Yövalokuvauskurssi (10.8.-2.11.2023)

Linnunrata kuvattuna Kopparnäsissä syksyn 2022 kurssin retkellä

Tämän kurssin kuvausaiheina ovat tähdet (mm. Linnunrata ja star trail -kuvat), kuu maisemassa ja sinisen hetken kaupunkimaisemat. Kurssilla on neljä webinaaria arki-iltaisin, ja lisäksi teemme 8-12 kuvausretkeä syksyn aikana. Kurssilaiset saavat yökuvausaiheisiin ja sommitteluun liittyviä tehtäviä retkille. Merkittävä osan kurssista muodostavat siis yhteiset kuvausretket: retket jotka olen suunnitellut huolellisesti (optimaalinen paikka ja aika sää huomioiden), ja retkien aikana tarjoamani henkilökohtainen opastus.

Tältä kurssilta on mahdollista ostaa myös pelkät webinaarit (esim. jos et asu pääkaupunkiseudulla), tällöin saat webinaareissa kuvausaiheita, joita kuvaat omatoimisesti. Seuraavassa webinaarissa käymme sitten kaikkien kuvat lävitse, ja saat palautetta kuvistasi. Huomaa myös nopean tilaajan etu, eli kesäretket!

Näytän retkillä miten itse ”luen kuvauspaikkaa”, eli valitsen parhaan kuvauskohdan ja -suunnan. Retkillä on myös aikaa henkilökohtaiseen neuvontaan, eli ehdin neuvomaan kaikkia oman kameransa käyttöön (mm. miten tarkennetaan tähtiin). Retkillä kuvatut kuvat ladataan vain kurssilaisille näkyville olevaan nettigalleriaan, missä on mahdollista vertailla eri kurssilaisten näkemyksiä ja keskustella kuvista.

Annan myös ohjeita timelapse-videoiden kuvaamiseen yötaivaasta, voit katsoa Vimeosta kaksi kuvaamaani lyhyttä Linnunrata-videota: Lauttasaari ja Porkkalanniemi. Lisäksi annan vinkkejä myös revontulien (parhaat revontulikuvani Helsingistä), valaisevien yöpilvien ja ukkosen kuvaamiseen, vaikka emme välttämättä onnistu kuvaamaan näitä aiheita yhteisillä retkillä.

Näytän myös miten seurantajalustaa voidaan käyttää tähtien kuvaamiseen. Seurantajalusta mahdollistaa pitkien valotusaikojen käytön ilman että tähdistä tulee viiruja, tällöin voi käyttää matalampaa ISOa ja pienempää aukkoa. Minulla on käytössä Sky-Watcher Star Adventurer -jalusta. Halukkaat voivat myös testata kuvan ottamista omalla kamerallaan seurantajalustalla.

Kurssilta saatava materiaali

Kurssin jälkeen oppilailla on seuraavat materiaalit joiden avulla oppeja voi kerrata ja jatkaa opiskelua:

 • Noin 80 sivuiset luentomuistiinpanot (PDF) maisemavalokuvauksen perusteista, sommittelusta ja yövalokuvauksesta.
 • Tallenteet luokkatapaamisten tai webinaarien teoriaosuuksista: kuvausvinkit ja kuvankäsittelyohjeet. Arviolta 8+ tuntia. Nämä on katsottavissa vuoden ajan kurssin loppumisesta.
 • Lightroomin perusteet maisemavalokuvaajalle -video: kuvien tuonti Lightroomiin, parhaiden kuvien valinta, hakusanoitus ja kuvien etsiminen, panoraamojen ja HDR-kuvien yhdistäminen, kuvien säätäminen Develop-moduulissa (noin 7 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
 • Exposure blending maisemakuvaajalle -video, tällä videolla käyn lävitse miten yhdistän tasojen ja maskien avulla Photoshopissa eri valotuksia siten että saan kasvatettua kuvan dynamiikkaa (noin 3 tuntia). Nämä videot voit ladata itsellesi.
 • Kurssilaiset saavat myös kutsun suljettuun Facebook-ryhmääni jossa jaan maisemavalokuvaukseen liittyviä vinkkejä ja kerron Facebookissa julkaisemieni maisemakuvien kuvaustiedot. Annan ryhmässä myös vinkkejä kuvauksellisista tilanteista (esim. täysikuu, paras aika kuvata Linnunrataa, ukkoset, revontulet,…). Tässä ryhmässä kurssilaiset voivat kurssin jälkeenkin esittää kysymyksiä, pitää yhteyttä muihin kurssilaisiin ja vaikka sopia yhteisiä kuvausretkiä.

