Linnunrata-kuvan käsittely Lightroomissa ja Photoshopissa

Esimerkki Linnunrata-kuvan käsittelystä Lightroomissa ja Photoshopissa

Esimerkki Linnunrata-kuvan käsittelystä Lightroomissa ja Photoshopissa

Linnunrata-kuvien käsittelyyn ei ole vain yhtä oikeaa tapaa, vaan kuvia voi käsitellä monilla eri tavoilla. Tässä artikkelissa kerron miten yleensä itse käsittelen Linnunrata-kuviani.

Tähtikuvat kannattaa ehdottomasti kuvata RAW:na, joten nämä ohjeet perustuvat siihen että käsittelyssä on RAW-tiedosto. Tämä kuva on kuvattu Porkkalanniemellä, joten tässä kuvassa on vähän valosaastetta (esimerkkikuvan tiedot: 20 mm, ISO 6400, f/1,6 ja 15 sekuntia).

Minulla on käytössä Canonin kameroita (valtaosan Linnunrata-kuvistani olen ottanut Canon 5D Mark III ja 5Ds R -kameroilla), ja näiden kameroiden RAW-tiedostot eivät kestä kuvan merkittävää vaalentamista tai varjojen avaamista useita aukkoja. Tykkään siis kuvata kuvan varsin vaaleana, jotta en joudu vaalentamaan kuvaa merkittävästi enää kuvankäsittelyssä. Jos sinulla on käytössä esim. Sony A7R II, niin voit kuvata kuvan tummempana, ja vaalentaa sitä enemmän kuvankäsittelyssä.

Yksittäisten RAW-kuvien käsittely

Lightroom

Seuraavassa galleriassa on esitty miten olen vaiheittain käsitellyt tätä Linnunrata kuvaa. Kuvat ovat erilaisia, joten näitä säätöjä ei voi suoraan käyttää muissa kuvissa, mutta tästä voi katsoa ne ”työkalut”, mitä käytän kuvan säätämiseen.

Tässä on vielä säädöt listattu kommenttien kanssa.

  • Käännän objektiivin virheiden korjauksen päälle. Jos objektiivi vinjetoi voimakkaasti, niin en välttämättä korjaa vinjetointia 100%:sti, koska se vaalentaa kulmia hyvin voimakkaasti, ja samalla kohina nousee kulmissa reippaasti. 50-70% korjaus riittää usein.
  • Säädän valkotasapainon siten että värit ovat miellyttävät (mikä miellyttää milloinkin vaihtelee, välillä teen kuvasta tarkoituksella hieman sinertävän, välillä pyrin saamaan siitä mahdollisimman neutraalin).
  • Vaalennan kirkkaita sävyjä Whites -säätimellä, eli poltan kirkkaimpia tähtiä hieman puhki (siirrän siis Whites-säädintä Alt-näppäin pohjassa). Jos kuvassa on esim. kirkkaita valosaasteen valaisemia pilviä, niin niitä ei saa polttaa puhki.
  • Jos kuva vaalenee kokonaisuutena liikaa, tummennan kuvaa Exposure säätimellä.
  • Saatan tummentaa Highlighs -säätimellä vaaleita alueita (tummentaa valosaastetta ja vaaleaa taivasta). Jos kuvassa ei ole valosaastetta, tai liian kirkkaita pilviä, niin Highlights säädintä voi jopa nostaa.
  • Blacks -säätimellä tummennan kuvaa, joskus harvoin reippaastikin (tämä kasvattaa kontrastia ja ”leikkaa” kuvaa mustasta päästä alkaen).
  • Jos etualan maisema on liian tumma, vaalennan sitä Shadow-säätimellä.
  • Curves -säätimellä teen lievän S-käyrän joka tummentaa taustataivasta ja kirkastaa Linnunradan sumuja ja tähtiä (mutta tykkään käyttää curves-työkalua mieluiten Photoshopissa, jossa voin helposti tasomaskin avulla rajoittaa vaikutuksen vain haluttuun alueeseen).
  • Clarity nostaa paikalliskontrastia, ja tähdet tulee hyvin näkyviin, mutta jos käyttää Clarity-säädintä liikaa, niin kuvasta tulee luonnottoman näköinen.
  • Kontrastia kasvatan yleensä aika maltillisesti (esim. 10-20), tykkään enemmän Clarity-säätimen vaikutuksesta.
  • Dehaze-säädin Lightroom CC:ssä tuo myös Linnunradan hyvin esille, mutta tekee kuvasta helposti luonnottoman näköisen. Kannattaa kokeilla varovasti (esim. +10 … +30). Dehaze-säädintä voi kokeilla myös Brush:in avulla vain Linnunradan päälle.
  • Mikäli taivaan alaosa on vaaleampi (johtuen esim. valosaasteesta), niin tummennan taivaan alaosaa Graduated Filter tai Brush-työkalulla.
  • Tummennan ja vähennän saturaatiota valosaasteesta Brush-työkalulla.
  • HSL paneelissa vähennän saturaatiota ja tummennan valosaasteen värejä (riippuen valosaasteen väristä, punaista, oranssia ja/tai keltaista). Saturaatiota ei saa laskea liian alas, muuten valosaasteen valaisema alue (esim. pilvi) muuttuu luonnottoman harmaaksi. (Tässä esimerkkikuvassa tätä ei tarvittu koska valosaastetta oli niin vähän.)
  • Poistan kohinaa, luminance noise säädin yleensä 30-45 (ISO 3200 tai 6400 5D Mark III:ssa). Yli 50 pehmentää mielestäni kuvaa liikaa.

