Yövalokuvauskurssi (11.8.-27.10.2021)

Linnunrata, Emäsalo, Porvoo (taivas on kuvattu seurantajalustalla)

Tämän kurssin teoriaosuudet järjestetään webinaareina, mutta teemme kuvausretket yhdessä. Merkittävä osan kurssista muodostavat siis yhteiset kuvausretket: retket jotka olen suunnitellut huolellisesti (optimaalinen paikka ja aika), ja retkien aikana tarjoamani henkilökohtainen opastus.

Tältä kurssilta on mahdollista ostaa myös pelkät webinaarit (esim. jos et asu pääkaupunkiseudulla), tällöin saat webinaareissa kuvausaiheita, joita kuvaat omatoimisesti. Seuraaavassa webinaarissa käymme sitten kaikkien kuvat lävitse, ja saat palautetta kuvistasi.

Tämän kurssin kuvausaiheina ovat tähdet (mm. Linnunrata ja star trail -kuvat), kuu maisemassa ja sinisen hetken kaupunkimaisemat. Kurssilla on neljä webinaaria arki-iltaisin, ja lisäksi teemme 8-12 kuvausretkeä syksyn aikana. Valtaosa kurssista muodostuu siis kuvausretkistä ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista. Kurssilaiset saavat myös kuvattavaan aiheeseen ja sommitteluun liittyviä tehtäviä retkille.

Näytän retkillä miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Retkillä on myös aikaa henkilökohtaiseen neuvontaan, eli ehdin neuvomaan kaikkia oman kameransa käyttöön (mm. miten tarkennetaan tähtiin). Retkillä kuvatut kuvat ladataan vain kurssilaisille näkyville olevaan nettigalleriaan, missä on mahdollista vertailla eri kurssilaisten näkemyksiä ja keskustella kuvista.

Annan myös ohjeita timelapse-videoiden kuvaamiseen yötaivaasta, voit katsoa Vimeosta kaksi kuvaamaani lyhyttä Linnunrata-videota: Lauttasaari ja Porkkalanniemi. Lisäksi annan vinkkejä myös revontulien (parhaat revontulikuvani Helsingistä), valaisevien yöpilvien ja ukkosen kuvaamiseen.

Näytän myös miten seurantajalustaa voidaan käyttää tähtien kuvaamiseen. Seurantajalusta mahdollistaa pitkien valotusaikojen käytön ilman että tähdistä tulee viiruja, tällöin voi käyttää matalampaa ISOa ja pienempää aukkoa. Minulla on käytössä Sky-Watcher Star Adventurer -jalusta. Halukkaat voivat myös testata kuvan ottamista omalla kamerallaan seurantajalustalla. Oheinen Linnunrata-kuva on otettu seurantajalustalla (taivas: neljä seurantajalustalla kuvattua kuvaa yhdistetty Sequatorissa, 20 mm, ISO f/4, ISO 400 ja 240 sekuntia + etuala on kuvattu erikseen: 17 mm, ISO 100, f/10 ja 60 sekuntia).

Kurssilta saatava materiaali

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

 • Noin 80 sivuiset luentomuistiinpanot (PDF) maisemavalokuvauksen perusteista, sommittelusta ja yövalokuvauksesta.
 • Tallenteet luokkatapaamisten tai webinaarien teoriaosuuksista: kuvausvinkit ja kuvankäsittelyohjeet. Arviota 8+ tuntia. Nämä on katsottavissa vuoden ajan kurssin loppumisesta.
 • Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle -video: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 4 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
 • Exposure blending maisemakuvaajalle -video, tällä videolla käyn lävitse miten yhdistän tasojen ja maskien avulla Photoshopissa eri valotuksia siten että saan kasvatettua kuvan dynamiikkaa (noin 3 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
 • Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.
15% kuunsirppi (noin 35 kuvaa pinottu Autostakkert!-ohjelmalla kohinan vähentämiseksi)

Kurssin aikataulu

Webinaarit järjestetään Zoom webinaarin avulla (kurssin osallistujat eivät tarvitse maksullista lisenssiä, klikkaamalla kutsulinkkia Zoomin ilmaisen apuohjelman asennus käynnistyy). Webinaarin aikana näet minun tietokoneeni näytön omalla koneellasi ja kuulet puheeni. Voit esittää kysymyksiä puhumalla (vaatii että tietokoneessasi on mikrofoni) tai chatin avulla. Voit käyttää tablettia, kannettavaa tai pöytäkonetta.