Kurssin aikataulu

8% kuunsirppi ja Tuomiokirkko Suomenlinnasta kuvattuna Kaupunkimaisemat 2023 kurssin retkellä

Webinaarit järjestetään Zoom webinaarin avulla (kurssin osallistujat eivät tarvitse maksullista lisenssiä, klikkaamalla kutsulinkkiä Zoomin ilmaisen apuohjelman asennus käynnistyy). Webinaarin aikana näet minun tietokoneeni näytön omalla koneellasi ja kuulet puheeni. Voit esittää kysymyksiä puhumalla (vaatii että tietokoneessasi on mikrofoni) tai chatin avulla. Voit käyttää tablettia, kannettavaa tai pöytäkonetta.

Ensimmäinen webinaari – Torstai 10.8.2023 klo 17:30-21

Painopiste on yökuvien (tähdenlennot, Linnunrata, star trail, sininen hetki, kuu,…) valokuvauksessa eli käsittelemme tarvittavia välineitä ja kameran asetuksia, ja sitä miten kuvauspaikalla kannattaa toimia. Näytän omia esimerkkikuviani (kuukuviani on nähtävissä näissä gallerioissa: 1, 2, 3 ja 4 ja tähtikuviani Helsingin alueella löytyy tästä Stars in Helsinki Facebook-galleriasta), ja kerron miten ne on kuvattu.

Annan sommitteluohjeita yökuviin, eli esim. miten luoda tasapainoa, miten johtaa katsetta,… Yövalokuvien sommittelu saattaa olla vaikeaa (mm. etsimestä ei välttämättä näe mitään,…), mutta silti myös yökuvissa sommittelu on oleellista, ja siihen kannattaa käyttää aikaa!

Keskustelemme myös kurssilaisten omista yökuvista, eli kurssilaiset lähettävät minulle etukäteen yhden oman yökuvan (joko kuva johon olette tyytyväinen, tai tilanne jonka kuvaamiseen toivotaan ohjeita).

Huomio: jos olet vielä 1. webinaarin aikana lomamatkalla, niin se ei ole este kurssin osallistumiselle. Koska ensimmäinen webinaari on 95% luento, niin voit hyvin katsoa 1. webinaarin tallenteista.

Toinen webinaariTorstai 7.9.2023 klo 17:30-21

Ensimmäisen webinaarin jälkeen on ollut mahdollista kuvata (jos on ollut selkeitä öitä) tähdenlentoja, Linnunrataa ja täysikuuta, joten toivottavasti meillä on katsottavana runsaasti yökuvia. Tässä webinaarissa katselemme siis aluksi retkillä kuvaamiamme yökuvia, mutta illan painopiste on kuvakäsittelyssä. Näytän miten käsittelen yökuviani Lightroomilla ja Photoshopissa: Miten tähdet ja Linnunrata saadaan esille? Näytän myös miten useita valotuksia (yleensä 10-15 kpl) voidaan yhdistää Sequator-ohjelmalla kohinan vähentämiseksi Linnunrata-kuvissa. Ja miten teen eri valotusten yhdistämisen exposure blending -menetelmällä kuukuvissa ja sinisen hetken kuvissa. Annan myös vinkkejä revontulien kuvaamiseen.

Tämän illan ohjelma on varsin kiireinen, mutta kuvakäsittelyesimerkeistä jää videotallenteet, joita kurssilaiset voivat katsoa jälkikäteen omaan tahtiin.

