Kuvankäsittelykurssi: Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla (7.11. ja 21.11.2021)

Auringonlasku Lautasaaressa (etualan tyrskyt time blend 4 valotuksesta, taivas exposure blend 4 valotuksesta)
Merisavua Eteläsatamassa kovalla pakkasella (exposure blend 5 valotuksesta, kuvattu liikkuvalta lautalta)

Tämä kurssi järjestetään kahtena webinaarina. Kurssilaisilla on myös mahdollisuus jakaa oman tietokoneensa näyttö opettajalle (myös muut kurssilaiset näkevät sen), ja kysyä neuvoa ohjelmien käytöstä. 

Tällä kurssilla opiskellaan maisemavalokuvan kuvankäsittelyä Lightroom Classic:illa ja Photoshopilla. Kurssilaisten toivotaan osaavan Lightroomin perusteet (esim. kuvien tuonti Lightroomiin, kuvien valinta ja perussäädöt). Photoshopista ei tarvitse olla kokemusta. (Jos kuvankäsittely on sinulle uutta, niin suosittelen Lightroomin perusteet webinaarikurssia (27.-28.11.) Kameraseurassa.)

Tämä kurssi on työpajakurssi, jossa osan kurssista oppilaat harjoittelevat kuvakäsittelyä omilla koneillaan opettajan esimerkkien jälkeen. Kurssilaiset tarvitsevat oman tietokoneen, jossa on asennettuna Lightroom ja Photoshop -ohjelmistot. Mieluiten Lightroom Classic (tai Lightroom 6) ja Photoshopin viimeisin versio (tai vähintään CS6). Hieman vanhemmillakin ohjelmilla voi siis osallistua kurssille, mutta tällöin ehkä noin 20% esitetyistä tekniikoista ei ole käytettävissä. Jos sinulla ei ole näitä ohjelmia, suosittelen ostamaan Creative Cloud -valokuvausjäsenyyden Adoben sivuilta.

Kurssilaiset saavat ennen kurssia linkin josta he voivat ladata koneelleen harjoitustiedostoja joita käsitellään kurssin aikana. Näistä harjoittelukuvista löytyy sopivat tiedostot kaikkiin harjoituksiin (esim. HDR:ään tai focus stacking:iin). Näiden esimerkkikuvien käyttö on vapaaehtoista, sillä myös omia kuvia voi ja kannattaa käyttää. Varaa siis lisäksi tietokoneellesi erilaisia omia maisemakuviasi RAW-muodossa (sim. maisemakuva missä on (liian) kova kontrasti, taivas on lähes puhkipalanut, lattea maisemakuva missä on hyvin vähän kontrastia, liian tumma/vaalea kuva, haarukoituja valotuksia HDR:ää ja exposure blendingiä varten,…).

Webinaarit järjestetään Zoom:in kautta (kurssin osallistujat eivät tarvitse maksullista lisenssiä, klikkaamalla kutsulinkkia Zoomin ilmaisen apuohjelman asennus käynnistyy). Webinaarin aikana näet minun tietokoneeni näytön omalla koneellasi ja kuulet puheeni. Voit esittää kysymyksiä puhumalla (vaatii että tietokoneessasi on mikrofoni) tai chatin avulla. Voit käyttää tablettia, kannettavaa tai pöytäkonetta. Jos sinulla on pöytäkone ja kannettava, tai kannettava ja tabletti, niin voit seurata minun esitystäni toisella laitteella, ja käsitellä itse kuvia toisella.

Kurssilta saatava materiaali

 • Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle -video: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 4 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
  • Huomio, tämän videon saat jo ennen kurssia, heti kun olet maksanut laskun!
 • Exposure blending maisemakuvaajalle -video, tällä videolla käyn lävitse miten yhdistän tasojen ja maskien avulla Photoshopissa eri valotuksia siten että saan kasvatettua kuvan dynamiikkaa (noin 3 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi. Nämä asiat käydää myös lävitse kurssilla (mutta esimerkkikuvat ovat eri).
 • Noin 100 sivuiset PDF-luentomuistiinpanot kurssilla esitetyistä tekniikoista.
 • Tallenteet webinaareista, myös nämä voit ladata omalle koneellesi. Arviolta noin 10 tuntia.
 • Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aikataulu

Kurssilla on kaksi webinaaria: sunnuntaina 7.11. klo 10-18 ja sunnuntaina 21.11. klo 10-18. Molempina päivinä pidetään lounastako noin 12-13 ja iltapäivällä noin 20 min kahvitauko.

1. päivä: Maisemakuvan säätäminen Lightroomissa ja Photoshopissa (7.11.2021)

Tämän päivän aikana käsitellään mm. seuraavia aiheita:

