Yövalokuvauskurssi (20.8.-22.10.2020)

Seuraava Yövalokuvauskurssi järjestetään elo-lokakuussa 2021! Kurssi tulee myyntiin kesäkuun alussa 2021.

Linnunrata ja Jupiter Kopparnäsissä
Linnunrata ja Jupiter Kopparnäsissä (taivas on kuvattu seurantajalustalla)

Koronaepidemiasta johtuen tämän kurssin luokkatapaamiset korvataan webinaareilla (3+ tuntia sisätiloissa on riskialtista), mutta teemme kuvausretket yhdessä. Retkillä, raikkaassa ulkoilmassa, tartuntariski on paljon pienempi. Ensimmäisillä retkillä, jolloin on eniten tarvetta henkilökohtaiseen opastukseen kameran käytössä, käytän myös maskia. Kurssin merkittävin anti on siis yhteiset kuvausretket: retket jotka olen suunnitellut huolellisesti (optimaalinen paikka ja aika), ja retkien aikana tarjoamani henkilökohtainen opastus.

Jos tilanne pahenee merkittävästi, niin suosittelen että kaikki käyttäisivät maskia retkillä. Mikäli tulee kokoontumisrajoituksia, niin on mahdollista että yhteisiä retkiäkin joudutaan perumaan (tällöin kurssimaksu palautetaan siinä suhteessa kuin kurssitapaamisia jää toteutumatta). Myös kurssilaisten peruutusehdot ovat erittäin joustavat.

Tämän kurssin kuvausaiheina ovat tähdet (mm. Linnunrata ja star trail -kuvat), kuu maisemassa ja sinisen hetken kaupunkimaisemat. Kurssilla on neljä webinaaria arki-iltaisin, ja lisäksi teemme vähintään 8 kuvausretkeä. Valtaosa kurssista muodostuu siis kuvausretkistä ja retkillä kuvattujen kuvien ja kuvaustilanteiden analysoinnista. Kurssilaiset saavat myös kuvattavaan aiheeseen ja sommitteluun liittyviä tehtäviä retkille.

Näytän retkillä miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Retkillä on myös aikaa henkilökohtaiseen neuvontaan, eli ehdin neuvomaan kaikkia oman kameransa käyttöön (mm. miten tarkennetaan tähtiin). Retkillä kuvatut kuvat ladataan vain kurssilaisille näkyville olevaan nettigalleriaan, missä on mahdollista vertailla eri kurssilaisten näkemyksiä ja keskustella kuvista.

Annan myös ohjeita timelapse-videoiden kuvaamiseen yötaivaasta, voit katsoa Vimeosta kaksi kuvaamaani lyhyttä Linnunrata-videota: Lauttasaari ja Porkkalanniemi. Lisäksi annan vinkkejä myös revontulien (parhaat revontulikuvani Helsingistä), valaisevien yöpilvien ja ukkosen kuvaamiseen.

Näytän myös miten seurantajalustaa voidaan käyttää tähtien kuvaamiseen. Seurantajalusta mahdollistaa pitkien valotusaikojen käytön ilman että tähdistä tulee viiruja, tällöin voi käyttää matalampaa ISOa ja pienempää aukkoa. Minulla on käytössä Sky-Watcher Star Adventurer -jalusta. Halukkaat voivat myös testata kuvan ottamista omalla kamerallaan seurantajalustalla. Oheinen Linnunrata-kuva on otettu seurantajalustalla (taivas 14 mm, ISO 400, f/3,5 ja 240 sekuntia, etuala ilman seurantaa 14 mm, ISO 400, f/4 ja 240 sekuntia).

Kurssilta saatava materiaali

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

Linnunrata Porkkalassa (kohinaa vähennetty pinoamalla kuvia Seguator-ohjelmalla)
Linnunrata Porkkalassa (kohinaa on vähennetty pinoamalla kuvia Sequator-ohjelmalla)
 • Noin 80 sivuiset luentomuistiinpanot (PDF) maisemavalokuvauksen perusteista, sommittelusta ja yövalokuvauksesta.
 • Tallenteet luokkatapaamisten tai webinaarien teoriaosuuksista: kuvausvinkit ja kuvankäsittelyohjeet. Arviota 8+ tuntia. Nämä on katsottavissa vuoden ajan kurssin loppumisesta. (Kokonaisten webinaari-iltojen tallenteet ovat katsottavissa kuukauden ajan webinaarista, eli jos et ehdi johonkin webinaariin, voit katsoa sen kokonaan myöhemmin.)
 • Noin tunnin video siitä miten säädän kamerani asetuksia maastossa, eri tilanteissa (esim. miten tarkennan tähtiin tai kuuhun).
 • Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle -video: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 4 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
 • Exposure blending maisemakuvaajalle -video, tällä videolla käyn lävitse miten yhdistän tasojen ja maskien avulla Photoshopissa eri valotuksia siten että saan kasvatettua kuvan dynamiikkaa (noin 3 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
 • Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aikataulu