Kolmas webinaariTorstai 5.10.2023 klo 17:30-21

Edellisen webinaarin jälkeen on ollut uusi mahdollisuus kuvata kuuta, Linnunrataa ja tähtiä, joten toivottavasti meillä on katsottavana runsaasti lisää yökuvia. Jotka on nyt myös käsitelty toisen tapaamiskerran oppien avulla. Olemme ehkä käyneet myös kuvaamassa star trail -kuvia. Näytän miten star trail -kuvat koostetaan. Katsomme ja analysoimme yhdessä uudet kuvat.

Kertaan myös linnunradan käsittelyä ja exposure blending -menetelmän käyttöä tuoreilla esimerkkikuvilla. Annan vinkkejä timelapse-videoiden kuvaamiseen ja koostamiseen. Ohessa on timelapse-video kuun noususta Harmajan majakan takaa. Video on yhdistetty noin 300 kuvasta, kuvien tiedot ovat: 200 mm (kuvaa on rajattu lisäksi reippaasti), ISO 1600, f/3,5 ja 1/30 sekuntia. Videossa näkyy myös yksi kuukuvaajan vihollinen: kova tuuli heiluttaa kameraa hieman muutamassa kohtaa.

Kuvankäsittelystä on myös varmasti herännyt uusia kysymyksiä, joihin vastaan.

Neljäs webinaariTorstai 2.11.2023 klo 17:30-21

Edellisen webinaarin jälkeen on ollut sekä täysikuu että uusikuu, joten on taas ollut mahdollisuus kuvata kuuta ja Linnunrataa (mutta Linnunrata ei ole enää niin kuvauksellinen kuin aikaisemmin syksyllä). Viimeisessä webinaarissa katselemme lisää yhdessä otettuja yökuvia ja keskustelemme siitä mitkä sommittelut, valinnat ja asetukset toimivat ja mitkä eivät. Mitä voidaan vielä parantaa, ja mikä jäi kokeilematta?

Annan myös ohjeet siitä miten timelapse-kuvauksen materiaalista voi koostaa seuraavanlaisia kuvia missä näkyy kuun liike taivalla. Muuta tekniikkaa ja kuvankäsittelyä käydään lävitse kurssilaisten toiveiden mukaan.

Kuvausretket (11.8.- 29.10.2023)

Tähdet Kaivopuiston tähtitornin yllä
Star trail Kaivopuiston tähtitornin yllä

Kuvausretket muodostavat valtaosan kurssista. Monet eri kursseillani olleet ovat sanoneet että kuvausretket ovat olleet kurssieni parasta antia: tulee lähdettyä säännöllisesti kuvaamaan, kuvausajankohdat ja -kohteet on hyviä (olen valinnut ne vuosien kuvauskokemuksieni perustella) ja retkillä näkee miten opettaja ja muut toimii kohteessa, ja siitä pystyy ottamaan opiksi. Jälkikäteen näkee vielä miten erilaisia kuvia kurssilaiset ovat kohteista saaneet, ja mitä itse mahdollisesti unohti kuvata. Ja toivottavasti sitten muistaa itse kuvata siten seuraavalla kerralla!

Kurssilla järjestetään syksyn aikana 8-12 kuvausretkeä (retkien määrä riippuu siitä kuinka paljon on selkeitä öitä, jos on hyvä syksy retkiä voi olla enemmänkin, syksyllä 2022 oli 15 retkeä). Tyypillisesti viikonlopun aikana on 1 retki, mutta jos sää on erinomainen, niin yhtenä viikonloppuna voi olla 2-3 retkeä, ja jos joku viikonloppu on sateinen/pilvinen, niin silloin ei ole lainkaan retkeä. Kuvausaiheina ovat sinisen hetken kaupunkimaisemat, tähdet, ja kuu. Kuvaamme kaupunkimaisemaa sinisen hetken aikaan Helsingin keskustassa. Linnunrataa ja tähtiä kuvaamme esim. Kustaanmiekassa Suomenlinnassa, Porkkalanniemessä, Kopparnäsissä ja mahdollisesti myös Lauttasaaressa. Kuuta maisemassa kuvaamme vaihtelevissa paikoissa Helsingin alueella (paras paikka vaihtelee kuun nousu- ja laskusuuntien mukaan). Kokeilemme myös tähtien kuvaamista Helsingin keskustan alueella (se onnistuu kuten oheisesta Kaivopuistossa kuvatusta star trail -kuvasta näkyy, kuvan tiedot ovat: 201 kuvaa yhdistetty, 14 mm, ISO 1600, f/4 ja 25 sekuntia).