Ensimmäinen webinaari – Keskiviikko 11.8.2021 klo 17:30-21

Painopiste on yökuvien (tähdenlennot, Linnunrata, star trail, sininen hetki, kuu,…) valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä ja kameran asetuksia, ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani (kuukuviani on nähtävissä näissä gallerioissa: 1, 2, 3 ja 4 ja tähtikuviani Helsingin alueella löytyy tästä Stars in Helsinki Facebook-galleriasta), ja kerron miten ne on kuvattu. Annan myös vinkkejä revontulien kuvaamiseen (siltä varalta että niitä näkyisi etelärannikollakin kurssin aikana).

Annan sommitteluohjeita yökuviin, eli esim. miten luoda tasapainoa, miten johtaa katsetta,… Yövalokuvien sommittelu saattaa olla vaikeaa (mm. etsimestä ei välttämättä näe mitään,…), mutta silti myös yökuvissa sommittelu on oleellista, ja siihen kannattaa käyttää aikaa!

Keskustelemme myös kurssilaisten omista yökuvista, eli kurssilaiset lähettävät minulle etukäteen yhden oman yökuvan (joko kuva johon olette tyytyväinen, tai tilanne jonka kuvaamiseen toivotaan ohjeita).

Toinen webinaariKeskiviikko 1.9.2021 klo 17:30-21

Ensimmäisen webinaarin jälkeen on ollut mahdollista kuvata (jos on ollut selkeitä öitä) tähdenlentoja, Linnunrataa ja täysikuuta, joten toivottavasti meillä on katsottavana tähdenlento-, Linnunrata- ja kuukuvia. Tässä webinaarissa katselemme siis aluksi retkillä kuvaamiamme yökuvia, mutta illan painopiste on kuvakäsittelyssä. Näytän miten käsittelen yökuviani Lightroomilla ja Photoshopissa: Miten tähdet ja Linnunrata saadaan esille? Näytän myös miten useita valotuksia (yleensä 10-15 kpl) voidaan yhdistää (esim. Sequator-ohjelmalla) kohinan vähentämiseksi Linnunrata-kuvissa. Ja miten teen eri valotusten yhdistämisen exposure blending -menetelmällä kuukuvissa ja sinisen hetken kuvissa.

Tämän illan ohjelma on varsin kiireinen, mutta kuvakäsittelyesimerkeistä jää videotallenteet, joita kurssilaiset voivat katsoa jälkikäteen omaan tahtiin.

Kolmas webinaariKeskiviikko 29.9.2021 klo 17:30-21

Edellisen webinaarin jälkeen on ollut uusi mahdollisuus kuvata Linnunrataa ja tähtiä, joten toivottavasti meillä on katsottavana lisää Linnunrata-kuvia. Jotka on nyt myös käsitelty toisen tapaamiskerran oppien avulla. Olemme ehkä käyneet myös kuvaamassa star trail -kuvia. Näytän miten star trail -kuvat koostetaan. Katsomme ja analysoimme yhdessä uudet kuvat.

Kertaan myös linnunradan käsittelyä ja exposure blending -menetelmän käyttöä. Annan vinkkejä timelapse-videoiden kuvaamiseen ja koostamiseen. Alempana on timelapse-video kuun noususta Harmajan majakan takaa. Video on yhdistetty noin 300 kuvasta, kuvien tiedot ovat: 200 mm (kuvaa on rajattu lisäksi reippaasti), ISO 1600, f/3,5 ja 1/30 sekuntia. Videossa näkyy myös yksi kuukuvaajan vihollinen: kova tuuli heiluttaa kameraa hieman muutamassa kohtaa.

Kuvankäsittelystä on myös varmasti herännyt uusia kysymyksiä, joihin vastaan.

Neljäs webinaariKeskiviikko 27.10.2021 klo 17:30-21

Edellisen webinaarin jälkeen on ollut sekä täysikuu että uusikuu, joten on taas ollut mahdollisuus kuvata kuuta ja Linnunrataa. Viimeisessä webinaarissa katselemme lisää yhdessä otettuja yökuvia ja keskustelemme siitä mitkä sommittelut, valinnat ja asetukset toimivat ja mitkä eivät. Mitä voidaan vielä parantaa, ja mikä jäi kokeilematta?

