Helsingin valokuvauspaikat

Tällä sivulla esittelen suosikkivalokuvauspaikkojani Helsingissä. Mitkä ovat Helsingin parhaat kuvauspaikat on toki subjektiivista, ja riippuu siitä mitä ja miten tykkää kuvata, mutta toivottavasti tästä listasta löytyy uusia ideoita. Kuvaan eniten maisemia, joten tämä lista on pääosin maisemavalokuvaajan näkökulmasta tehty.

Monissa näissä kohteissa vierailemme valokuvauskursseillani, joten jos haluat seuraa näiden kohteiden kiertelemiseen, niin tule valokuvauskurssilleni! Siitä on sekin etu ettei sinun tarvitse itse miettiä milloin olisi paras aika lähteä kuvaaman minnekin. Helsingin kuvauskohteita kuvataan seuraavilla kursseilla: Maisemavalokuvauksen alkeiskurssi, Kaupunkimaisemat ja keväiset puistot -kurssi, Kaupunkimaisemat, Täydellistä valoa etsimässä – inspiraatiota ja ideoita maisemavalokuvaukseen webinaarikurssi, Yövalokuvauskurssi ja Maisemavalokuvauksen talvinen retkikurssi. Ja retkikohteet valitaan aina optimaalisesti sään mukaan 🙂 Jos et asu pääkaupunkiseudulla, niin voit ostaa kursseilta vain webinaarit, ja tehdä kuvaustehtävät omatoimisesti.

Sillä pelkkä hyvä kuvauspaikka ei takaa hyvää maisemakuvaa, myös valon, eli maisemakuvauksessa sään, pitää myös olla sopiva. Eli vaikka hehkutan esimerkiksi Lauttasaaren eteläkärkeä loistavaksi kuvauspaikaksi, niin siellä on talvella loistavia kuvauspäiviä ehkä vain 5-10 kpl…. Valtaosan talvea se on aika tylsä.

Jos haluat näitä kuviani omaksesi, niin verkkokaupassani on myynnissä Helsinki-aiheisia akryllitauluja (pieniä ja isoja tauluja), postikortteja ja lasinalusia. Jos verkkokaupan valikoimasta ei löydy sopivaa kuvaa, niin lähetä viestiä, lähes kaikista sivuillani olevista kuvista voidaan tehdä valokuvataulu. Voit ostaa verkkokaupastani myös yksityisopetusta tai kuvankäsittelyvideoita.

Suomenlinna

Suomenlinna on hyvin monipuolinen kohde. Keskikesällä käyn siellä kuvaamassa auringonlaskua Helsingin siluetin yllä. Juhannuksen paikkeilla sieltä on mahdollista kuvata auringonlasku täsmälleen Tuomiokirkon taakse. Myös Suomenlinnan kulttuuriympäristö on kuvauksellinen. Siellä on myös valkoposkihanhien poikasia, ja joskus lokin poikasiakin, helposti kuvattavissa auringonlaskua vasten. Kustaanmiekan rantakalliot on myös yksi Helsingin parhaista paikoista kuvata tyrskyjä.

Syksyllä Kustaanmiekka on Helsingin paras paikka kuvata Linnunrataa (pois lukien Isosaari).

Talvella kovien pakkasten aikaan Kustaanmiekka on loistava paikka kuvata auringonlaskuja. Laivat kulkevat siitä niin läheltä että meri pysyy lähes aina auki (vaikka muualla meri olisi jo umpijäässä).

Suomenlinnan lautta

Matkalla Suomenlinnaan ja takaisin riittää myös kuvattavaa. Erityisesti sumuisella säällä lauttamatka sumun lävitse on elämys. Voimakkaassa merisavussa, auringonnousun aikaan, Suokin lautta on mielestäni jopa parasta mitä Helsingillä on tarjota 🙂 Mutta muista pukeutua lämpimästi mikäli aiot kuvata -25 asteen pakkasessa Suomenlinnan lautan kannella tunnin tai pari!

Kaivopuisto

Kaivopuisto on yllättävän hyvä maisemavalokuvaus kohde, erityisesti sinisen hetken aikaan ja yöllä. Kaivopuistonranta on erittäin suosittu kuun kuvauspaikka (vinkkejäni kuun kuvaamiseen). Kesällä on monesti mahdollista sijoittaa täysikuu Suomenlinnan kirkon taakse.

Kaivopuistossa on myös hyvä kuvata merellä olevaa ukkosta. Vuoden Luontokuva -kilpailun Maisemat-sarjan voittokin on otettu Kaivopuistosta kuvatulla salamakuvalla 😀

Olen kuvannut Kaivopuistossa myös Perseidien tähdenlentoja elokuussa. Myös star trailin kuvaaminen onnistuu Kaivarissa. Linnunradan kuvaamiseen Kaivari on liian valoisa paikka (vaikka sen juuri ja juuri saakin kameralla näkyviin).

Olympiastadionin torni, Hotelli Torni ja Erottajan paloasema

Helsinki on myös kuvauksellinen korkealta, kattojen yltä. Olympiastadionin torni, Hotelli Tornin Ateljee Bar ja Erottajan paloaseman torni ovat ne kolme tornia joihin pääsee helpoiten kuvaamaan (Olympiastadionin torni on nyt remontissa, ja avautuu vasta vuonna 2019).

Sininen hetki keskustassa

Sininen hetki on mielestäni loistava ajankohta kuvata kaupunkimaisemia. Heijastukset lisäävät oman mielenkiintonsa, joten usein sinistä hetkeä tulee kuvattua meren äärellä. Myös lätäköt voivat tarjota kiinnostavai heijastuksia.

