Täydellistä valoa etsimässä – inspiraatiota ja ideoita maisemavalokuvaukseen webinaarikurssi (14.1.-18.2.)

Revontulet Riisitunturilla, Posio
Revontulet Riisitunturilla, Posio
Huurtuneita kiviä ja merisavua Kallahdenniemellä, Helsinki
Huurtuneita kiviä ja merisavua Kallahdenniemellä, Helsinki

Tämä kurssi järjestetään 3 webinaarina arki-iltaisin, joiden välissä kurssilaiset tekevät kotitehtäviä omatoimisesti. Tämä kurssi on tarkoitettu kaikille maisemavalokuvauksen harrastajille jotka haluavat saada uusia ideoita valokuvaukseensa (jos olet ihan aloittelija maisemavalokuvauksessa, suosittelen sinulle Maisemavalokuvauksen alkeiskurssia). Tarjolla on myös mahdollisesti (riippuu koronatilanteesta) yksi vapaaehtoinen retki Helsingissä, jos haluat henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön. Tämä retki laskutetaan jälkikäteen.

Maisemavalokuvauksessa valo on oleellista, kuten kaikessa valokuvauksessa. Maisemavalokuvaus on kuitenkin siinä suhteessa hankalaa, että kuvaaja ei voi muokata tai manipuloida valoa itse, toisin kuin monien muiden kuvausaiheiden kanssa. Maisemakuvaaja pystyy ”vaikuttamaan” valoon vain valitsemalla oikean kuvauspaikan ja -hetken. Siis hetken jolloin vallitseva valo sopii kuvauskohteeseen. Tämä vaatii usein hyvää ennakkosuunnittelua ja sääennusteiden tiivistä seuraamista. Myös kuvauspaikka olisi hyvä tuntea etukäteen, esim. mitkä valon suunnat tuovat kyseisen maiseman muodot hyvin esille, tai millaisia varjoja tai heijastuksia on mahdollisesti tarjolla.

Ensimmäisen webinaarin aluksi Mikael näyttää omia talvisia huippukuviaan sekä Helsingistä että Lapista/Kuusamosta ja kertoo miten hän on suunnitellut kuvausretket, valinnut kuvauspaikan, sommitellut kuvan ja millaisia asetuksia hän on käyttänyt kuvatessaan. Esimerkkikuvien kautta tulee käytyä lävitse mm. valon eri ominaisuudet (vasta-, sivu- ja myötävalo) ja sommitteluperiaatteita. Mikael antaa myös vinkkejä sään seuraamiseen ja kuvauksellisten hetkien metsästämiseen. Sillä usein mieleenpainuvimmat maisemakuvat sisältävät jonkin hetkellisen tai harvinaisen sääilmiön. Kurssilaiset saavat vinkkejä erityisesti talven kuvauksellisten tilanteiden ja sääilmiöiden kuvaamiseen: kova pakkanen, huurteiset puut, merisavu, jään muodot, tykkylumi,…

Mikael kertaa myös suositeltavat kameran asetukset, ja antaa vinkkejä siitä miten hän itse säätää valotusta ja tarkentaa. Kurssilaiset saavat käytännön vinkkejä siihen miten kuvata ja käsitellä kamera talven pakkasissa. Opimme myös missä tilanteissa kannattaa ottaa useita kuvia, ja yhdistää ne tietokoneella, joko dynamiikan kasvattamiseksi tai kuvakulman laajentamiseksi.

”Täydellinen” sateenkaari, Pikku-Vesijärvi, Lahti

Lopuksi Mikael antaa harjoitustehtävät: 2 valoon ja 2 sommitteluun liittyvää kuvaustehtävää (yksi tehtävä voi vaatia useamman kuvan). Sommittelutehtävät käydään lävitse toisessa webinaarissa 2 viikon kuluttua, ja valoon liittyvät tehtävät kolmannessa webinaarissa 5 viikon kuluttua. Tehtäviin sopivan valon löytäminen voi viedä aikaa, joten on hyvä että kurssilaisilla on 5 viikkoa kuvausaikaa valoon liittyvissä tehtävissä 🙂

Toisen webinaarin aluksi katsomme siis millaisia ratkaisuja sommittelutehtäviin on löytynyt, ja Mikael antaa palautetta kurssilaisille heidän kuvistaan. Seuraavaksi Mikael näyttää vielä lisää omia huippukuviaan, erityisesti Kuusamon ja Lapin matkoilta. Lopuksi Mikael näyttää myös maisemakuvien kuvankäsittelyesimerkkejä Lightroomin ja Photoshopin avulla: HDR:n yhdistämisen Lightroomissa, ja exposure blending:in Photoshopissa. Näitä taitoja saattaa tarvita valoon liittyvien kuvaustehtävien kuvia käsitellessä.