Retkien ajankohta valitaan sään mukaan, eli kuvaamaan lähdetään silloin kuin sää on valokuvauksen kannalta hyvä (tähtikuvaus vaatii selkeää säätä, sinisen hetken kuvaus onnistuu pilviselläkin säällä). Tämä tarkoittaa myös että kuvausretkien ajankohta vahvistetaan usein vain 1–4 päivää aikaisemmin.

Kuvausretket tehdään sinisen hetken aikaan ja/tai iltayöllä. Esimerkiksi syyskuun alussa sininen hetki osuu noin 20:30-21:15 välille ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen on noin klo 22:15 jälkeen. Lokakuun alussa sininen hetki on noin 19:00-19:45, ja riittävän pimeää tähtien kuvaamiseen alkaa olla noin klo 20:30. Kuvausretket pyritään järjestämään viikonloppuina, mutta kuun kuvausretkiä voidaan järjestää myös arki-iltoina. Kaikkien retkien ajankohta ei sovi jokaiselle, mutta toivottavasti kaikki ehtivät valtaosalle retkistä. Jos et ehdi jollekin retkelle, niin voit kuvata samoja aiheita myös omatoimisesti.

Seuraavassa on alustava hahmotelma kurssin kuvausretkien aiheista eri viikonloppuina. Toteutuvatko retket, ja retkien tarkat päivät määräytyvät sään mukaan. Sinisen hetken kaupunkimaisemia on mahdollista kuvata aina (kuun valo ei haittaa, eivätkä pilvetkään haittaa), joten sinisen hetken kaupunkimaisemia kuvaamme silloin kun tähtien tai kuun kuvaus ei onnistu. Lisäksi yritämme käydä kuvaamassa kuunsirppiä muutaman kerran.

 • Pe 11.8. – su 13.8. Perseidien tähdenlentojen ja täydenkuun kuvausta (Perseidien tähdenlentojen huippu on 12.-13. välisen yönä, mutta myös edeltävänä yönä kannattaa kuvata jos on selkeää)
 • Pe 18.8. – su 20.8. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • Pe 25.8. – la 26.8. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • Ke 30.8. 99% kuu nousee 20:58
 • To 31.8. Täysikuu nousee 20:58
 • La 2.9. – su 3.9. sinisen hetken kuvausta
 • La 9.-10.9. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • La 16.9 – su 17.9. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • Pe 22.9. – la 23.9. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • To 28.9. 99% kuu nousee 19:10
 • Pe 29.9. Täysikuu nousee 19:09
 • La 28.9. 98% kuu nousee 19:09
 • La 7.10. – su 8.10. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • La 14.10. – su 15.10. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • Pe 20.10. – la 21.10. Linnunradan ja tähtien kuvausta
 • La 28.10. Täysikuu nousee 17:20
 • Su 29.10 Täysikuu nousee 16:21
Revontulet Suomenlinnassa maaliskuussa 2022

Kurssilla tarvittavat välineet

Kuvausretkille tarvitset: järjestelmäkamera, jalusta, mielellään myös lankalaukaisin star trail -kuvien kuvaamiseksi (tai sellainen kamera joka voidaan asettaa ottamaan kuvia jatkuvasti, eli kamera tukee intervallikuvausta), tasku- tai otsalamppu, evästä ja vaatetusta sään mukaan siten, että tarkenet ulkona noin 2-3 tuntia.