Webinaarit järjestetään Zoom webinaarin avulla (kurssin osallistujat eivät tarvitse maksullista lisenssiä, klikkaamalla kutsulinkkia Zoomin ilmaisen apuohjelman asennus käynnistyy). Webinaarin aikana näet minun tietokoneeni näytön omalla koneellasi ja kuulet puheeni. Voit esittää kysymyksiä puhumalla (vaatii että tietokoneessasi on mikrofoni) tai chatin avulla. Voit käyttää tablettia, kannettavaa tai pöytäkonetta.

Ensimmäinen webinaari – Torstai 20.8.2020 klo 17:30-21

Painopiste on yökuvien (Linnunrata, star trail, sininen hetki, kuu,…) valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä ja kameran asetuksia, ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani (kuukuviani on nähtävissä näissä gallerioissa: 1, 2, 3 ja 4 ja tähtikuviani Helsingin alueella löytyy tästä Stars in Helsinki Facebook-galleriasta), ja kerron miten ne on kuvattu. Annan myös vinkkejä revontulien kuvaamiseen (siltä varalta että niitä näkyisi etelärannikollakin kurssin aikana).

Annan sommitteluohjeita yökuviin, eli esim. miten luoda tasapainoa, miten johtaa katsetta,… Yövalokuvien sommittelu saattaa olla vaikeaa (mm. etsimestä ei välttämättä näe mitään,…), mutta silti myös yökuvissa sommittelu on oleellista, ja siihen kannattaa käyttää aikaa!

Keskustelemme myös kurssilaisten omista yökuvista, eli kurssilaiset lähettävät minulle etukäteen yhden oman yökuvan (joko kuva johon olette tyytyväinen, tai tilanne jonka kuvaamiseen toivotaan ohjeita).

Toinen webinaari – Torstai 3.9.2020 klo 17:30-21

Ensimmäisen webinaarin jälkeen on ollut mahdollista kuvata (jos on ollut selkeitä öitä) sekä Linnunrataa että täysikuuta, joten toivottavasti meillä on katsottavana uusia kuu- ja Linnunrata-kuvia. Tässä webinaarissa katselemme siis aluksi retkillä kuvaamiamme yökuvia, mutta illan painopiste on kuvakäsittelyssä. Näytän miten käsittelen yökuviani Lightroomilla ja Photoshopissa: Miten tähdet ja Linnunrata saadaan esille? Näytän myös miten useita valotuksia (yleensä 10-15 kpl) voidaan yhdistää (esim. Sequator-ohjelmalla) kohinan vähentämiseksi Linnunrata-kuvissa. Miten star trail -kuvat koostetaan? Ja miten teen eri valotusten yhdistämisen exposure blending -menetelmällä kuukuvissa ja sinisen hetken kuvissa.

Tämän illan ohjelma on varsin kiireinen, mutta kuvakäsittelyesimerkeistä jää videotallenteet, joita kurssilaiset voivat katsoa jälkikäteen omaan tahtiin.

Kolmas webinaari – Torstai 24.9.2020 klo 17:30-21

Edellisen webinaarin jälkeen on ollut uusi mahdollisuus kuvata Linnunrataa ja tähtiä, joten toivottavasti meillä on katsottavana lisää Linnunrata-kuvia. Jotka on nyt myös käsitelty toisen tapaamiskerran oppien avulla. Olemme ehkä käyneet myös kuvaamassa star trail -kuvia. Katsomme ja analysoimme yhdessä uudet kuvat.

Kertaan myös linnunradan käsittelyä ja exposure blending -menetelmän käyttöä. Annan vinkkejä timelapse-videoiden kuvaamiseen ja koostamiseen. Ohessa on timelapse-video kuun noususta Harmajan majakan takaa. Video on yhdistetty noin 300 kuvasta, kuvien tiedot ovat: 200 mm (kuvaa on rajattu lisäksi reippaasti), ISO 1600, f/3,5 ja 1/30 sekuntia. Videossa näkyy myös yksi kuukuvaajan vihollinen: kova tuuli heiluttaa kameraa hieman muutamassa kohtaa.