Photoshop

Mikäli kuva ei tyydytä Lightroom-säätöjen jälkeen, niin käsittelyä voi vielä jatkaa Photoshopissa. Tämä esimerkkikuva kyllä näyttää jo varsin hyvältä Lightroominkin jälkeen, mutta käsitellään tätä kuvaa vielä hieman lisää Photoshopissa. Kuva kannattaa tuoda Photoshoppiin 16 bittisenä.

Seuraavassa galleriassa näette miten olen käsitellyt tätä kuvaa lisää Photoshopissa.

  • Curves Adjustement layer:illa lisään kontrastia: taustataivaan valoisuus alaspäin, ja vaaleiden tähtisumujen kohdalta valoisuutta ylöspäin, ja tasomaskin avulla rajoitan vaikutuksen pääosin Linnunradan kohdalle (luon maskin joka estää etualaa tummenemasta liikaa). Jos vaikutus menee liian voimakkaaksi, niin Opacity:ä voi vähentää 100%:sta.
  • Yhdistän tasot, ja kopioin tason (Duplicate layer…) tai teen Stamp Visible, joka mahdollistaa sen että Adjustment Layer:iä ei tarvitse yhdistää. Uudelle tasolle asetan sekoitustilaksi Multiply, ja luon tasolle mustan maskin. Maalaan valkoisen brush:in avulla multiply tason vaikutusta esille haluamissani kohdissa taivasta. Yleensä hieman myös Linnunradan päälle, mutta enemmän Linnunradan viereen (joka siis tummentaa Linnunradan viereistä taivasta → tuo Linnunradan paremmin esille).
  • Curves ja Multiply Laeyr -käsittelyt voi toistaa vielä toiseen kertaan.
  • Jos terävöitys tai clarity on tehnyt vaaleita haloja esim. taivaanrantaan tai puiden oksien viereen, niin tummennan liian vaaleita alueita clone-työkalulla Darken-moodissa. Kopion siis tumma taivasta liian vaalean halon päälle.
  • Jos taivaan väri on kovin epätasainen, niin voin ottaa pipetillä värinäytteen taivaasta siitä kohtaa missä väri on hyvä. Sen jälkeen voin maalata tätä väriä taivaan päällä Brush:in avulla, Opacity saa olla varsin pieni, eli jotain 10-20%.

Kohinanpoisto tähtikuvista eri valotuksia yhdistämällä Photoshopissa

Useita valotuksia voidaan yhdistää kohinan poistamiseksi. Itse en usein ole viitsinyt näin kohinaa poistaa, kun kohina ei kuitenkaan nettikuvissa tai tykillä näy haittaavasti (mutta jos käsittelisin tähtikuvia isoja vedoksia varten, niin todennäköisesti käyttäisin tätä keinoa useammin).

Ohessa on lyhyet ohjeet tähtikuvien yhdistämiseen Photoshopissa. Tämä toimii vain täydessä Photoshopissa (ei Photoshop Elementsissä), eikä niissäkään kovin vanhoissa versioissa.