Kolmannessa webinaarissa käymme lävitse aluksi valoon liittyvät tehtävät, ja kurssilaiset saavat kuvistaan palautetta Mikaelilta. Sitten opiskelemme panoraaman yhdistämistä Lightroomissa ja Photoshopissa. Lopuksi Mikael antaa vielä kuvausvinkkejä ensi kesän kuvauksellisia ilmiötä varten: ukkonen, valaisevat yöpilvet, sateenkaaret,….

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

 • Noin 5 tunnin tallenteet webinaarien kuvausvinkeistä.
 • Maastossa kuvattu video (30+ min), missä näytän ja selitän miten säädän kameraani kuvauspaikalla.
 • Noin 50 sivuiset luentomuistiinpanot maisemavalokuvauksen perusteista ja sommittelusta (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä ja opiskella lisää.
 • Luentomuistiinpanot kuvakäsittelystä: Lightroom ja exposure blending Photoshopissa (PDF, noin 50 sivua).
 • Kaksi Mikaelin tekemään kuvankäsittelyvideota:
 • Kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.
Talven 2016 näyttävin auringonlasku, merisavua Lauttasaaressa, Helsinki

Kurssin aikataulu

Kurssilla on kolme webinaaria ja yksi vapaaehtoinen yhteinen retki. Retken kohde ilmoitetaan ensimmäisessä webinaarissa (sää vaikuttaa retkikohteen valintaan), mutta todennäköisiä kohteita ovat esim. Lauttasaaren eteläkärki, Seurasaari, Kallahdenniemi tai Suomenlinna. Retken tarkka aikataulu määräytyy retkikohteen ja sään perusteella.

 • Torstai 14.1. webinaari klo 17:30-21
 • Sunnuntai 17.1. vapaaehtoinen retki Helsingissä, noin klo 13-16 (auringonlasku on klo 15:56, joten jos auringonlaskun jälkeen on vielä kauniit värit taivaalla, niin kurssi jatkuu vielä hieman pidempään)
  • osallistuminen vapaaehtoista, tarkoitettu kurssilaisille jotka haluavat henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön
  • järjestetään vain jos koronatilanne sallii, seuraamme Helsingin kaupungin suosituksia
 • Torstai 28.1. webinaari klo 17:30-21
 • Torstai 18.2. webinaari klo 17:30-21

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 145 € (sis. ALV). Vapaaehtoisen retken lisähinta on 25€ (sis. ALV), koronatilanteesta johtuen retki laskutetaan vasta jälkikäteen, joten voit perua osallistumisen helposti halutessasi.

Jääluola täydenkuunvalossa, Lauttasaari, Helsinki
Jääluola täydenkuunvalossa, Lauttasaari, Helsinki

Kurssin maksimi osallistujamäärä on 15 oppilasta. Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Jos kulttuurietusi vanhenee vuoden vaihteessa, voit maksaa kurssin jo tämän vuoden puolella. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssi on nyt täynnä, jonoon voit ilmoittautua, jonossa on 0 henkilöä (päivitetty 20.12.). Jonosta voit vielä päästä kurssille, sillä aika usein laskujen lähetyksen jälkeen tulee 1-2 peruutusta.

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro haluatko osallistua yhteiselle retkelle, vain ainoastaan webinaareihin. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (jos olet tulossa retkelle). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Voit antaa kurssin myös joululahjaksi (huomio: lahjakurssia et voi maksaa kulttuuriseteleillä tai -saldolla), ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Koronavirusepidemiasta johtuen lähetän kurssien laskut vasta ~10 päivää ennen kurssia, jotta peruminen on helppoa, eikä tarvitse palauttaa maksuja (jos siis kurssilainen sairastuu, tai minä sairastun). Laskun eräpäivä on 5 päivää ennen kurssin alkua. Jos annat kurssin joululahjaksi, niin kerro jos haluat että lähetän laskun aikaisemmin, siten että voit maksaa sen ennen joulua.

Myllykoski ja huurtuneet puut, Kuusamo
Myllykoski ja huurtuneet puut, Kuusamo

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista mikäli kurssin alkuun on vähintään 5 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus! Mikäli et pääse kurssille, muista perua mahdollisimman ajoissa. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa 3 tuntiin yksityisopetusta (annetaan etäopetuksena).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 6 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan noin 10 päivää ennen kurssin alkua.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.