Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi (7.12.2023-21.3.2024)

Matala kuvauskorkeus tuo jääpuikot hyvin esille, Suomenlinna, Helsinki (Talvikursin retki, tammikuu 2021)

Tämä Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi soveltuu kaikille maisemavalokuvauksesta kiinnostuneille jotka haluavat oppia suunnittelemaan kuvausretkiään paremmin, hyödyntämään tehokkaasti maisemaan sopivia sääolosuhteita ja valoa hyvien kuvien ottamiseksi, kehittää toimintaansa kuvauskohteessa ja oppia sommittelemaan paremmin. Tämän kurssin teoriaosuudet järjestetään webinaareina, mutta teemme kuvausretket yhdessä pääkaupunkiseudulla (pääosin Helsingissä).

Webinaarit ja retket voi ostaa erikseen, tämä mahdollistaa sen että pääkaupunkiseudun ulkopuoleltakin voi osallistua kurssin webinaariosuudelle.

  • Jos ostat webinaarit (5 kpl), niin maksat webinaarit etukäteen. Voit osallistua myös retkille, mutta kaikki retket laskutetaan jälkikäteen, eli et maksa turhista retkistä, jos et pääsekään retkille.
  • Vaihtoehtoisesti voit ostaa vain retkiä. Tällöin ostat ensin 4 retken paketin, jonka maksat etukäteen. Ja jos osallistut useammalle retkelle, niin loput retket laskutetaan kurssin jälkeen.

Kurssi muodostuu siis kuvausretkistä, kuvaustehtävistä, ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista. Kuvaamme retkillä maisemia monipuolisesti, ja aina sitä mikä on kuvauksellisinta milloinkin. Välillä käymme siis kuvaamassa esim. kaupunkimaisemia, kuuta tai mahdollisia revontulia. Retkillä kuvatut kuvat ladataan vain kurssilaisille näkyville olevaan nettigalleriaan, missä on mahdollista keskustella kuvista.

Tämä on jatkotason kurssi, eli on toivottavaa että oppilaat ovat osallistuneet aikaisemmin jollekin muulle maisemavalokuvauskurssilleni, tai harrastaneet maisemakuvausta jo pidempään. Jos maisemavalokuvaus on sinulle uusi harrastus, niin suosittelen sinulle Maisemavalokuvauksen alkeiskurssia.

Kurssin sisältö

Tyrskyjä vastavaloon Lauttasaaressa (Talvikurssin retki, helmikuu 2023)

Hyvään maisemakuvaan tarvitaan yleensä:

  1. Hyvä kuvauspaikka, eli kiinnostava ”laaja” maisema ja (/tai) näyttävä etuala.
  2. Hieno valo, eli säätila ja valon suunta, joka sopii kuvauskohteeseen, mieleenpainuvimmat kuvat saa kun on joku harvinainen tilanne tai sääilmiö (esim. matalalta paistava aurinko + sumu, dramaattiset pilvet, salama, sateenkaari,…).
  3. Onnistunut sommittelu joka esittää kohteen kiinnostavasti, ja hyödyntää vallitsevaa valoa osana sommittelua (esim. korostaa haluttuja alueita, ohjaa katsetta halutulle alueelle,…).
  4. Kuvaaja osaa käyttää kameransa, ja valita oikeat asetukset (valotus haluttu, terävä kuva,….).
  5. Jälkikäsittely joka korostaa kuvan toivottuja piirteitä / kiinnostavampia alueita ja korjaa mahdolliset kuvanottohetken ongelmat (esim. kameran rajallisen dynamiikan).

Tällä kurssilla käsittelemme kaikkia näitä kohtia. Kohtia 1. ja 2. harjoittelemme retkiä suunnitellessa ja retkillä (retkikutsuissa yleensä perustelen miksi olen valinnut kyseisen kohteen milloinkin). 1. ja 2. kohdat ovat sellaiset että mitä enemmän aikaa on käytettävissä (sääennusteet eivät ole kovin luotettavia, joten tarvitaan yleensä useampi kuvausreissu ennen kuin kuva onnistuu juuri halutulla tavalla), niin sitä suurempi todennäköisyys on olla kuvaamassa silloin kun on hieno valo. Kokemus retkikohteiden valinnassa toki parantaa tulosta, koska kohteiden valinta onnistuu paremmin ja retkien onnistumisprosentti kasvaa. Mutta parhaimmillaankin se on selvästi alle 100%.

Kolmessa viimeisessä kohdassa harjoittelu parantaa tuloksia suoraviivaisemmin. Aloittelevalle kuvaajalle 4. kohta voi tuntua vaikealle, mutta se on oikeastaan kaikkein helpoin. Ja oletuksena on että kurssin osallistujat pääosin jo hallitsevat 4. kohdan. Tällä kurssilla 5. kohdasta opettelemme toimintaa tilanteessa kun yksi valotus ei riitä, eli miten otetaan useita valotuksia niiden yhdistämistä varten ja miten ne yhdistetään (exposure blending tai HDR-menetelmät). Myös panoraamojen kuvaamista ja yhdistämistä, ja syvyysterävyyden laajentamista focus stacking -menetelmän avulla harjoitellaan. Lisäksi oppilailla on aina mahdollista kysyä neuvoja kurssin vetäjältä omien tarpeiden mukaan.

Kurssi osa-alueet

Sommittelu

Matala kuvauskorkeus (5 cm vs 150 cm) tuo ”jääpallukat” hienosti esille Lauttasaaressa (Talvikurssin retki helmikuu 2023)
Dramaattisimmat värit olivat tarjolla vasta auringonlaskun jälkeen, Kustaanmiekka, Suomenlinna, Helsinki (Talvikurssin retki, helmikuu 2021)

Sommittelu on osa-alue missä ei ole ehdottomia oikeita vastauksia. Mitään aina toimivia sommittelusääntöjä ei valitettavasti ole olemassa. Erilaisia tilanteita on lukematon määrä, eikä mikään sääntö voi toimia kaikkialla. Onneksi sommittelun avuksi on kuitenkin olemassa joukko hyväksi havaittuja periaatteita / työkaluja joita voidaan käyttää. Osittain nämä periaatteet tukevat toisiaan, osittain ne ovat ristiriidassa toistensa kanssa. Sommittelu onkin osa-alue jota kukaan ei hallitse täydellisesti, eli osaa aina joka tilanteessa sommitella hienoa kuvaa. Välillä mielestäni maisema/tilanne ei edes tarjoa mahdollisuutta loistavan sommitteluun, on vain valittava vähiten huono sommittelu ja otettava kuva (esim. jos valo on niin hieno että kuvan ottaminen yleensä kannattaa).

Sommittelusäännöistä ja -periaatteista on siis valittava kussakin tilanteessa parhaiten kyseiseen maisemaan soveltuvat työkalut, ja jotka tukevat haluamaasi viestiä. Käymme tällä kurssilla lävitse erilaisia sommitteluperiaatteita, esim. kehystäminen, pakopiste, katseen johtaminen, tasapainon luominen, dynaaminen tasapaino, rinnastus, pakotettu perspektiivi, toisto/rytmi, symmetria, rikottu symmetria,… Kurssilaiset saavat sommitteluun liittyviä tehtäviä, jotta eri menetelmät tulevat tutuiksi. Esittelen myös miten itse olen käyttänyt niitä omissa kuvissani.

Valo

Valon huomioiminen ja hyväksikäyttö on myös oleellinen osa maisemakuvausta. Parhaat kuvat saa silloin kun valo on näyttävä / tavallisesta poikkeava, ja valo sopii kuvauskohteeseen. Pelkkä hieno valo ja oikea ajankohta ei siis vielä takaa loistavia kuvia, vaan kuvaan on valittava valoon sopiva aihe ja se on kuvattava oikeasta suunnasta. Esim. jäämuodostelmia tai merisavua rannoilla kuvatessa kannattaa harkita toimiiko vasta-, sivu- vai myötävalo parhaiten. Auringon korkeudella on myös merkitystä, sillä se vaikuttaa valon intensiteettiin ja väriin.

Luovat tekniikat

Harjoittelemme ja testaamme myös luovia kuvaus- ja kuvankäsittelytekniikoita, esim. hyvin pieni/”epänormaali” syvyysterävyys, kameran liikuttaminen, todella pitkät valotusajat (minuutteja), eri valotusaikojen yhdistäminen samaan kuvaan, kaksoisvalotus, orton effect,.. Kuvaamme myös minimalistisia / graafisia maisemia (niin pelkistettyjä maisemia joka ei enää välttämättä näytä maisemalta). Välillä kuvat kannatta myös muuttaa mustavalkoisiksi, jotta huomio kiinnittyy vain kuvan muotoihin. Vaikka nämä tekniikat eivät jäisikään ”omaan vakioarsenaaliin”, niin on hyvä rikkoa rutiineita, ja kokeilla eri asioita.

Suomenlinna, Helsinki
Vedenpinta pehmennetty pitkällä valotusajalla, mutta jotta pilvet eivät ole menneet mössöksi, ne on kuvattu lyhyellä valotusajalla, Suomenlinna, Helsinki

Muut kuvauskohteet

Parhaiden maisemakuvien metsästämiseen kuuluu olennaisesti (ainakin omasta mielestäni) kaikkien kuvauksellisten ja näyttävien tilanteiden hyödyntäminen. Eli vaikka tämä ei ole yövalokuvauskurssi, niin mikäli yötaivaalla tapahtuu jotain mielenkiintoista ja on selkeää, niin käymme kuvaamassa myös niitä. Tämän kurssin aikana on mm. Geminien-tähdenlentoja (joulukuun puolessa välissä) ja useita täysikuita. Maaliskuussa on toivottavasti mahdollista nähdä revontulia (vuoden 2022 parhaat revontulet Helsingissä olivat 14.3.2022). Teemme myös muutamia kaupunkikuvausretkiä, jos esim. kaupunkimaisemat ovat kauniin uuden lumen peitossa tai sataa reippaasti lunta.

Makrokuvat

Kuvaamme retkillä myös lähi- ja makrokuvia silloin kun sopivia kohteita on tarjolla. Jään muodot ja huurtuneet yksityiskohdat tarjoavat välillä erittäin kiehtovia näkymiä.

Harjoitustehtävät

Kurssilaiset saavat retkille sommittelun, valonkäyttöön ja luoviin kuvausmenetelmiin liittyviä tehtäviä. Retkien lisäksi tehtävien kuvia on mahdollista kuvata myös omatoimisesti talven aikana. Tehtäväkuvat ladataan nettigalleriaan, missä kaikki voivat vertailla eri lähestymistapoja ja kommentoida kuvia. Tehtäviä käydään lävitse kurssin webinaareissa.

Kuvankäsittely

Jäämakro, Uutela, Helsinki (Talvikurssin retki, maaliskuu 2022)

Kuvakäsittelyssä näytän miten säädän omia kuviaan Lightroom Classic:n ja Photoshopin avulla. Opiskelemme erityisesti exposure blending -menetelmää, Lightroomin HDR-toimintoa ja panoraamojen yhdistämistä. Suosittelen kurssilaisia hankkimaan Creative Cloud -valokuvausjäsenyyden Adoben sivuilta, siinä on mukana Lightroom Classic ja Photoshop. Toki vanhemmillakin versioilla pärjää (esim. Photoshop CS6).

Mutta valtaosa webinaarien ajasta käytetään kuvien katseluun ja kuvista keskusteluun, joten jos tarvitset erityisesti kuvankäsittelyn opetusta, niin suosittelen osallistumaan Kuvankäsittelykurssi: Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla (24.3. ja 14.4.24) -kurssille (tämän talvikurssin osallistujat saavat 30% alennuksen kuvankäsittelykurssin hinnasta).

Vinkkejä näyttelyprojektiin

Kurssi viimeisessä webinaarissa tarjoan myös vinkkejä valokuvanäyttelyn järjestämiseen. Eli miten sitä kannattaa lähteä suunnittelemaan (aihe, kuvien valinta,..), ja mitä kaikkia käytännön asioita siihen liittyy (tilan hankkiminen, kuvien tulostus, pohjustus/kehystys, ripustus, avajaiset,…).

Lumoava kuu -valokuvanäyttelyni VB-valokuvakeskuksessa Kuopiossa
Lumisadetta Aleksanterinkatudulla (Joulukuu 2022)

Kurssilta saatava materiaali

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

  • Noin 4 tunnin ”ennakkovideot” maisemavalokuvauksen perusteista: maisemavalokuvaajan välineet, kameran asetukset, valon suunnat ja sommittelu. Nämä Alkeiskurssini webinaareihin perustuvat videot on tarkoitettu erityisesti kurssilaisille jotka eivät aikaisemmin ole olleet kursseillani. Toivon että katsot nämä videot jo ennen ensimmäistä webinaaria.
  • Noin 80 sivuiset luentomuistiinpanot (PDF) maisemavalokuvauksen perusteista ja sommittelusta.
  • Tallenteet kurssin webinaareista, mm. kuvausvinkit ja kuvankäsittelyohjeet. Nämä on katsottavissa vuoden ajan kurssin loppumisesta.
  • Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle -video: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (6+ tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
  • Exposure blending maisemakuvaajalle -video, tällä videolla käyn lävitse miten yhdistän tasojen ja maskien avulla Photoshopissa eri valotuksia siten että saan kasvatettua kuvan dynamiikkaa (noin 3 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
  • Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aikataulu

Lauttasaari (Talvikurssin retki, helmikuu 2023)

Seuraavassa on kurssin aikataulu, kurssin edetessä eri tapaamiskertojen sisältö saattaa muuttua hieman tarpeen mukaan.

Webinaarit järjestetään Zoom webinaarin avulla (kurssin osallistujat eivät tarvitse maksullista lisenssiä, klikkaamalla kutsulinkkiä Zoomin ilmaisen apuohjelman asennus käynnistyy). Webinaarin aikana näet minun tietokoneeni näytön omalla koneellasi ja kuulet puheeni. Voit esittää kysymyksiä puhumalla (vaatii että tietokoneessasi on mikrofoni) tai chatin avulla. Voit käyttää tablettia, kannettavaa tai pöytäkonetta. Webinaareissa pidetään noin 10 min kahvitauko. Webinaarit myös tallennetaan, eli jos et ehdi mukaan, niin voit katsoa sen seuraavana päivänä.

1. webinaari – Torstai 7.12.2023 klo 17:30-21

Ensimmäisessä webinaarissa aloitamme katsauksella maisemavalokuvaajan välineisiin, painopisteenä erityisesti talvella tarvittavat varusteet. Kertaan myös lyhyesti kameran asetuksia, erityisesti edistyneitä asetuksia (valotuksen säätö panoraamoja ja HDR-kuvia kuvatessa, histogrammin käyttö RAW-kuvauksessa, ISO invariance,…).

Seuraavaksi näytän omia talvisia huippukuviani viime vuosilta pääkaupunkiseudulta, ja kerron miten olen onnistunut ottamaan ne. Eli miten olen suunnitellut kuvausretken, valinnut kuvauspaikan, mitä tekijöitä olen huomioinut kuvatessa (sommittelu, valo, kameran asetukset,..).

Esimerkkikuvien kautta tulee käytyä lävitse mm. valon eri ominaisuudet (vasta-, sivu- ja myötävalo) ja sommitteluperiaatteita. Annan myös vinkkejä sään seuraamiseen ja kuvauksellisten hetkien metsästämiseen. Sillä usein mieleenpainuvimmat maisemakuvat sisältävät jonkin hetkellisen tai harvinaisen sääilmiön (merisavu on lempiaiheeni Helsingissä talvella).

Keskustelemme myös kurssilaisten kuvista, eli kaikkia oppilaita lähettämään etukäteen yksi oma talvikuva. Kuvan teema on valo, eli talvikuva jossa on hieno valo, tai kuva jossa olette onnistuneet tallentamaan valon luovasti. Lopuksi annan ensimmäiset sommitteluun ja valoon liittyvät tehtävät.

Revontulet Riisitunturin yllä

2. webinaari – Torstai 11.1.2024 klo 17:30-21

Jatkan omien talvisten huippukuvien näyttämistä, mutta nyt on vuorossa kuvat Kuusamosta ja Lapista. Esimerkkikuvien kautta tulee käsiteltyä lisää sommittelua ja valon hyödyntämistä.

Katselemme retkillä kuvattuja kuvia lävitse, ja keskustelemme siitä millaisia ratkaisuja kuvaustehtäviin on löytynyt. Kuvankäsittelyssä näytän lyhyesti lävitse miten useat valotukset yhdistetään exposure blending -menetelmällä Photoshopissa tai Lightroomin HDR-toiminnolla (mutta suosittelen kurssilaisia katsomaan kurssiin kuuluvat ohjevideot aiheesta jo etukäteen). Annan myös vinkkejä luovaan kuvankäsittelyyn (esim. Orton Effect ja eri valotusaikojen tai ajankohtien yhdistäminen samaan kuvaan ). Kurssilaiset saavat uudet tehtävät.

3. webinaari – Torstai 1.2.2024 klo 17:30-21

Käymme lävitse tehtävien kuvat. Kuvankäsittelyssä on vuorossa panoraamojen yhdistäminen (Photoshop ja Lightroom Classic) ja mahdollisesti saumoissa olevien virheiden korjaus Photoshopissa. Annan vinkkejä makrokuvaukseen (jääpuikkoja ja kuvauksellisia jääkappaleita on yleensä parhaiten tarjolla jäiden lähdön aikaan kevättalvella). Näytän myös miten focus stacking -menetelmällä voi kasvattaa maisemakuvien syvyysterävyyttä. Kurssilaiset saavat uudet tehtävät.

4. webinaari – Torstai 29.2.2024 klo 17:30-21

Käymme lävitse tehtävien kuvat. Kuvankäsittelyä käydään lävitse kurssilaisten toiveiden mukaan. Kurssilaiset saavat uudet tehtävät.

Rantakasarmi ja huurteiset puut, Suomenlinna, Helsinki

5. webinaari – Torstai 21.3.2024 klo 17:30-21

Aloitan antamalla vinkkejä näyttelyprojektin suunnitteluun.

Katsomme yhdessä lävitse viimeisen kerran kuvaustehtävät. Katsomme myös aikaisempien kertojen kuvia, valitsemme muutamia ”lempikuvia” sommittelun tai valon kannalta, ja mietimme mikä teki niistä muita parempia. Keskustelemme siitä mikä oli tärkeämpää, loistava sommittelu vai hieno valo, parhaissa kuvissa? Mitkä seikat estivät meitä ottamasta sellaisia kuvia kuin halusimme?

Käymme myös lävitse luovien kuvaustekniikoiden tehtävien kuvia. Onnistuimmeko saamaan luovilla tekniikoilla sellaisia kuvia kuin halusimme? Mitä niistä jää käyttöön?

Lopuksi teemme yhteenvedon siitä mitä opimme kurssin aikana, mikä oli kullekin merkittävin ”oivallus”, ja mihin jäi vielä parannettavaa.