Kuvankäsittelystä on myös varmasti herännyt uusia kysymyksiä, joihin vastaan.

Neljäs webinaari – Torstai 22.10.2020 klo 17:30-21

Edellisen webinaarin jälkeen on ollut sekä täysikuu että uusikuu, joten on taas ollut mahdollisuus kuvata kuuta ja Linnunrataa. Viimeisessä webinaarissa katselemme lisää yhdessä otettuja yökuvia ja keskustelemme siitä mitkä sommittelut, valinnat ja asetukset toimivat ja mitkä eivät. Mitä voidaan vielä parantaa, ja mikä jäi kokeilematta?

Annan myös ohjeet siitä miten timelapse-kuvauksen materiaalista voi koostaa seuraanlaisia kuvia missä näkyy kuun liike taivalla. Muuta tekniikkaa ja kuvankäsittelyä käydään lävitse kurssilaisten toiveiden mukaan.

Kuvausretket (21.8.- 19.10.2020)

Kuvausretket muodostavat valtaosan kurssista. Monet eri kursseillani olleet ovat sanoneet että kuvausretket ovat olleet kurssieni parasta antia: tulee lähdettyä säännöllisesti kuvaamaan, kuvausajankohdat ja -kohteet on hyviä (olen valinnut ne vuosien kuvauskokemuksieni perustella) ja retkillä näkee miten opettaja ja muut toimii kohteessa, ja siitä pystyy ottamaan opiksi. Jälkikäteen näkee vielä miten erilaisia kuvia kurssilaiset ovat kohteista saaneet, ja mitä itse mahdollisesti unohti kuvata. Ja toivottavasti sitten muistaa itse kuvata siten seuraavalla kerralla!

Kurssilla järjestetään vähintään 8 kuvausretkeä (jos viikonloppuina on paljon selkeitä yötä, eikä koronaepidemia haittaa, niin retkiä voi olla enemmänkin…). Kuvausaiheina ovat sinisen hetken kaupunkimaisemat, tähdet, ja kuu. Kuvaamme kaupunkimaisemaa sinisen hetken aikaan Helsingin keskustassa. Linnunrataa ja tähtiä kuvaamme esim. Kustaanmiekassa Suomenlinnassa, Porkkalanniemessä, ja mahdollisesti myös Lauttasaaressa tai Kopparnäsissä. Kuuta maisemassa kuvaamme vaihtelevissa paikoissa Helsingin alueella (paras paikka vaihtelee kuun nousu- ja laskusuuntien mukaan).  Kokeilemme myös tähtien kuvaamista Helsingin keskustan alueella (se onnistuu kuten oheisesta Kaivopuistossa kuvatusta star trail -kuvasta näkyy, kuvan tiedot ovat: 201 kuvaa yhdistetty, 14 mm, ISO 1600, f/4 ja 25 sekuntia).

Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on valokuvauksen kannalta hyvä (tähtikuvaus vaatii selkeää säätä, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien ajankohta vahvistetaan usein vain 1–3 päivää aikaisemmin.

Tähdet Kaivopuiston tähtitornin yllä
Star trail Kaivopuiston tähtitornin yllä

Kuvausretket tehdään sinisen hetken aikaan ja/tai iltayöllä. Esimerkiksi syyskuun alussa sininen hetki osuu noin 20:30-21:15 välille ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen on noin klo 22:15 jälkeen. Lokakuun alussa sininen hetki on noin 19:00-19:45, ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen alkaa olla noin klo 20:30. Kuvausretket pyritään järjestämään viikonloppuina, mutta sään ollessa erinomainen (esim. täydenkuun aikaan), pari retkeä voidaan järjestää myös arki-iltoina. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä. Jos et ehdi jollekin retkelle, niin voit kuvata samoja aiheita myös omatoimisesti. Porkkalaan menemme kimppakyydillä, joten oma auto ei ole pakollinen kurssilla.

Seuraavassa on alustava hahmotelma kurssin kuvausretkien aikataulusta ja aiheista. Tyypillisesti viikonlopun aikana on yksi retki. Lisäksi arki-iltoina voi olla kuun kuvausretkiä (tänä syksynä täysikuut osuvat yleensä arkipäiville). Toteutuvatko retket, ja retkien tarkat päivät määräytyvät sään mukaan. Sinisen hetken kaupunkimaisemia on mahdollista kuvata aina (kuun valo ei haittaa, eivätkä pilvetkään haittaa), joten sinisen hetken kaupunkimaisemia kuvaamme silloin kun tähtien tai kuun kuvaus ei onnistu. Lisäksi yritämme käydä kuvaamassa kuunsirppiä muutaman kerran.