Järjestelmäkamera voi olla perinteinen tai peilitön. Linnunradan kuvaamiseksi olisi hyvä jos kameran ISO herkkyydet 3200 tai 6400 olisivat vielä käyttökelpoiset (eli ei liikaa kohinaa, kohinaa voi kyllä poistaa kuvasta yhdistämällä 10-20 valotusta, opetan tämän 2. kertaa, joten vähän vanhemmallakin kameralla kyllä pärjää).

Tähtitaivas on laaja, joten tähtien ja linnunradan kuvaamiseen tarvitaan laajakulma, mielellään 20 mm, 24 mm tai laajempi. Toki voit kuvata myös panoraaman kuvakulman kasvattamiseksi. Itse kuvaan Linnunrataa useimmiten 14 mm tai 20 mm polttoväleillä. Sinisen hetken ja star trailien kuvaukseen riittää objektiivi joka ei kovin valovoimainen (f/4-f/5,6 riittää hyvin), mutta linnunradan kuvauksessa olisi hyvä olla laajakulmainen objektiivi jonka valovoima on f/2.8 (mutta kyllä f/4:llakin onnistuu jos kamerassa voi käyttää ISO 6400 herkkyyttä, ja yhdistää useita valotuksia). Linnunradan kuvaus on kuitenkin vain osa kurssista, joten kurssille voi osallistua vaikkei olisikaan parasta mahdollista kalustoa sen kuvaamiseen (ja jos sinulla Canonin runko, niin voin lainata retkillä Samyang EOS 14 mm f/2.8 -objektiivia linnunradan kuvaamiseksi).

Kuun kuvaamisessa käytän itse polttovälejä 14 mm – 700 mm. Eli riippuen siitä haluatko kuu maisemassa kuvia, vai lähikuvia kuusta, kaikille polttoväleille löytyy käyttöä.

Sininen hetki Eläintarhanlahdella, Helsinki

Kurssin hinta, osallistujamäärä ja vapaat paikat

Kuu ja Suomenlinnan kirkko Hernesaaresta kuvattuna syksyn 2022 kurssin retkellä

Tältä kurssilta on mahdollista ostaa pelkät webinaarit (jolloin saat myös osallistumisoikeuden retkille) tai pelkkiä retkiä sen mukaan mikä kiinnostaa sinua. Valitse joko ”Kurssin webinaarit (4 kpl)” tai ”4 kuvausretken paketti”. Kurssin webinaarien maksimi osallistujamäärä on 12 oppilasta. Retkipakettien maksimiosallistujamäärä on 10 oppilasta (mikäli webinaaripaikat eivät täyty, niin ehkä siirrän paikkoja webinaareista retkipakettiin). Kurssi on myyty loppuun viime vuosia, ja yleensä muutama henkilö on jäänyt jonoon (joko retkipakettiin tai webinaareihin), joten ilmoittaudu ajoissa!

Koska retket ovat maksullisia, ja aikaisempien vastaavien kurssin perustella, en oleta että kaikki kurssilaiset osallistuisivat läheskään kaikille retkille. Vaan yleensä kurssilaiset valitsevat vain itseään eniten kiinnostavat retket. Varaan myös mahdollisuuden rajoittaa retkien osallistumismäärää, jos osallistuja määrät kasvavat liian suuriksi (mutta siihen ei ole ollut tarvetta viime vuosina, koska retkiä on ollut niin paljon että osallistuminen on jakaantunut ”automattisesti” melko tasaisesti retkille).

