Täydellistä valoa etsimässä – inspiraatiota ja ideoita maisemavalokuvaukseen webinaarikurssi (30.3.-25.5.2023)

Valkosaari sumussa kesäaamuna, Helsinki (suosikkikuvani kesältä 2021)
Revontulet Suomenlinnassa 14.3.22

Tämä webinaarikurssi järjestetään kolmena arki-iltana, joiden välissä kurssilaiset tekevät harjoitustehtäviä omatoimisesti. Tämä kurssi on tarkoitettu kaikille maisemavalokuvauksen harrastajille jotka haluavat saada uusia ideoita valokuvaukseensa (jos olet ihan aloittelija maisemavalokuvauksessa, suosittelen sinulle Maisemavalokuvauksen alkeiskurssia). Tarjolla on myös yksi vapaaehtoinen retki Helsingissä, jos haluat henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön. Tämä retki laskutetaan jälkikäteen.

Maisemavalokuvauksessa valo on oleellista, kuten kaikessa valokuvauksessa. Maisemavalokuvaus on kuitenkin siinä suhteessa hankalaa, että kuvaaja ei voi muokata tai manipuloida valoa itse, toisin kuin monien muiden kuvausaiheiden kanssa. Maisemakuvaaja pystyy ”vaikuttamaan” valoon vain valitsemalla oikean kuvauspaikan ja -hetken. Siis hetken jolloin vallitseva valo sopii kuvauskohteeseen. Tämä vaatii usein hyvää ennakkosuunnittelua, sekä sääennusteiden ja luonnonilmiöiden tiivistä seuraamista. Myös kuvauspaikka olisi hyvä tuntea etukäteen, esim. mitkä valon suunnat tuovat kyseisen maiseman muodot hyvin esille, tai millaisia varjoja tai heijastuksia on mahdollisesti tarjolla.

Ensimmäisen webinaarin aluksi Mikael antaa vinkkejä maisemavalokuvaajan kaluston valintaan, neuvoo suositeltavat kameran asetukset, ja antaa vinkkejä siitä miten hän itse säätää valotusta ja tarkentaa. Opimme myös missä tilanteissa kannattaa ottaa useita kuvia, ja yhdistää ne tietokoneella, joko dynamiikan kasvattamiseksi tai kuvakulman laajentamiseksi. Sitten hän näyttää omia huippukuviaan sekä Helsingistä että Lapista/Kuusamosta ja kertoo miten hän on suunnitellut kuvausretket, valinnut kuvauspaikan, ja sommitellut kuvan. Esimerkkikuvien kautta tulee käytyä lävitse mm. valon eri ominaisuudet (vasta-, sivu- ja myötävalo) ja sommitteluperiaatteita. Mikael antaa myös vinkkejä sään seuraamiseen ja kuvauksellisten hetkien metsästämiseen. Sillä usein mieleenpainuvimmat maisemakuvat sisältävät jonkin hetkellisen tai harvinaisen sääilmiön.

Lopuksi Mikael antaa harjoitustehtävät: 2 valoon ja 2 sommitteluun liittyvää kuvaustehtävää (yksi tehtävä voi vaatia useamman kuvan). Tehtävät käydään lävitse myöhemmissä webinaareissa, ja kurssilaiset saavat palautta kuvistaan. Tehtäviin sopivan valon löytäminen voi viedä aikaa, joten on hyvä että kurssilaisilla on useita viikkoja kuvausaikaa.

”Täydellinen” sateenkaari, Pikku-Vesijärvi, Lahti

Toisen webinaarin aluksi katsomme siis millaisia ratkaisuja tehtäviin on löytynyt, ja Mikael antaa palautetta kurssilaisille heidän kuvistaan. Seuraavaksi Mikael näyttää lisää omia huippukuviaan. Lopuksi Mikael näyttää myös maisemakuvien kuvankäsittelyesimerkkejä Lightroomin ja Photoshopin avulla: HDR:n yhdistämisen Lightroomissa, ja exposure blending:in Photoshopissa. Näitä taitoja saattaa tarvita valoon liittyvien kuvaustehtävien kuvia käsitellessä.

Kolmannessa webinaarissa käymme lävitse aluksi loput tehtävät, ja kurssilaiset saavat kuvistaan palautetta Mikaelilta. Sitten opiskelemme panoraaman yhdistämistä Lightroomissa ja Photoshopissa. Lopuksi Mikael antaa vinkkejä kesän kuvauksellisten ilmiöiden (mm. sateenkaaret, ukkonen, valaisevat yöpilvet,…) kuvaamiseen.