  1. Kuvaustilanteessa kuvataan 5-20 tähtikuvaa / Linnunrata-kuvaa samoilla asetuksilla jalustalla liikuttamatta kameraa. Mielellään mahdollisimman nopeasti jottei tähdet liiku turhaan kuvien välillä.
  2. Kuvat käsitellään Lightroomissa, eli yksi kuva säädetään ensin, ja sitten kopioidaan asetukset muihin kuviin. Kuvan osa-alueisiin kohdistuvia säätöjä ei kannata käyttää. Eli esim. sivellintä ei kannata käyttää (ainakaan pientä sivellintä Linnunradan esille tuomiseen), koska jos on paljon kuvia, niin Linnunrata liikkuu toiseen kohtaan kuvaa kuvasarjan aikana.
  3. Kuvat avataan Photoshoppiin päällekkäisiksi tasoiksi (esim. Open as layers in Photoshop…., tai ensin export Lightroomissa ja sitten Photoshopissa File / Scrips / Load Files into Stack…).
  4. Kaikille tasoille luodaan tasomaskit, ja mustalla siveltimellä maalataan tasomaskia siten että etuala menee piiloon. Etuala piilotetaan siis jotta kohdistamien seuraavassa vaiheessa perustuu vain tähtiin.
  5. Valitaan kaikki tasot. Kohdistetaan tasot Edit / Auto Align Layers… Valitaan Auto (jos auto ei toimi, niin kannattaa sitten kokeilla muita).
  6. Poistetaan tasomaskit kaikista kuvista (Delete Layer Mask).
  7. Valitaan kaikki tasot.
  8. Yhdistetään tasot Smart Objektiksi, eli Layer / Smart Objects / Convert to Smart Object…
  9. Keskiarvoistetaan tasot, eli Layer / Smart Objects / Stack Mode / Median. Kun tähdet ovat liikkuneet, niin keskiarvoistuva taustataivas on eri kohdista kennoa, ja kohina pienenee varsin tehokkaasti.
  10.  Tarkastetaan että tähdet on pysyneet (lähes) terävinä. Tähdet pysyy yleensä hyvin terävinä keskellä kuvaa, mutta kulmissa tähdet voi venyä (tai tulla haamutähtiä). En tiedä mistä tämä johtuu, mahdollisesti linssivääristymien puutteellisesta korjauksesta (?). Jos lopputulos ei ole hyvä, niin voi kokeilla vähemmällä määrällä kuvia, jos se toimisi paremmin.
  11. Kuvan säätämistä jatketaan normaalisti (curves, multiply layers, terävöitys,…).
  12. Etula tulee tähdet kohdistamalla epäteräväksi, joten etuala yhdistetään lopulliseen kuvaan yksittäisestä valotuksesta (jossa voi käyttää reippaammin kohinanpoistoa, kun tähdillä ei ole väliä, tai sitten käytetään matalammalla ISO:lla otettua pidempää valotusta) tai yhdistämällä myös etuala näistä kaikista valotuksista smart objektien avulla (katso seuraava video).

Tässä on erinomainen video kuvien yhdistämisestä kohinan poistamiseksi Photoshopin avulla: Landscape Astrophotography Noise Reduction with Image Stacking in Photoshop CC or CS6 Extended.

Seuraavassa videossa on myös ohjeita kuvien yhdistämiseen (mutta mukana ei ole etualaa, joten yhdistäminen on helpompaa): 10 STEPS TO PROCESSING: DEEP-SKY WONDERS – My recommended workflow for great images

Vaihtoehtoiset kuvankäsittelytavat

Tässä on listattu eri käsittelytapoja jotka ovat erilaisia kuin itse käytän ja myös osittain ristiriitaisia.

Lisää tietoa

Jos haluat oppia ottamaan tähti- ja kuukuvia, niin suosittelen osallistumaan Yövalokuvauskurssilleni. Järjestän yövalokuvauskurssin kerran vuodessa syksyllä Helsingissä.

Maisemakuvan kuvankäsittelyä opetan Maisemat Lightroomilla ja Photoshopilla -kuvankäsittelykurssilla. Tähtikuvien käsittely on vain pieni osa tätä kurssia, mutta tällä kurssilla opit monia tekniikoita joita tarvitaan myös tähtikuvia käsitellessä.

Seuravassa on linkkejä Linnunrata-kuvien käsittelyohjeisiin: