Superkuu ja supersumu Helsingissä :)

Näkymä Suomenlinnan lautalta keskustaan päin, Katajanokka häämöttää oikeassa reunassa, Helsinki (23.6.)

Näkymä Suomenlinnan lautalta keskustaan päin, Katajanokka häämöttää oikeassa reunassa, Helsinki

Viikko sitten sunnuntaina 23.6. oli täysikuu, ja koska kuu oli lähempänä maata kuin tavallisesti, niin kuuta kutsuttiin superkuuksi. Palasin siis sunnuntai-iltana juhannuksen vietosta ajoissa Helsinkiin kuvaamaan kuuta. Aikomukseni oli kuvata kuun nousu Kauppatorilta, ja toivottavasti saada samaan kuvaan nousevan kuun kanssa Ravintola NJK Valkosaaressa ja/tai Ravintola Saaristo Klippanilta.

Mutta kun näin ensimmäisen kerran meren Lauttasaaren sillalta vähää ennen yhdeksää, niin meri oli paksun sumun peitossa. Kuun nousun kuvaamisen voi siis unohtaa 🙁 Mutta aurinko paistoi, joten tiesin että sumu tarjoaisi hienoa kuvia 🙂 Piti vain päästä kuvaamaan sumua vastavaloon! Suomenlinnan lautta tuli heti mieleeni, pääsisin kuvaamaan sumun keskelle. Ehdin juuri ja juuri 21:40 lauttaan (kiitos nopeasta kyydistä ystävälleni!), ja tulin takaisin klo 22:00 lautalla. Eli varsinainen pikareissu Suomenlinnaan, mutta ehdottomasti vaivan arvoinen! Kuvia sumun keskeltä Suomenlinnan lautalta on nähtävissä seuraavassa galleriassa.

Ravintola NJK Suomenlinnan lautalta, Helsinki (23.6.)Näkymä Suomenlinnan lautalta keskustaan päin, Helsinki (23.6.)Näkymä Suomenlinnan lautalta keskustaan päin, Helsinki (23.6.)Pikku-Mustasaari Suomenlinnan lautalta, Helsinki (23.6.)Katajanokan terminaali Suomenlinnan lautalta, Helsinki (23.6.)Katajanokan terminaali Suomenlinnan lautalta, Helsinki (23.6.)Tuomiokirkko ja Tuomiokirkon varjo sumussa Suomenlinnan lautalta, Helsinki (23.6.)Näkymä Hotelli Torninsta, Helsinki (23.6.)Uspenskin katedraali ja Kauppatori Hotelli Torninsta, Helsinki (23.6.)Täysikuu ja Johanneksenkirkko Hotelli Torninsta, Helsinki (23.6. klo 23:15)Erottajan paloasema ja Suomenlinnan kirkon valo sumussa nähtynä Hotelli Torninsta, Helsinki (23.6.)Eduskuntatalo, Kansallismuseo, Mannerheimintie ja Musiikkitalo Hotelli Torninsta, Helsinki (23.6.)
Kun olin palannut takaisin Kauppatorille, niin sumu oli jo niin sakeaa ja aurinko jo niin alhaalla että dramaattisia kuvia ei enää ollut tarjolla. Päätin siis lähteä kahden ystäväni kanssa Hotelli Torniin. Ajatuksena oli päästä kuvaamaan sumun yläpuolelle, ja ehkä täysikuukin olisi helpommin nähtävissä Tornista. Sumu ei näyttänyt Tornista niin ihan niin hienolta kuin olin toivonut, mutta ihan kivoja kuvia siitä sain (yllä olevan gallerian 5 viimeistä kuvaa). Ja täysikuu tuli myös näkyviin vähän 23:n jälkeen.

Kun kuun nousun kuvaus ei onnistunut sunnuntaina, ja maanantai-iltanakin oli pilvistä, niin päätin lähteä yrittämään kuun nousun kuvausta vielä tiistaina. Kuu ei olisi enää täysinäinen, mutta hyvin lähellä (96,4%). Kävin kuvaamassa ensin auringonlaskun Suomenlinnasta, ja sitten kiirehdin Kaivopuistoon kuun nousua kuvaamaan. Kun ehdin Kaivopuistoon, niin kuu oli jo noussut horisontin yläpuolelle, mutta se oli hädin tuskin näkyvissä. Onneksi kuu tuli kunnolla esiin siihen mennessä kun se oli kohonnut Suomenlinnan kirkon korkeudelle 🙂

Kuu Suomenlinnan kirkon takana, kuvattu Kaivopuistosta, Helsinki (25.6.)

Kuu Suomenlinnan kirkon takana, kuvattu Kaivopuistosta, Helsinki (25.6.)

Kuun kuvaaminen täsmälleen Suomenlinnan kirkon takana ei ollut kovin helppoa, kuu liikkuu hyvin nopeasti. Aikaa tällaisen kuvan ottamiseen oli vain 1-2 sekuntia. Onneksi rannalla oli mahdollista siirtyä, ja tehdä useita yrityksiä. Tiistaina kuu nousi myös selvästi myöhemmin kuin sunnuntaina ja maanantaina, joten kuvan värit olivat paremmat kuin edellisinä päivinä olisi ollut mahdollista.

Kuu ja Suomenlinnan kirkko Kaivopuistosta, Helsinki (25.6.)Kuu ja Suomenlinnan kirkko Kaivopuistosta, Helsinki (25.6.)Kuu ja Suomenlinnan kirkko Kaivopuistosta, Helsinki (26.6.)
This entry was posted in Kaupunkikuva, Maisemakuva and tagged , , , , .

3 Comments

 1. Teuvo Rämänen 30/06/2013 at 19:39 #

  Hieno kuva tuo Suomenlinnan kuukuva. Millaisella ISO-arvolla ja aukolla otit noita kuvia?

  • MikaelR 06/07/2013 at 21:44 #

   Kuukuvissa (ei kuunsiltakuva) polttoväli oli 420 mm, aukko 5.6 ja ISO 1600.

 2. Irma 22/07/2013 at 21:13 #

  Tuo alarivin keskimmäinen kuva on kertakaikkisen hieno!