 • 21.-23.8. Linnunradan, tähtien ja kuunsippin kuvausta
  • 21.8. 10% kuunsirppi laskee 22:02
  • 22.8. 18% kuunsippi laskee 22:10
  • 23.8. 28% kuunsirppi laskee 22:19
 • 28.-29.8. Sinisen hetken kuvausta
 • Ti 1.9. Kuun kuvausta – 99,8% kuu nousee 20:53
 • Ke 2.9. Täysikuun kuvausta – kuu nousee 21:01
 • 4.-6.9. Sinisen hetken kuvausta
 • 12.-13.9. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • 18.-20.9. ei retkiä (olen Kuusamossa)
  • omatoimista Linnunradan kuvausta
  • omatoimista kuunsirpin kuvavausta (2% kuunsirppi laskee 18.9. klo 20:17, 7% kuunsirppi laskee 19.9. klo 20:25)
 • 25.-27.9. Sinisen hetken kuvausta
 • To 1.10. Täysikuun kuvausta – kuu nousee 19:23
 • Pe 2.10. Täysikuun kuvausta – kuu nousee 19:28
 • 9.-11.10. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • 16.-18.10. Linnunradan ja tähtien kuvausta
  • 18.10. 5% kuunsirppi laskee 18:51
 • 19.10. 12% kuunsirppi laskee 19:06

Teemme myös yhden kuvausretken Helsingin kattojen ylle kuvaamaan sinistä hetkeä (esim. Kaapelitehtaan kattosaunan terassi tai Sitran tornin 16 kerros).

Kurssilla tarvittavat välineet

Kuvausretkille tarvitset: järjestelmäkamera, jalusta, mielellään myös lankalaukaisin star trail -kuvien kuvaamiseksi (tai sellainen kamera joka voidaan asettaa ottamaan kuvia jatkuvasti, eli kamera tukee intervallikuvausta), tasku- tai otsalamppu, evästä ja vaatetusta sään mukaan siten, että tarkenet ulkona noin 2-3 tuntia.

Järjestelmäkamera voi olla perinteinen tai peilitön. Linnunradan kuvaamiseksi olisi hyvä jos kameran ISO herkkyydet 3200 tai 6400 olisivat vielä käyttökelpoiset (eli ei liikaa kohinaa, kohinaa toki kannattaa poistaa kuvasta yhdistämällä 10-20 valotusta, opetan tämän 2. kertaa).

Tähtitaivas on laaja, joten tähtien ja linnunradan kuvaamiseen tarvitaan laajakulma, mielellään noin 24 mm tai laajempi. Toki voit kuvata myös panoraaman kuvakulman kasvattamiseksi. Itse kuvaan Linnunrataa useimmiten 14 mm tai 20 mm polttoväleillä. Sinisen hetken ja star trailien kuvaukseen riittää objektiivi joka ei kovin valovoimainen (f/4-f/5,6 riittää hyvin), mutta linnunradan kuvauksessa olisi hyvä olla laajakulmainen objektiivi jonka valovoima on f/2.8 (mutta kyllä f/4:llakin onnistuu jos kamerassa voi käyttää ISO 6400 herkkyyttä, ja yhdistää useita valotuksia). Linnunradan kuvaus on kuitenkin vain osa kurssista, joten kurssille voi osallistua vaikkei olisikaan parasta mahdollista kalustoa sen kuvaamiseen (ja voin lainata retkillä Canon 6D kameraa + Samyang EOS 14 mm f/2.8 -objektiivia linnunradan kuvaamiseksi, jotta kaikki saavat muutamia kuvia linnunradasta).

Kuun kuvaamisessa käytän itse polttovälejä 14 mm – 600 mm. Eli riippuen siitä haluatko kuu maisemassa kuvia, vai lähikuvia kuusta, kaikille polttoväleille löytyy käyttöä.

Sininen hetki Eläintarhanlahdella, Helsinki

Kurssin hinta ja osallistujamäärä

Kurssi hinta on 325 € (sis. ALV). Kurssin maksimi osallistujamäärä on ”kokoaikaista” 15 oppilasta (tarkka osallistujamäärä riippuu siitä millaisia moduuleja kurssilaiset ostavat).

Tältä kurssilta on mahdollista ostaa myös erilaisia moduuleja, sen mukaan mikä kiinnostaa sinua.