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

 • Noin 6 tunnin tallenteet webinaarien kuvausvinkeistä. Ja maastossa kuvattu video (30+ min), missä näytän ja selitän miten säädän kameraani kuvauspaikalla. Nämä videot on katsottavissa vuoden ajan.
 • Noin 50 sivuiset luentomuistiinpanot maisemavalokuvauksen perusteista ja sommittelusta (PDF), joista voi kerrata kuvausvinkkejä ja opiskella lisää.
 • Luentomuistiinpanot kuvakäsittelystä: Lightroom ja exposure blending Photoshopissa (PDF, noin 50 sivua).
 • Kaksi Mikaelin tekemään kuvankäsittelyvideota (nämä voit ladata itsellesi):
 • Kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aikataulu

Täysikuu ja Kalasataman tornit (kuvauspaikka suunniteltu TPE:n avulla)

Kurssilla on kolme webinaaria ja yksi vapaaehtoinen yhteinen retki. Retken kohde ilmoitetaan ensimmäisessä webinaarissa (sää vaikuttaa retkikohteen valintaan), mutta todennäköisiä kohteita ovat esim. Lauttasaaren eteläkärki, Kallahdenniemi tai Suomenlinna. Retken tarkka aikataulu määräytyy retkikohteen ja sään perusteella.

Kevään 2023 kurssi

 • Torstai 30.3. webinaari klo 17:30-21
 • Sunnuntai 2.4. vapaaehtoinen retki Helsingissä, noin klo 17:15-20:15 (auringonlasku on klo 20:05)
  • osallistuminen vapaaehtoista, tarkoitettu kurssilaisille jotka haluavat henkilökohtaista opastusta kameran käyttöön
 • Torstai 27.4. webinaari klo 17:30-21
 • Torstai 25.5. webinaari klo 17:30-21

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 150 € (sis. ALV). Vapaaehtoisen retken lisähinta on 30€ (sis. ALV), ja retki laskutetaan vasta jälkikäteen, joten voit perua osallistumisen helposti halutessasi.

Kurssin maksimi osallistujamäärä on 14 oppilasta. Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Jos kulttuurietusi ovat vanhenemassa, niin voit maksaa tämän kurssin heti (vaikka kurssin alkuun olisi useita kuukausia). Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Aamusumua Kitkajoen yllä, Päähkänäkallio, Kuusamo

Kevään 2023 kurssilla on nyt 10 paikkaa vapaana (päivitetty 30.1.2023).

Kun odotat tämän kurssin alkua, niin tilaa Maiseman Lumo -uutiskirjeeni. Saat kuukausittain kuvausvinkkejä 🙂

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen ilmo@maisemanlumo.fi. Kerro haluatko osallistua yhteiselle retkelle, vain ainoastaan webinaareihin. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (jos olet tulossa retkelle). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Voit antaa kurssin myös lahjaksi (huomio: lahjakurssia et voi maksaa kulttuuriseteleillä tai -saldolla), ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite. Ja kerro koska lahjan saajaan saa ottaa yhteyttä.

Lähetän laskut noin 3 viikkoa ennen kurssin alkua. Jos haluat päästä katsomaan kuvankäsittelyvideoita jo ennen kurssin alkua, niin voin lähettää laskun heti, ja kun olet maksanut laskun, niin saat linkin Lightroom ja Exposure blending -videoihin. Laskun eräpäivä on 1 viikko laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 2 viikkoa ennen kurssin alkua.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Auringonlasku läheltä vedenpintaa (matala kuvauskorkeus tekee tavanomaisesta auringonlaskusta kiinnostavan), Lauttasaari, Helsinki

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen ilman kustannuksia on mahdollista mikäli kurssin alkuun on vähintään 7 päivää. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus! Mikäli et pääse kurssille, muista perua mahdollisimman ajoissa. Kurssin voi kuitenkin siirtää toiselle henkilölle, tai vaihtaa 3 tuntiin yksityisopetusta (annetaan etäopetuksena).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 6 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan noin 10 päivää ennen kurssin alkua.

Mikäli opettaja on sairaana kurssitapaamisen aikaan, niin tapaaminen voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.