Kuvausretket

Revontulet Suomenlinnan yllä (Talvikurssin retki, helmikuu 2023)

Kuvausretket muodostavat merkittävän osan kurssista. Monet eri kursseillani olleet ovat sanoneet että kuvausretket ovat olleet kurssieni parasta antia: tulee lähdettyä säännöllisesti kuvaamaan, kuvausajankohdat ja -kohteet on hyviä (olen valinnut ne vuosien kuvauskokemuksieni perustella) ja retkillä näkee miten opettaja ja muut kurssilaiset toimivat kohteessa ja siitä pystyy ottamaan opiksi. Jälkikäteen näkee vielä miten erilaisia kuvia kurssilaiset ovat kohteista saaneet, ja mitä itse mahdollisesti unohti kuvata. Ja toivottavasti sitten muistaa itse kuvata siten seuraavalla kerralla!

Tyypillisesti joka viikonloppu on yksi retki (ei joulun aikaan). Kuvausretkiä voi olla useampiakin yhtenä viikonloppuna silloin kun erityisen kuvauksellista: ensilumi sataa, on sumua, rannoille alkaa muodostua jäätä, meri alkaa jäätymään (mosaiikkijäätä), joet huuruavat kovina pakkaspäivinä, tai meri alkaa vapautumaan jäistä. Mikäli puut huurtuvat talvella kaupungissa tai tarjolla on runsasta lumisadetta, niin lähdemme kuvaamaan myös talvisia kulttuurimaisemia. Jos talvi ei saavu vielä joulukuussa niin teemme silti 2 retkeä joulukuussa (kuvamme esim. minimalistisia maisemia tai kaupunkimaisemia). Teemme kurssilla kaikkiaan vähintään 12 kuvausretkeä viikonloppuina. Lisäksi kun sää on erityisen kuvauksellinen, niin arkisin voi olla ylimääräisiä retkiä (esim. merisavua on kuvattava silloin kun sitä on, yleensä sitä on vain 2-4 päivänä talvessa). Esim. talvi 20-21 oli loistava valokuvauksen kannalta, ja teimme tällä kurssilla yhteensä lähes 20 kuvausretkeä 🙂 Talvisia maisemakuviani viime vuosilta on nähtävissä näissä gallerioissa: 2014-2015, 2015-2016, Suomenlinna 2015-2016, Suomenlinna 2016-2017, 2017-2018, 2018-2019, 2020-2021 Suomenlinna, 2020-2021 Suomenlinnan lautta, ja 2020-2021 Lauttasaari.

Kuvausretkiä tehdään pääosin Helsingin alueella, retkikohteita ovat mm. Kallahdenniemi, Suomenlinna, Lauttasaari, Uutela, ja Vantaanjoki (Ruutinkoski). Lähdemme kuvaamaan myös koskia Nurmijärvelle (todennäköisesti pari kertaa). Talvesta riippuen voimme tehdä myös ehkä retken Porkkalaan tai Emäsaloon. Kurssilaiset voivat myös ehdottaa uusia retkikohteita. Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään yleensä silloin kuin sää on maisemavalokuvauksen kannalta hyvä. Tällä kurssilla tarkoitus on siis myös ottaa hyviä kuvia, ei vaan opiskella teoriassa miten niitä otetaan 😀 Parhaiden säiden metsästäminen tarkoittaa sitä että kuvausretkien ajankohta vahvistetaan usein vain 1–3 päivää aikaisemmin.

Kuvausretket tehdään yleensä joko auringonnousun tai -laskun aikaan. Joulukuussa tämä tarkoittaa noin 8–11 tai 13–16. Maaliskuun alussa taas noin 16–18:30 (tai 6:30–9). Vantaanjoen ja Nurmijärven koskiretket tehdään yleensä keskipäivällä.

Kuvausretkillä tarvitset mukaan: kamera, jalusta, liukuesteet jalkineisiin, evästä ja vaatetusta sään mukaan siten, että tarkenet ulkona noin 2-4 tuntia eikä mahdolliset sadekuurot haittaa.