 • Kurssin webinaarit (4 kpl) – 175€
  • Jos ostat webinaarit, niin voit ostaa myös ostaa osallistumisoikeuksia yksittäisille kuvausretkille hintaa 28€. Nämä laskutetaan kurssin loppumisen jälkeen, joten sinun ei tarvitse tietää etukäteen kuinka monelle retkelle aiot osallistua.
 • Kaikki kurssin kuvausretket (8 kpl) – 175€
 • Osallistumisoikeus 4 kuvausretkelle – 100€ (saat kutsut kaikille retkille, päätät itse mille retkille osallistut)

Vaikka et asuisi pääkaupunkiseudulla, niin voit siis ostaa pelkät webinaarit, ja käydä kuvaamassa kurssin kuvausaiheita ja kuvaustehtäviä omatoimisesti. Tällöin voit kuitenkin osallistua halutessasi yksittäisille kuvausretkille, jos innostut lähtemään kuvausmatkalle Helsingin suuntaan. Tai jos koronan vuoksi et halua osallistua yhteisille retkille, niin voit osallistua vain webinaareihin ja tehdä kuvaustehtävät omatoimisesti. Ja jos et ehdi osallistumaan johonkin webinaariin, niin voit katsoa tallenteen myöhemmin. Koko webinaari-illan tallenne on katsottavissa kuukauden ajan, sen jälkeen poistan kurssilaisten kuvakritiikin. Kuvausvinkit ja kuvankäsittelyohjeet ovat katsottavissa vuoden ajan.

Pelkät kuvausretket (8 tai 4 kpl) on suunnattu erityisesti tällä kurssilla aikaisempia vuosina käyneille kurssilaisille. Retkiä ostaneet saavat ladata kuvansa myös kurssin kuvat.fi-galleriaan, ja annan palautetta kuvista kahden viikon välein.

Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi, Erenredin virike-etu ja virikeseteli, tai Eazybreakin kulttuurietu käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla, Erenredin tai Eazybreakin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Halutessasi voit maksaa kurssin kahdessa osassa (puolet ennen kurssin alkua, ja puolet kurssin puolessa välissä, eli toisen osan eräpäivä on 21.9.). Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssi on nyt täynnä (päivitetty 19.8.2020).

Nopean ilmoittautujan edut

Jos ilmoittaudut kurssille viimeistään 2.8., niin tarjolla on seuraavat edut:

 • Saat sähköpostilla vinkkejä täydenkuun kuvaukseen (sisältäen kuvauspaikkavinkit pääkaupunkiseudulla) 2.-3.8. Ja jos sää sallii, niin tapaat minut jo kuvauspaikolla Helsingissä.
 • Saat sähköpostilla vinkkejä Perseidien tähdenlentojen kuvaamiseen 11.-13.8. (Ursan tiedote Perseidien tähdenlentoparvesta). Tänä vuonna Perseidien tähdenlentojen kuvaamista häiritsee taas kerran kuu, joten tähdenlentojen kuvaus ei valitettavasti onnistu kovin hyvin. Katso täältä vuonna 2016 kuvaamani kuva Kaivopuistossa Perseidien tähdenlentoparvesta.

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kerro haluatko ostaa koko kurssin, vai joitain moduuleja. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com).

Koronapandemiasta johtuen lähetän laskut tavallista myöhemmin (jotta ilmoittautumisen peruminen on helpompaa). Eli lähetän laskut noin viikkoa ennen kurssin alkua. Jos ilmoittaudut kurssille elokuun 13. päivän jälkeen, niin lähetän laskun 1 päivän kuluessa ilmoittautumisesta.

Laskun eräpäivä on 1 viikko laskutuspäivästä, kuitenkin viimeistään 18. elokuuta. Jos valitsit maksun kahdessa osassa, toisen osan eräpäivä on 21.9. Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen täysin ilman kustannuksia on mahdollista ennen kurssin alkua. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus!

Jos sairastut, tai läheisesi sairastuu, kurssin aikana, niin osallistuminen kurssille on mahdollista peruuttaa myös kurssin aikana. Tällöin kurssimaksu palautetaan siltä osuudelta miltä kurssi jäi käymättä. Webinaareihin voit kuitenkin halutessasi osallistua vaikka sinulla olisi oireita. Ja ”käyttämätön” kurssimaksu voidaan muuttaa myös yksityisopetukseksi (joka voidaan tehdä esim. ensi keväänä, kun tähdet ja Linnunrata on taas paremmin kuvattavissa).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 7 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 7 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä (jos se on ehditty laskuttaa, mutta yleensä lähetän laskut vasta kun kurssin järjestäminen on varmaa).

Mikäli opettaja on sairaana luokkapäivän aikaan, luokkapäivä voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.