Maisemavalokuvauskurssit Saarenmaalla kesällä 2014

Sõrven majakka, Sõrvenniemi, Saarenmaa, Viro

Sõrven majakka, Sõrvenniemi, Saarenmaa, Viro

KS Koolitus Saarenmaalla on järjestänyt jo useamman vuoden ajan suomalaisille asiakkaille erilaisia kesäkursseja valokuvauksesta. Opetin viime vuonna heinäkuussa KS Koolituksen järjestämällä maisemavalokuvauskurssilla. Ensi kesänä opetan Saarenmaalla kahdella maisemavalokuvauskurssilla, toinen on maisemavalokuvauksen ”peruskurssi”, ja toisella kurssilla opiskelemme panoraamavalokuvausta ja useiden valotusten yhdistämistä dynamiikan laajentamiseksi.

Maisemavalokuvauskurssi (29.6.-6.7.2014)

Tällä kurssilla (linkki KS Koolituksen sivuille) on tavoitteena oppia ottamaan parempia maisemavalokuvia ymmärtämällä valon merkitys maisemavalokuvassa, ennakoimalla paremmin kuvaukselliset tilanteet ja toimimalla kuvauskohteessa fiksummin. Myös maisemavalokuvaajan välineet (esim. kamerat, objektiivit, jalusta, ja suodattimet) käydään lävitse. Kurssiin kuuluu retkiä Saarenmaalla, joista kahdella kuvataan auringonlaskuun asti. Kurssin aikana kuvattuja kuvia myös käsitellään tietokoneluokassa (eli oma tietokone ei ole tarpeen).

Maisemavalokuvauskurssi: HDR, Exposure blending ja panoraamat (13.-20.7.2014)

Tuhkana ranta, Saarenmaa, Viro

Tuhkana ranta, Saarenmaa, Viro (exposure blend kolmesta valotuksesta)

Tämä kurssi (linkki KS Koolituksen sivuille) sopii kaikille maisemavalokuvauksen harrastajille, jotka haluavat oppia ottamaan panoraamavalokuvia tai hyödyntämään useita valotuksia dynamiikan kasvattamiseksi (HDR- ja exposure blending -menetelmät). Kaikki maisemavalokuvauksen harrastajat ovat törmänneet tilanteeseen missä yksi valotus ei riitä tallentamaan maiseman sävyjä siten kuin näemme omin silmin. Taivas ylivalottuu (palaa puhki) tai etuala jää lähes mustaksi. Tällaisessa tilanteessa maiseman sävyalan tallentamiseen tarvitaan useita valotuksia. Eri valotukset voidaan sitten yhdistää myöhemmin tietokoneella, joko käsin Photoshopissa tai HDR-ohjelmalla. Lopputuloksena on kuva, jossa on sävyjä koko kuva-alueella. Tällä kurssilla harjoittelemme sekä kuvien ottamista yhdistämistä varten, että kuvien yhdistämistä Photoshopissa. Tavoitteena on luonnollisen näköinen kuva jota ei voi helposti tunnistaa monesta valotuksesta yhdistetyksi. Toinen menetelmä jota opiskelemme kurssilla on panoraamavalokuvaus. Opettelemme panoraamojen valokuvaamista sekä käsivaraisesti että panoraamapään avulla.

Kurssilla tehdään kuvausretkiä Kuressaaren ulkopuolelle, mm. kuvausretki Vilsandin luonnonsuojelualueelle, jossa pääsemme kuvaamaan auringonlaskua ja -nousua. Retkillä otettuja kuvia käsitellään Lightroom ja Photoshop -ohjelmilla. Keskustelemme myös kuvista yhdessä: mitkä kuvaustilanteen valinnat ovat onnistuneet, mitä kuvaustilanteessa olisi voinut tehdä toisin ja mitä kuvalle voi tehdä jälkikäsittelyssä.

Sõrvenniemi, Saarenmaa, ViroTuhkana ranta, Saarenmaa, Viro Tuhkana ranta, Saarenmaa, ViroSõrvenniemi, Saarenmaa, ViroKiipsaaren majakka, Harilaiun niemi, Saarenmaa, ViroHarilaiun niemi, Saarenmaa, Viro
Lisää kuvia Saarenmaalta kesän 2012 matkalta on nähtävissä Arkkitehtuuria ja maisemia Kuressaaressa ja Saarenmaalla -galleriassa.

This entry was posted in Maisemakuva, Maisemavalokuvauskurssi, Valokuvauskurssi and tagged , , .