Suomenlinna (Talvikurssin retki, maaliskuu 2023)

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Tältä kurssilta on mahdollista ostaa pelkät webinaarit, webinaarit + retkiä (jotka laskutan jälkikäteen) tai pelkkiä retkiä sen mukaan mikä kiinnostaa sinua. Valitse alta siis Kurssin webinaarit tai 4 kuvausretken paketti. Kurssin webinaarien maksimi osallistujamäärä on 12 oppilasta. Retkipaketteja on myynnissä 10 kpl, sillä kun retkien osallistujamäärä kasvaa, niin lisään vain retkitarjontaa (-> useampi kuin yksi retki viikonloppuna).

  • Kurssin webinaarit (5 kpl) – 235€
    • Webinaarit laskutetaan ennen kurssin alkua. Jos et ehdi osallistumaan johonkin webinaariin, niin voit katsoa webinaaritallenteen myöhemmin (vuoden ajan).
    • Kun ostat webinaarit, niin voit osallistua yksittäisille kuvausretkille hintaa 24€/retki. Retket laskutetaan kurssin loppumisen jälkeen, joten sinun ei tarvitse tietää etukäteen kuinka monelle retkelle aiot osallistua.
      • Jos osallistut yli kahdeksalle retkelle, niin lisäretken hinta alkaen 9. retkestä on 12€ 🙂
      • Huomaa nopean tilaajan etu: Jos ilmoittaudut 12.11. mennessä, niin saat kaksi ilmaita retkeä!
    • Webinaarien ostajat saavat siis myös kutsut kaikille kuvausretkille (voit kieltäytyä jos et asu pääkaupunkiseudulla), joten vaikka et osallistuisi retkille, niin saat niistä ajankohtaisia kuvaus- ja kuvauspaikkavinkkejä koko kurssin ajan.

  • 4 kuvausretken paketti – 140€
    • Tämän paketin ostamalla sinulla on osallistumisoikeus 4 kuvausretkelle, mutta saat kutsut kaikille retkille, päätät itse mille retkille osallistut.
    • Tämä retkipaketti on suunnattu erityisesti kurssilaisille jotka ovat jo olleet kursseillani (esim. tätä talvikurssia olen järjestänyt jo talvesta 2013-2014 lähtien).
    • Jos osallistut useammalle kuin 4 retkelle, niin loput retket laskutetaan kurssin jälkeen. Lisäretkien hinta on 24€/retki.
      • Jos osallistut yli kahdeksalle retkelle, niin lisäretken hinta alkaen 9. retkestä on 12€.
Sininen hetki ja kuu, Orhinniva, Hetta

Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartumin ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi tai Erenredin virike-etu ja virikeseteli käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla tai Erenredin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen ilmo@maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Jos ostat webinaarit, niin kerro oletko kiinnostunut osallistumaan retkille vai et (jotta voin pitää kirjaa siitä kuinka monta potentiaalista osallistujaa retkille on tulossa). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Lähetän laskun kurssista sähköpostilla viikon sisällä ilmoittaumisesta Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com). Jos maksat laskun heti, niin saat heti laskun maksun jälkeen linkit ennakkovideoihin ja kuvankäsittelyvideoihin (yli 13 tuntia!). Muuten voit makassa laskun eräpäivänä, eli 21 päivää ennen kurssin alkua. Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Auringonousu ja aaltoilevaa jäähilettä Lauttasaaressa (Talvikursin retki, helmikuu 2022)

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 7 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, mikäli kurssin alkuun on vähintään 14 päivää.

Jos sairastut, tai läheisesi sairastuu, kurssin aikana, niin osallistuminen kurssille on mahdollista peruuttaa myös kurssin aikana. Tällöin kurssimaksu palautetaan siltä osuudelta miltä kurssi jäi käymättä. Webinaareihin voit kuitenkin halutessasi osallistua vaikka sinulla olisi oireita, tai katsoa ne jälkikäteen. Ja ”käyttämätön” kurssimaksu voidaan muuttaa myös yksityisopetukseksi.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 6 osallistujaa webinaareihin. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan viimeistään 7 päivää ennen kurssin alkua.

Mikäli opettaja on sairaana webinaarin aikaan, niin webinaari voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.