Kauppatori

Kauppatorilla voi keskikesällä kuvata kuun nousua saaristolaisidyllissä, eli pienen punaisen tuvan kanssa 🙂 Talvella Kauppatorilta voi kuvata auringonnousun, joka erityisesti merisavun aikaan voi olla todella näyttävä.

Töölönlahti

Töölönlahdella käyn mieluiten kuvaamassa ruskaa. Töölönlahden puut ovat syksyllä usein kauniissa ruskassa, ja tyynellä säällä ne saa heijastumaan kauniisti Töölönlahden pinnasta. Töölönlahdella on myös mahdollista kuvat star trail.

Lauttasaaren eteläkärki

Lauttasaaren eteläkärki (Särkiniemi ja Veijarivuoren ranta) on erityisesti talvella loistava kuvauspaikka. Jäätyvä meri (ja ohitse kulkevien laivojen aallot) luovat rannoille päivittäin vaihtuvia jäämuodostelmia. Ja meren jäätyessä on usein tarjolla ”mosaiikkijäätä”. Kovilla pakkasilla on tarjolla myös merisavua.

Kesällä aurinko nousee ja laskee koillisesta ja luoteesta (Ruoholahden tai Lauttasaaren itsensä päältä). Eli ihan keskikesällä tulee harvemmin käytyä Vattuniemessä kuvaamassa. Mutta jo elokuussa auringonlaskun suunta on parempi (kaukaisten Espoon rantojen ylle), joten auringonlaskuja tulee käytyä kuvaamassa.

Lauttasaaren eteläkärki on myös Helsingin keskustasta helpoiten saavutettava riittävän pimeä paikka että siellä voi kuvata Linnunrataa (Kustaanmiekka Suomenlinnassa on pimeämpi, mutta lauttamatka ja kävely Kustaanmiekkaan vie aikaa). Mutta koska Helsingin valosaaste on niin lähellä, niin sään on myös oltava todella suotuisa: ei yhtään pilviä, eikä myöskään korkeaa ilmankosteutta (kosteuskin ”heijastaa” valosaastetta). Toki esim. Porkkalassa saa näyttävämpiä Linnunratakuvia, mutta mielestäni sillä että Linnunratakuva on otettu Helsingissä on oma mielenkiintonsa 🙂

Seurasaari

Seurasaari ei maisemallisesti ehkä ole kovin kiinnostava, mutta silti siltä löytyy paljon kuvattavaa: lähimaisemia, kasveja ja eläimiä. Oravat ja linnut ovat melko kesyjä, joten niitä pääsee kuvaamaan läheltä varsin helposti.

Vanhankaupunginkoski, Pornaistenniemi ja Lammassaari

Vanhankaupunginkoskella on tarjolla virtaavaa vettä ja putous. Myös Pornaistenniemen ja Lammassaaren poluilta, pitkospuilta, lintutornista ja piilokojusta löytyy kuvattavaa.

Ruutinkoski

Käyn Ruutinkoskella lähinnä talvella. Sillä kovien pakkasten aikaan Ruutinkosken rantapuut peittyvät paksuun huuruun (ellei pakkasia ole jatkunut niin pitkään että koko koski on jäätynyt). Koskessa voi olla myös kiinnostavia jäämuodostelmia.

Strömberginkoski

Helsingin sympaattisin vesiputous, Strömberginkoski, löytyy Pitäjänmäeltä.

Roihuvuoren kirsikkapuisto

Roihuvuoren kirsikkapuiston kuvaussesonki, eli kukinnan huippu, on lyhyt (3-5) päivää, mutta erittäin näyttävä. Kukinnan aikataulua voi seurata täältä. Mutta varaudu siihen että puistossa on paljon kukkien ihailijoita ja kuvaajia. Kukinnan aikaan kirsikkapuisto on myös erittäin suosittu paikka henkilökuvien ottamiseen.

Malminkartanon omenapuutarha

Malminkartanon omenapuutarhan portit ovat auki omenapuun kukinnan aikaan, ja se on myös suosittu paikka kuvata henkilökuvia kukkivien omenapuiden kanssa.

Isosaari

Isosaari on kesällä 2017 yleisölle avautunut entinen armeijan saari. Isosaaren rannoilla on ulkosaariston tunnelmaa 🙂 Maisemakuvien ottamista haitaa hieman se että päiväretkillä ei yleensä pääse näkemään parhaita valoja, eli auringonlaskua, koska viimeinen laiva lähtee niin ajoissa takaisin. Kesäkaudella 2018 on ainoastaan kaksi päivää elokuussa jolloin laiva lähtee takaisin auringonlaskun jälkeen (11. ja 12.8.). Mutta onneksi saaressa voi myös yöpyä (mm. laivassa), jolloin pääsee kuvaamaan sekä auringonnousun että -laskun. Isosaari on Helsingin paras paikka kuvata Linnunrataa (teorissa, en ole vielä kokeillut sitä käytännössä, mutta nyt syksyllä 2018 on tarkoitus testata sitä).

Kallahdenniemi

Kallahdenniemi on minulle talvikohde, jossa käyn kuvaamassa jäätyvää merta.

Särkkäniemi (Uutela)

Särkkäniemi (Uutela) on lähempänä Vuosaaren satamaa, eli talvella laivojen tekemät aallot pitävät sen pidempään auki kuin Kallahdenniemi. Mutta Särkkäniemi on pienempi eikä niin monipuolinen kohde kuin Kallahdenniemi, joten siellä tulee käytyä harvemmin.

Skatanniemi

Skatannieni (Uutela) on hyvin pieni kohde (vain ihan kärjessä voi liikkua vapaasti, muuten niemellä on asutusta). Ja Kallahdenniemi ja Särkkäniemi ovat mielestäni parempia paikkoja. Joten Skatanniemellä on tullut lähinnä käytyä kun muut kohteet on jo kierretty lävitse.