 • Kurssin webinaarit (4 kpl) – 250€
  • Webinaarit laskutetaan ennen kurssin alkua. Jos et ehdi osallistumaan johonkin webinaariin, niin voit katsoa webinaaritallenteen myöhemmin (vuoden ajan).
  • Kun ostat webinaarit, niin voit osallistua lisäksi yksittäisille kuvausretkille hintaa 24€/retki (sinun ei siis tarvitse ostaa retkipakettia). Retket laskutetaan kurssin loppumisen jälkeen, joten sinun ei tarvitse tietää etukäteen kuinka monelle retkelle aiot osallistua. Jos osallistut yli 8 retkelle, niin lisäretken hinta alkaen 9. retkestä on 12€. – Huomaa myös nopean tilaajan etu, eli 1 ilmainen retki!
  • Webinaarien ostajat saavat siis myös kutsut kaikille kuvausretkille (voit kieltäytyä jos et asu pääkaupunkiseudulla), joten vaikka et osallistuisi retkille, niin saat niistä ajankohtaisia kuvaus- ja kuvauspaikkavinkkejä koko kurssin ajan.
 • 4 kuvausretken paketti syksyllä (11.8.- 24.10.) – 140€
  • Tämän paketin ostamalla sinulla on osallistumisoikeus 4 kuvausretkelle, mutta saat kutsut kaikille retkille, ja päätät itse mille retkille osallistut. – Nämä retkikutsut toimivat myös kuvausvinkkeinä siitä mitä kannatta lähteä kuvaamaan omatoimisesti (jos et pääse, tai halua osallistua, yhteisille retkille)! – Huomaa myös nopean tilaajan etu, eli 1 ilmainen retki!
  • Tämä retkipaketti on suunnattu erityisesti kurssilaisille jotka ovat jo olleet kursseillani. Retkiä ostaneet saavat ladata kuvansa myös kurssin kuvat.fi-galleriaan, ja näkevät millaisia kuvia muut kurssilaiset ovat kuvanneet.
  • Jos osallistut useammalle kuin 4 retkelle, niin loput retket laskutetaan kurssin jälkeen. Lisäretkien hinta on 24€/retki. Jos osallistut kaikkiaan yli 8 retkelle, niin lisäretken hinta alkaen 9. retkestä on vain 12€.

Vaikka et asuisi pääkaupunkiseudulla, niin voit siis ostaa pelkät webinaarit, ja käydä kuvaamassa kurssin kuvausaiheita ja kuvaustehtäviä omatoimisesti. Tällöin voit kuitenkin osallistua halutessasi yksittäisille kuvausretkille, jos innostut lähtemään kuvausmatkalle Helsingin suuntaan. Ja jos et ehdi osallistumaan johonkin webinaariin, niin voit katsoa tallenteen myöhemmin. Webinaarien tallenteet ovat katsottavissa vuoden ajan.

Kuu ja Kalasataman tornit 2021 kurssin kesäretkellä
Kuu ja Kalasataman tornit 2021 kurssin kesäretkellä

Kurssin voi maksaa osittain tai kokonaan Smartum ”Liikunta- ja kulttuuriseteleillä” (ei pelkillä ”Liikuntaseteleillä”) tai Smartum Liikunta- ja kulttuurisaldon (linkki verkkomaksuun) avulla. Myös ePassin Kulttuuripassi tai Erenredin virike-etu ja virikeseteli käyvät. Jos haluat maksaa Smartum-seteleillä tai saldolla, ePassin Kulttuuripassilla tai Erenredin kautta, niin mainitse se sähköpostissasi millä ilmoittaudut kurssille. Kurssin järjestäjänä toimii Valokuvaaja Mikael Rantalainen (Tmi).

Kurssi (sekä webinaarit että retkipaketti) on nyt täynnä (päivitetty 14.8.2023). Seuraavan Yövalokuvauskurssin järjestän syksyllä 2024.

Mikäli haluat opiskekella yövalokuvausta ennen sitä, niin osallistu tiiviseen 2 tunnin Yövalokuvaus (24.8. klo 18-20) -webinaariini, kerron siinä perusteet yötaivaan kohdeiden kuvaamiseen (kuu, tähdet, revontulet,…). Osta tämä webinaari verkkokaupastani (18€).

Kun odotat tätä kurssia, niin tilaa Maiseman Lumo -uutiskirjeeni. Saat kuukausittain kuvausvinkkejä, ja tiedon kun uudet kurssini tulevat myyntiin.

Nopean tilaajan etu: kesäretket ja yksi ilmainen retki!

Jos ilmoittaudut pikaisesti, ja maksat webinaarit tai retkipaketin 17.7. mennessä, niin saat muutamia kutsuja (4-8 kpl) kuvausretkille jo ennen kurssin webinaarien alkua. Ja saat yhden ilmaisen retken (jotka voit käyttää kesällä tai syksyllä)!