Annan myös ohjeet siitä miten timelapse-kuvauksen materiaalista voi koostaa seuraavanlaisia kuvia missä näkyy kuun liike taivalla. Muuta tekniikkaa ja kuvankäsittelyä käydään lävitse kurssilaisten toiveiden mukaan.

Kesän kuvausretket (23.6.-10.8.)

Kesän kuvausretkipaketti on uutuus, ja tarkoitettu erityisesti yövalokuvauskurssillani jo aikaisempina vuosina käynneille, tai syksyllä webinaarit ostaville. Retkiä järjestään kesällä 6-10 kpl (riippuen siitä kuinka paljon selkeitä yötä on 🙂 ). Näillä kuvausretkillä on tarkoitus kuvata erityisesti kuuta: täysikuuta ja kuunsirppiä. Omana tavoitteenani on kuvata timelapse-videoita kuun nousuista/laskusta kesän aikana, joten saat myös vinkkejä timelapse-videoiden kuvaamiseen ja yhdistämiseen. Käymme myös kuvaamassa sinistä hetkeä, erityisesti tyyninä kesäöinä. Ja on myös mahdollista että lähdemme kuvaamaan myös ukkosta tai valaisevia yöpilviä. Seuraavassa on alustavaa hahmotelmaa retkien aikatauluista. Kaikki mainitut retket eivät toteudu, pilvisellä säällä ei voi kuvata kuuta. Saatan olla myös pois Helsingistä parin retken aikana. Mutta tällöinkin saatte ohjeet siitä minne lähteä kuvaamaan omatoimisesti.

 • 23.6. 95% kuu laskee 02:44
 • 24.6. täysikuu laskee 03:06, ja täysikuu nousee 23:14
 • (26.6. 98% kuu nousee 00:14, omatoiminen retki)
 • (27.6. 94% kuu nousee 00:46, omatoiminen retki)
 • 7.7. 9% kuunsirppi nousee 01:57
 • 8.7. 4% kuunsirppi nousee 02:16
 • 11.7. 3% kuunsirppi laskee 23:58
 • 13.7. 8% kuunsirppi laskee 00:06
 • 14.7. 15% kuunsirppi laskee 00:14
 • 15.7. 23% kuunsirppi laskee 00:19
 • 16.7. 33% kuunsirppi laskee 00:24
 • 24.7. täysikuu laskee 04:01, ja täysikuu nousee 23:07
 • 25.7. 98% kuu nousee 23:20
 • 10.8. 6% kuunsirppi laskee 22:30

Kesän retkipakettiin ei siis kuulut teoriaopetusta, mutta retkillä voit kysyä neuvoa. Ja kaikkien osallistujien kannattaa lukea etukäteen nämä vinkit: kuu, sininen hetki, valaisevat yöpilvet ja ukkonen.

Syksyn kuvausretket (11.8.- 24.10.2021)

Kuvausretket muodostavat valtaosan kurssista. Monet eri kursseillani olleet ovat sanoneet että kuvausretket ovat olleet kurssieni parasta antia: tulee lähdettyä säännöllisesti kuvaamaan, kuvausajankohdat ja -kohteet on hyviä (olen valinnut ne vuosien kuvauskokemuksieni perustella) ja retkillä näkee miten opettaja ja muut toimii kohteessa, ja siitä pystyy ottamaan opiksi. Jälkikäteen näkee vielä miten erilaisia kuvia kurssilaiset ovat kohteista saaneet, ja mitä itse mahdollisesti unohti kuvata. Ja toivottavasti sitten muistaa itse kuvata siten seuraavalla kerralla!

