Maisemavalokuvauksen peruskurssi webinaarina (26.11.-10.12.2020)

Tämä kurssi järjestetään samaan aikaan Maisemavalokuvauksen alkeiskurssin kanssa. Alkeiskurssilla on lisäksi yksi yhteinen retki Helsingissä, mutta webinaarit ovat siis yhteiset. Jos tämä aikataulu ei sovi sinulle, katso myöhäisempiä Maisemavalokuvauksen alkeiskursseja (voit osallistua ainoastaan niiden webinaareihin).

Ruskaheijastus Kitkajoella, Kuusamo (myötävalo)
Ruskaheijastus Kitkajoella, Kuusamo (myötävalo)
Sivuvaloa ja voimakas syvyysvaikutelma Seurasaaressa

Tämä kurssi järjestetään kahtena webinaarina, joiden välissä kurssilaiset tekevät harjoitustehtäviä omatoimisesti.

Jos et ole aikaisemmin uskaltautunut valokuvauskursseilleni, koska olet ajatellut että kurssini ovat liian pitkälle edistyneille, niin tämä kurssi on juuri sinulle. Tällä kurssilla lähdetään liikkeelle valokuvauksen perusteista. Ensimmäisen webinaarin aiheet ovat:

 • Valon ominaisuudet (kova tai pehmeä valo, vastavalo, sivuvalo tai myötävalo,…). Miten erilaiset valot vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä aukko, suljinaika ja ISO tarkoittavat? Ja miten ne vaikuttavat kuvaan?
 • Mitä asetuksia kamerassa kannattaa käyttää eri tilanteissa?
 • Miten varmistan että valotus on oikein? Mikä on histogrammi?
 • Miten kuvaa kannatta lähteä sommittelemaan?
 • Ja milloin kannattaa lähteä kuvaamaan maisemakuvia.

Tämä ensimmäinen webinaari tallennetaan, joten voit katsoa kuvausvinkit myös myöhemmin omaan tahtiin. Webinaarin lopuksi kurssilaiset saavat harjoitustehtävät jotka liittyvät sommitteluun ja valon käyttöön. Tehtävien tarkoituksena on rohkaista ja ohjeistaa kurssilaisia kokeilemaan eri asioita, ja sen avulla testaamaan itse mitkä valinnat toimii parhaiten. Kurssilaiset voivat tehdä kuvaustehtävät omatoimisesti yhdellä tai kahdella kuvausretkellä.

Tehtävien kuvat käydään lävitse kurssin lopuksi toisessa webinaarissa. Eli kurssilaiset lähettävät kuvat minulle etukäteen, ja lataan kuvat Adobe Lightroom Classic -ohjelmaan. Joten samalla kun käymme kuvia lävitse, ja annan palautetta kuvista, niin annan myös vinkkejä siihen miten kuvia voisi parantaa Lightroomissa. Kurssilaisilla on erilaisia lähestymistapoja tehtäviin, ja on opettavaista nähdä millaisia ideoita muilla on ollut, ja miten kommentoin niitä.

Kehystyksen harjoittelua kevään 2019 alkeiskurssilla Suomenlinnassa

Vaikka tämän kurssin nimi on maisemakuvauksen perusteet, niin koska alkeet ovat yhteisiä kaikelle valokuvaukselle, niin voit tulla kurssille vaikka sinua kiinnostaisi pääasiassa esim. kaupunkikuvaus, makrokuvaus tai eläinkuvaus. Käytännön harjoitukset retkillä liittyvät pääosin maisemakuvaukseen, mutta oppia voit itse soveltaa muuhunkin kuvaukseen.

Tämä kurssi on tarkoitettu digijärkkärin omistajille jotka kuvaavat (pääosin) automatiikalla, pokkarikuvaajille, tai uuden kameran ostoa harkitseville (mutta kuvaat jo ainakin kännykällä). Jalusta ei ole kurssilla välttämätön, mutta suositeltava.

Kurssin jälkeen oppilailla on siis seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua kesän aikana:

 • Noin 3 tunnin tallenne ensimmäisen illan webinaarista jossa annan maisemavalokuvausvinkkejä: valon huomioiminen, sommittelu, kameran asetukset,….
 • Maastossa kuvattu video (30+ min), missä näytän ja selitän miten säädän kameraani kuvauspaikalla.
 • Noin 50 sivuiset luentomuistiinpanot maisemavalokuvauksen perusteista ja sommittelusta (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä ja opiskella lisää.
 • Mikaelin tekemä video: Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 4 tuntia).
 • Kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässa myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aikataulu

Auringonlasku Lahden satamassa (vastavalo)
Auringonlasku Lahden satamassa (vastavalo)
Marras/joulukuu D
 • Torstai 26.11. webinaari klo 17:30-21
 • 27.11.-9.12. omatoimiset kuvausretket
 • Torstai 10.12. webinaari klo 17:30-21

Webinaarien osallistujamäärää rajoittaa se että toisessa webinaarissa ehdimme käydä lävitse kaikkien osallistujien kuvat lävitse.

Webinaarit järjestetään Zoom webinaarin avulla (kurssin osallistujat eivät tarvitse maksullista lisenssiä, klikkaamalla kutsulinkkia Zoomin ilmaisen apuohjelman asennus käynnistyy). Webinaarin aikana näet minun tietokoneeni näytön omalla koneellasi ja kuulet puheeni. Voit esittää kysymyksiä puhumalla (vaatii että tietokoneessasi on mikrofoni) tai chatin avulla. Voit käyttää tablettia, kannettavaa tai pöytäkonetta.

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 98 € (sis. ALV). Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta. Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssilaiset kuvaavat myötävalossa Suomenlinnassa keväällä 2019

Marras/joulukuun webinaari D (28.11.-10.12.2020) on nyt täynnä, jonoon voi ilmoitautua ja jonossa on 0 henkilöä (päivitetty 12.11.2020).

Maisemavalokuvauksen alkeiskurssilla 2.-16.12.2020 tai 27.1.-10.2.2021 on vapaita paikkoja. Alkeiskurssin retkelle osallistuminen on vapaaehtoista, joten ilman retkeä alkeiskurssi vastaa täysin tätä kurssia.

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Koronavirusepidemiasta johtuen lähetän kurssien laskut vasta reilua viikkoa ennen kurssia, jotta peruminen on helppoa, eikä tarvitse palauttaa maksuja (jos siis kurssilainen sairastuu, tai minä sairastun). Laskun eräpäivä on ~5 päivää ennen kurssin alkua.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista mikäli kurssin alkuun on vähintään 5 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus! Mikäli et pääse kurssille, muista perua mahdollisimman ajoissa. Alle 5 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa kahteen tuntiin yksityisopetusta (annetaan etäopetuksena).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 6 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan ~7 päivää ennen kurssin alkua (eikä laskua lähetetä lainkaan).

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-4 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.