Kesällä on 2 täyskuuta (2.-4.7. ja 31.7.-2.8.) joita kuvaamme jos sää sallii. Saat myös pari kutsua kuvaamaan sinistä hetkeä (erityisesti silloin jos ennustettaan tyyniä öitä). Mahdollisesti myös jonkun kutsun kuvaamaan kuunsirppiä, valaisevia yöpilviä tai ukkosta. Jos osallistut kesäretkille, niin ne maksavat 24€/retki (sen jälkeen kun olet käyttänyt 2. ilmaisretkeä). Jos et osallistu kesäretkille, niin voit käyttää näitä retkikutsuja vinkeiksi omatoimisille retkille. Retkille tulijoiden kannattaa lukea etukäteen nämä kuvausvinkit: kuu ja sininen hetki, valaisevat yöpilvet ja ukkonen.

Salama Kaivopuistosta kuvattuna kurssin kesäretkellä 2022

Kurssille ilmoittautuminen ja kurssin maksaminen

Kurssille ilmoittautuminen tehdään lähettämällä sähköposti osoitteeseen ilmo@maisemanlumo.fi. Kerro sähköpostissa myös osoitteesi (laskua varten) ja puhelinnumerosi (retkiä varten, jos osallistut retkille). Lue lisää tietojesi käsittelystä Tietosuojaselosteesta. Lähetän PDF-laskun kurssista sähköpostilla Holvin kautta (lähettäjänä näkyy siis Holvi.com). Lähetän laskut noin 19.6. (tai muutaman päivän ilmoittautumisen jälkeen). Laskun eräpäivä on 2 viikkoa ennen kurssin alkua, eli 27.7. Mutta jos haluat osallistua kesäretkille, niin maksa kurssi aikaisemmin! Voit antaa kurssin myös lahjaksi, ilmoita tällöin lahjan saajan nimi ja sähköpostiosoite.

Kurssin osallistujilla ei ole vakuutusta järjestäjän puolelta, joten kurssilaisilla on suositeltavaa olla oma tapaturma- ja kameravakuutus (tai ainakin kannattaa varmistaa että kotivakuutus korvaa esim. kaatuessa rikkoutuneen kameran).

Kurssin peruutusehdot

Peruutus tehdään sähköpostilla osoitteeseen kurssit (at) maisemanlumo.fi. Kurssin peruuttaminen täysin ilman kustannuksia on mahdollista vähintään 7 päivää ennen kurssin alkua. Huomio, laskun maksamatta jättäminen ei ole peruutus!

Jos sairastut, tai läheisesi sairastuu, kurssin aikana, niin osallistuminen kurssille on mahdollista peruuttaa myös kurssin aikana. Ja ”käyttämätön” kurssimaksu voidaan muuttaa myös yksityisopetukseksi (joka voidaan tehdä esim. seuraavana keväänä, kun tähdet ja Linnunrata on taas paremmin kuvattavissa).

Kurssi järjestetään jos osallistujia on riittävä määrä, eli vähintään 8 osallistujaa. Mikäli minimimäärä jää saavuttamatta, niin kurssin peruuttamisesta ilmoitetaan 14 päivää ennen kurssin alkua. Tällöin kurssimaksu palautetaan täysimääräisenä (jos se on ehditty laskuttaa, mutta yleensä lähetän laskut vasta kun kurssin järjestäminen on varmaa).

Mikäli opettaja on sairaana luokkapäivän aikaan, luokkapäivä voidaan siirtää myöhempään ajankohtaan (1-3 viikkoa myöhemmin). Jos kurssi joudutaan kokonaan peruuttamaan opettajan sairastumisen tai muun pakottavan syyn vuoksi ennen kurssin alkua, niin kurssimaksut palautetaan täysimääräisesti. Jos kurssi jää kesken, niin kurssimaksut palautetaan samassa suhteessa kuin kurssi jää toteutumatta.