Kurssilla järjestetään syksyn aikana 8-12 kuvausretkeä (retkien määrä riippuu siitä kuinka paljon on selkeitä öitä). Kuvausaiheina ovat sinisen hetken kaupunkimaisemat, tähdet, ja kuu. Kuvaamme kaupunkimaisemaa sinisen hetken aikaan Helsingin keskustassa. Linnunrataa ja tähtiä kuvaamme esim. Kustaanmiekassa Suomenlinnassa, Porkkalanniemessä, ja mahdollisesti myös Lauttasaaressa tai Kopparnäsissä. Kuuta maisemassa kuvaamme vaihtelevissa paikoissa Helsingin alueella (paras paikka vaihtelee kuun nousu- ja laskusuuntien mukaan).  Kokeilemme myös tähtien kuvaamista Helsingin keskustan alueella (se onnistuu kuten oheisesta Kaivopuistossa kuvatusta star trail -kuvasta näkyy, kuvan tiedot ovat: 201 kuvaa yhdistetty, 14 mm, ISO 1600, f/4 ja 25 sekuntia).

Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on valokuvauksen kannalta hyvä (tähtikuvaus vaatii selkeää säätä, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien ajankohta vahvistetaan usein vain 1–3 päivää aikaisemmin.

Tähdet Kaivopuiston tähtitornin yllä
Star trail Kaivopuiston tähtitornin yllä

Kuvausretket tehdään sinisen hetken aikaan ja/tai iltayöllä. Esimerkiksi syyskuun alussa sininen hetki osuu noin 20:30-21:15 välille ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen on noin klo 22:15 jälkeen. Lokakuun alussa sininen hetki on noin 19:00-19:45, ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen alkaa olla noin klo 20:30. Kuvausretket pyritään järjestämään viikonloppuina, mutta kuun kuvausretkiä voidaan järjestää myös arki-iltoina. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä. Jos et ehdi jollekin retkelle, niin voit kuvata samoja aiheita myös omatoimisesti.

Seuraavassa on alustava hahmotelma kurssin kuvausretkien aikataulusta ja aiheista. Toteutuvatko retket, ja retkien tarkat päivät määräytyvät sään mukaan. Sinisen hetken kaupunkimaisemia on mahdollista kuvata aina (kuun valo ei haittaa, eivätkä pilvetkään haittaa), joten sinisen hetken kaupunkimaisemia kuvaamme silloin kun tähtien tai kuun kuvaus ei onnistu. Lisäksi yritämme käydä kuvaamassa kuunsirppiä muutaman kerran.

 • Ke 11.8. – Su 15.8. Perseidien tähdenlentojen, kuunsirpin ja Linnunradan kuvausta
  • 11.8. 12% kuunsirppi, 12.8. 20% kuunsirppi ja 13.8. 30% kuunsirppi
 • La 21.8 – Ma 23.8. Kuun kuvausta
  • 21.8. 99% kuu nousee 21:28, 22.8. täysikuu nousee 21:36, ja 23.8. 98% kuu nousee 21:41
 • Pe 27.8. – Su 29.8. Ei retkiä
 • Pe 3.9. – Su 5.9. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • Pe 10.9. – Su 11.9. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • Pe 17.9. – Su 19.9. Ei retkiä
 • Ti 21.9. – Ke 22.9. Kuun kuvausta (pieni mahdollisuus että olen matkalla, ja kuvaatte omatoimisesti)
  • 21.9. täysikuu nousee 19:58, 22.9. 97% kuu nousee 20:01
 • Pe 1.10. – Su 3.10. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • Pe 8.10. – Su 9.10. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • Ke 20.10. – La 23.10. Kuun ja sinisen hetken kuvausta
  • 20.10. Täysikuu laskee 07:27, täysikuu nousee 18:15, 22.10. 96% kuu nousee 18:22, 23.10. 92 kuu nousee 18:30.

Kurssilla tarvittavat välineet

Kuvausretkille tarvitset: järjestelmäkamera, jalusta, mielellään myös lankalaukaisin star trail -kuvien kuvaamiseksi (tai sellainen kamera joka voidaan asettaa ottamaan kuvia jatkuvasti, eli kamera tukee intervallikuvausta), tasku- tai otsalamppu, evästä ja vaatetusta sään mukaan siten, että tarkenet ulkona noin 2-3 tuntia.

Järjestelmäkamera voi olla perinteinen tai peilitön. Linnunradan kuvaamiseksi olisi hyvä jos kameran ISO herkkyydet 3200 tai 6400 olisivat vielä käyttökelpoiset (eli ei liikaa kohinaa, kohinaa toki kannattaa poistaa kuvasta yhdistämällä 10-20 valotusta, opetan tämän 2. kertaa).