Tykkylunta Riisitunturilla, Posio (Lightroomin HDR viidestä valotuksesta)
 • Lightroomin asetukset
 • Työskentelyjärjestys Lightroomissa ja Photoshopissa
 • ”Logiikka” miten lähden kuvia säätämäään ja mitä tavoittelen (ja milloin luovutan….)
 • Maisemakuvan tyypilliset säädöt Lightroomissa ja Lightroomin työkalujen läpikäynti (esim. valoisuuden ja kontrastin säädöt koko kuva-alalle ja osa-alalle, eli graduated filterin ja brushin käyttö,…)
 • Esimerkkejä erilaisista maisemakuvaustilanteista ja miten niitä kannattaa säätää (lattea kuva, liian kontrastinen kuva, taivas liian vaalea, tähtikuvan käsittely,…)
 • Objektiivivääristymien korjaus
 • Perspektiivikorjaukset (mihin Lightroom riittää, milloin kannattaa mennä Photoshopin puolelle)
 • Kohinanpoisto ja terävöitys
 • Missä Photoshop on kätevämpi kuin Lightroom? Eli mitä kannattaa tehdä Photoshopissa? (Esim. paikallinen kontrastin kasvatus, multiply layerin käyttö, tasomaskit,…)
 • Lightroomin HDR -työkalu ja sen rajoitukset
 • Exposure blendingin alkeet (tasot, tasomaskit, maskien luonti siveltimellä,…),
  • Exposure blending opiskelu jatkuu toisena päivänä
 • Lightroomin ja Photoshopin yhteiskäyttö
 • Kuvien muuttaminen mustavalkoisiksi Lightroomissa ja niiden toonaus
 • Import presettien käyttö ja toimintojen automatisointi
 • Lightroomin tietokantojen ja asetusten varmuuskopiointi

2. päivä: Exposure Blending, Time Blending, Focus Stacking ja Panoraamat (21.11.2021)

Ukkosrintama saapuu pohjoisesta (noin 210 asteen panoraama 6 vaakakuvasta), Hotelli Torni, Helsinki

Tämän päivän aikana opiskelemme tekniikoita joissa yhdistetään useita valotuksia: exposure blending, focus stacking ja panoraamat. Exposure blending on tarpeen mm. suoraan aurinkoa päin kuvatessa, tai sinisen hetken maisemia kuvatessa kun on jo melko pimeää, ja keinovalojen valaisemat alueet palavat puhki. Panoraaman yhdistämisessä opiskelemme miten automatiikka toimii, ja miten panoraamaa voi korjata silloin kun automatiikka ei onnistu yhdistämään täysin virheetöntä panoraamaa. Kurssilaiset saavat etukäteen ohjeet miten kuvata panoraama (käsivaralta tai jalustalta panoraamapään avulla), joten panoraamojen yhdistämistä voi kokeilla myös omilla kuvilla.

Allas Sea Pool sinisen hetken aikaan, 2 vaakakuvan panoraama, kuvat: 31 mm, ISO 400, f/5,6 ja exposure blend (3,2, 1,3 ja 0,5 sekuntia)

Tämän päivän aikana käsitellään siis seuraavia asioita:

 • Exposure blending Photoshopissa
  • Maskien luominen siveltimen, valintatyökalujen tai luminosity maskin avulla
  • Eri valotusten yhdistäminen kohteiden / linssiheijastumien poistamiseksi (yleensä teen tämän osana exposure blendingiä)
 • ”Time blending” Photoshopissa
  • Tämä on hyvin lähellä exposure blendingiä, mutta kaikki valotukset eivät ole otettu samaan aikaan
  • Tämän avulla on mahdollista esim. koostaa näyttäviä tyrskykuvia, missä etualan tyrskyt on koostettu monista eri kuvista (esim. tämän sivun otsikkokuvan tyrskyt on koostettu 4 eri valotuksesta), tai vaikka päästä eroon autoista sinisen hetken kaupunkikuvissa
 • Panoraamojen yhdistäminen
  • Panoraaman osakuvien käsittely ennen panoraaman yhdistämistä (kun yhdistäminen tehdään Photoshopilla)
  • Panoraamojen yhdistäminen Lightroomilla
  • Panoraamojen yhdistäminen Photoshopilla
  • Panoraamojen yhdistämisvirheiden korjaaminen tasomaskien tai clone-työkalun avulla Photoshopissa
  • Panoraamojen oikaisu ja perspektiivin korjaus Adaptive Wide Angle Filter:illä Photoshopissa
  • ”Valkoisten kulmien” täyttäminen Content Aware Fill:in avulla Photoshopissa
 • HDR-panoraamat
  • HDR-panoraaman luonti Lightroomilla alusta loppuun
  • Exposure blending ensin Photoshopissa ja panoraaman luonti sitten Lightroomilla tai Photoshopissa
 • Focus stacking (eli syvyysterävyyden kasvattaminen yhdistämällä eri etäisyyksille tarkennettuja maisemakuvia)
Kajanokka sinisen hetken aikaan (yhdistetty kuudesta pystykuvasta Photoshopissa)

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta, ja kurssi hinta on 145 € (sis. ALV). Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartumin ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssin kaikki paikat on nyt varattu, jonoon voi ilmoittautua, ja jonossa on 0 henkilöä (päivitetty 28.10.2021).

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

KKurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen ilmo@maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta.

Lähetän laskun kurssista sähköpostilla marraskuun puolessa välissä Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com). Jos ilmoittaudut kurssille se jälkeen, niin lähetän laskun 1-2 päivän kuluessa tilauksesta.

Laskun eräpäivä on 1 viikkoa laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 10 päivää ennen kurssin alkua. Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Pohjoisranta Halkolaiturilta (16 mm, ISO 200, f/9 ja exposure blend kolmesta valotuksesta 10, 4 ja 1,6 sekuntia)

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista 14 päivän kuluessa kurssin laskun saamisesta, mikäli kurssin alkuun on vähintään 10 päivää.

Alle 10 päivää kurssin alkamisesta, tai kurssin alkamisen jälkeen, tehdyistä peruutuksista ei palauteta kurssimaksua. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa kahteen tuntiin yksityisopetusta.

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 6 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 10 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja laitevakuutus.