle, ostaa 30 min palautetapaamisen, tai osallistua ainoastaan webinaareihin. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi, jos olet tulossa retkelle. Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Alkeiskurssi Suomenlinnassa keväällä 2019

Voit antaa kurssin myös lahjaksi (huomio: lahjakurssia et voi maksaa kulttuuriseteleillä tai -saldolla), ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Koronavirusepidemiasta johtuen lähetän kurssien laskut vasta noin 14 päivää ennen kurssia, jotta peruminen on helppoa, eikä tarvitse palauttaa maksuja (jos siis kurssilainen sairastuu, tai minä sairastun). Laskun eräpäivä on ~7 päivää ennen kurssin alkua.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista mikäli kurssin alkuun on vähintään 5 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus! Mikäli et pääse kurssille, muista perua mahdollisimman ajoissa. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa 2 tuntiin yksityisopetusta (annetaan etäopetuksena, tai ulkona kuvausretkellä).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 7 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 7 päivää ennen kurssin alkua. Mutta yhtään kurssia ei ole peruttu viimeisen 3 vuoden aikana.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.