Tähtitaivas on laaja, joten tähtien ja linnunradan kuvaamiseen tarvitaan laajakulma, mielellään noin 24 mm tai laajempi. Toki voit kuvata myös panoraaman kuvakulman kasvattamiseksi. Itse kuvaan Linnunrataa useimmiten 14 mm tai 20 mm polttoväleillä. Sinisen hetken ja star trailien kuvaukseen riittää objektiivi joka ei kovin valovoimainen (f/4-f/5,6 riittää hyvin), mutta linnunradan kuvauksessa olisi hyvä olla laajakulmainen objektiivi jonka valovoima on f/2.8 (mutta kyllä f/4:llakin onnistuu jos kamerassa voi käyttää ISO 6400 herkkyyttä, ja yhdistää useita valotuksia). Linnunradan kuvaus on kuitenkin vain osa kurssista, joten kurssille voi osallistua vaikkei olisikaan parasta mahdollista kalustoa sen kuvaamiseen (ja jos sinulla Canonin runko, niin voin lainata retkillä Samyang EOS 14 mm f/2.8 -objektiivia linnunradan kuvaamiseksi).

Kuun kuvaamisessa käytän itse polttovälejä 14 mm – 600 mm. Eli riippuen siitä haluatko kuu maisemassa kuvia, vai lähikuvia kuusta, kaikille polttoväleille löytyy käyttöä.

Sininen hetki Eläintarhanlahdella, Helsinki

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Tältä kurssilta on mahdollista ostaa pelkät webinaarit (jolloin saat myös osallistumisoikeuden syksyn retkille) tai pelkkiä retkiä sen mukaan mikä kiinnostaa sinua. Jos haluat kuvata yömaisemia kesällä, osta ”2 kuvausretken paketti kesällä”. Jos yövalokuvaus syksyllä kiinnostaa sinua, valitse joko ”Kurssin webinaarit (4 kpl)” tai ”4 kuvausretken paketti syksyllä”. Kurssin webinaarien maksimi osallistujamäärä on 12 oppilasta. Retkipakettien maksimiosallistujamäärä on myös 12 oppilasta.

Koska retket ovat maksullisia, niin aikaisempien vastaavien kurssin perustella, en oleta että kaikki kurssilaiset osallistuisivat kaikille retkille. Vaan yleensä kurssilaiset valitsevat vain itseään eniten kiinnostavat retket. Varaan myös mahdollisuuden rajoittaa retkien osallistumismäärää, jos koronarajoitukset vaativat sitä.

33% kuu laskee Tuomikirkon taakse
 • 2 kuvausretken paketti kesällä (23.6.-10.8.) – 65€
  • Tämän paketin ostamalla sinulla on osallistumisoikeus 2 kuvausretkelle, mutta saat kutsut kaikille retkille, ja päätät itse mille retkille osallistut. – Nämä retkikutsut toimivat myös kuvausvinkkeinä siitä mitä kannatta lähteä kuvaamaan omatoimisesti (jos et pääse, tai halua osallistua, yhteisille retkille)!
  • Tämä retkipaketti on suunnattu erityisesti kurssilaisille jotka ovat jo olleet kursseillani. Retkiä ostaneet saavat ladata kuvansa myös kurssin kuvat.fi-galleriaan, ja näkevät millaisia kuvia muut kurssilaiset ovat kuvanneet.
  • Jos osallistut useammalle kuin 2 retkelle, niin loput retket laskutetaan kurssin jälkeen. Lisäretkien hinta on 22€/retki. Jos osallistut kaikkiaan yli 6 retkelle, niin lisäretken hinta alkaen 7. retkestä on vain 11€.
 • Kurssin webinaarit (4 kpl) – 185€
  • Webinaarit laskutetaan ennen kurssin alkua. Jos et ehdi osallistumaan johonkin webinaariin, niin voit katsoa webinaaritallenteen myöhemmin (vuoden ajan).
  • Kun ostat webinaarit, niin voit osallistua lisäksi yksittäisille kuvausretkille hintaa 22€/retki (sinun ei siis tarvitse ostaa retkipakettia). Retket laskutetaan kurssin loppumisen jälkeen, joten sinun ei tarvitse tietää etukäteen kuinka monelle retkelle aiot osallistua. Jos osallistut yli 8 retkelle, niin lisäretken hinta alkaen 9. retkestä on 11€.
  • Webinaarien ostajat saavat siis myös kutsut kaikille kuvausretkille (voit kieltäytyä jos et asu pääkaupunkiseudulla), joten vaikka et osallistuisi retkille, niin saat niistä ajankohtaisia kuvaus- ja kuvauspaikkavinkkejä koko kurssin ajan.
 • 4 kuvausretken paketti syksyllä (11.8.- 24.10.) – 100€
  • Tämän paketin ostamalla sinulla on osallistumisoikeus 4 kuvausretkelle, mutta saat kutsut kaikille retkille, ja päätät itse mille retkille osallistut. – Nämä retkikutsut toimivat myös kuvausvinkkeinä siitä mitä kannatta lähteä kuvaamaan omatoimisesti (jos et pääse, tai halua osallistua, yhteisille retkille)!
  • Tämä retkipaketti on suunnattu erityisesti kurssilaisille jotka ovat jo olleet kursseillani. Retkiä ostaneet saavat ladata kuvansa myös kurssin kuvat.fi-galleriaan, ja näkevät millaisia kuvia muut kurssilaiset ovat kuvanneet.
  • Jos osallistut useammalle kuin 4 retkelle, niin loput retket laskutetaan kurssin jälkeen. Lisäretkien hinta on 22€/retki. Jos osallistut kaikkiaan yli 8 retkelle, niin lisäretken hinta alkaen 9. retkestä on vain 11€.

Vaikka et asuisi pääkaupunkiseudulla, niin voit siis ostaa pelkät webinaarit, ja käydä kuvaamassa kurssin kuvausaiheita ja kuvaustehtäviä omatoimisesti. Tällöin voit kuitenkin osallistua halutessasi yksittäisille kuvausretkille, jos innostut lähtemään kuvausmatkalle Helsingin suuntaan. Tai jos koronan vuoksi et halua osallistua yhteisille retkille, niin voit osallistua vain webinaareihin ja tehdä kuvaustehtävät omatoimisesti. Ja jos et ehdi osallistumaan johonkin webinaariin, niin voit katsoa tallenteen myöhemmin. Koko webinaari-illan tallenne on katsottavissa kuukauden ajan, sen jälkeen poistan kurssilaisten kuvakritiikin. Kuvausvinkit ja kuvankäsittelyohjeet ovat katsottavissa vuoden ajan.

Linnunrata Porkkalassa (kohinaa vähennetty pinoamalla kuvia Seguator-ohjelmalla)
Linnunrata Porkkalassa (kohinaa on vähennetty pinoamalla kuvia Sequator-ohjelmalla)

Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

 • Kurssin ilmoittautumistilanne on nyt (26.7.2021):
  • Webinaarit ovat täynnä, ja
  • syksyn (11.8.- 24.10.) retkipaketit ovat täynnä.
  • Jonoon voi ilmoittautua.

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen ilmo@maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten, jos osallistut retkille). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com). Lähetän laskut noin 2-3 viikkoa ennen kurssin alkua. Kesän retkipaketista lähetän laskut heti kun ilmoittaudut, koska retket alkavat pian.

Laskun eräpäivä on 1 viikko laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen täysin ilman kustannuksia on mahdollista vähintään 5 päivää ennen kurssin alkua. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus!

Jos sairastut, tai läheisesi sairastuu, kurssin aikana, niin osallistuminen kurssille on mahdollista peruuttaa myös kurssin aikana. Tällöin kurssimaksu palautetaan siltä osuudelta miltä kurssi jäi käymättä. Webinaareihin voit kuitenkin halutessasi osallistua vaikka sinulla olisi oireita. Ja ”käyttämätön” kurssimaksu voidaan muuttaa myös yksityisopetukseksi (joka voidaan tehdä esim. ensi keväänä, kun tähdet ja Linnunrata on taas paremmin kuvattavissa).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 7 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 7 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä (jos se on ehditty laskuttaa, mutta yleensä lähetän laskut vasta kun kurssin järjestäminen on varmaa).

Mikäli opettaja on sairaana luokkapäivän aikaan, luokkapäivä voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.